Més esport

Bridwell, protagonista a Torelló

Alpinisme. El reconegut escalador nord-americà, de 70 anys, rebrà un homenatge en la 32a edició, que tindrà una secció competitiva amb 36 pel·lícules

Jim Bridwell va revolucionar l'escalada moderna el 1975 amb la primera ascensió en menys de 24 hores a la via The Nose, que va fer juntament amb Billy Westbay i John Long. L'escalada a la via més famosa de l'imponent The Capitan (880 metres verticals de granit) el va convertir en tot un mite del Parc Nacional de Yosemite, on va arribar a obrir un centenar d'itineraris d'una dificultat mai vista fins aleshores. L'escalador nord-americà es va convertir en l'ànima de Yosemite i va fer del Camp 4, la zona d'acampada d'aquest parc nacional californià, un lloc de pelegrinatge per als escaladors de tot el món. Les seves incursions a la Patagònia, l'Himàlaia i els Alps –sempre amb l'objectiu de realitzar activitats d'alt nivell– van contribuir a convertir-lo en un dels grans noms de la història de l'escalada.

Bridwell, que ara té 70 anys, serà el principal protagonista de la 32a edició del Festival de Cinema de Muntanya i d'Aventura de Torelló, que s'inaugura avui i dura fins al diumenge 23. L'iconoclasta escalador nord-americà –el seu look hippie i la seva actitud despreocupada van trencar amb tots els estereotips del gremi– rebrà un homenatge el dijous 20 (21h) i participarà en un col·loqui el dissabte 22 (16 h). Serà la seva segona visita a Torelló, després de la que va fer el 2002, amb motiu del vintè aniversari del festival, que aquell any també va reunir, entre d'altres, Kurt Diemberger, Tomaz Humar i Cesare Maestri.

36 pel·lícules a concurs

L'organització de Torelló ha fet una tria de 36 pel·lícules entre les 104 que s'han presentat a la secció competitiva, eix vertebrador del que és considerat un dels festivals de cinema més importants del món en el seu gènere. Dues de les pel·lícules seleccionades són catalanes: Joana. Pels camins dels matxos, d'Isaac Moreno (avuies, 21.30 h), i Pioners, de Miquel Pérez i Miquel Vilaplana (divendres 21, 21 h). Les projeccions es faran al llarg de tot el festival al teatre Cirvianum. La jornada de clausura, el 23, es tornaran a projectar les pel·lícules guanyadores en tres sessions (11.30, 16 i 19 h).

Taula rodona

Entre les activitats paral·leles del festival destaca la taula rodona Dones: competir a muntanya, que reunirà tres de les millors corredores de muntanya de Catalunya: Núria Picas, Mireia Miró i Emma Roca. El debat tindrà lloc demà dissabte al cine El Casal (18.30 h) i girarà al voltant de les motivacions de les tres corredores i de les dificultats de conciliar la vida familiar amb les curses. També tindrà lloc la conferència Emili Juncadella. Grimpades i ascensions (1908-1927), amb projecció en 3D de les seves fotografies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)