L'Empordà, en BTT
Empordà BTT Extrem. Primera edició de la cursa, el 18 i 19 d'abril, amb 160 quilòmetres i 5.000 metres de desnivell positiu repartits entre dues etapes en línia i una contrarellotge
Tres etapes de BTT en un cap de setmana de primavera a l'Empordà, dues de marató els dies 18 i 19 d'abril, de 59 i 89 quilòmetres, amb una cronoescalada de 5 entremig. És el menú que ofereix la primera edició de l'Empordà BTT Extrem, que naixerà aquest 2015 amb la intenció de convertir-se en un referent anivell estatal per la presència dels millors especialistes i, també, per ser el repte escollit per bona part dels practicants de BTT. 160 quilòmetres i 5.000 metres de desnivell positiu acumulat amb sortida i arribada de L'Estartit i Vulpellac.
La gènesi
“Vaig començar fa quinze anys i llavors es feia una prova similar: la Volta al Pla de l'Estany. Era en un format molt més breu, amb menys quilòmetres, i jo sempre havia volgut fer-la”, explica Sergi Güell, president del CC Baix Ter i director de la cursa. I afegeix, en referència al naixement de la cursa: “Ara, aquest tipus de prova fa falta al territori. És una prova que havia tingut molt d'èxit i es va deixar de fer, i les que combinen esport i turisme són les que estan tenint més èxit. Volíem portar aquesta prova a l'Empordà: a tot l'Estat n'hi ha i no era lògic que aquí, que som un lloc important, no n'hi hagués cap.” L'organització té el suport dels municipis implicats: “En aquesta primera edició són Torroella i Forallac i, l'any que ve, ja es veurà. Perquè l'Empordà ho engloba tot i mirarem de repetir el menys possible”, diu Güell, que apunta un dels motius per fer aquest tipus de cursa: “Portarem 500 o 600 persones en temporada baixa i, evidentment, per al sector turístic serà una font d'ingressos important.”
La cursa
“El 95 per cent de participació són aficionats que busquen fer una cosa nova i diferent, més enllà de la marxa de 30 quilòmetres de cada diumenge. Que sigui sortir una mica més lluny i passar un cap de setmana. És un cop a l'any, o dos. Des del punt de vista del club, és fer una sortida un cop a l'any i fer-la aquí, que és una prova que combina turisme i BTT”, apunta Sergi Güell en referència al públic objectiu al qual va dirigida la cursa. I n'apunta les característiques: “No és una prova que sigui complicat ser-ne finisher, perquè aquests quilòmetres, en dos dies, els pot fer molta gent. Acabar-la no és fàcil, però ho podrà fer el 90 per cent dels participants, però sí que serà un circuit de BTT, ja que altres proves com la Monegros són més rodadores”. I sintetitza: “Aquí tenim molt més corriol i pedra, que són quilòmetres d'autèntic BTT.”
D'una en una
El recorregut passa per llocs d'alt interès paisatgístic, un valor afegit que condiciona, evidentment, la tasca logística. “Estem en parcs naturals i zones protegides; es dóna més aventura perquè el recorregut no està marcat, s'ha de seguir el track amb GPS.” Les etapes no tenen control de tancament i disposen de múltiples avituallaments, gentilesa d'un dels patrocinadors de la cursa. La primera passa per la serralada del Montgrí, amb tot tipus de terreny (sorra, pedres, corriols ràpids i pista) marcat per pujades curtes que aniran acumulant desnivell a les cames dels participants, que hores després tenen l'explosiva contrarellotge amb final a Rocamaure. “És més espectacular i un recorregut senzill, que la diferència que es pugui marcar és molt petita per la classificació, però sí que a la tele es veu en carretera i, en muntanya, gairebé ningú n'ha fet cap. Molta gent ho vol provar i fer-ho”, diu Güell sobre la crono. La tercera etapa és a les Gavarres, que passa pels llocs singulars de l'est del massís i amb pujades més llargues (2.610 m de desnivell).
Inscripcions obertes, amb canvi de preu el 31 de gener
Umbert Almenara, Roger Argelaguer i Patxi Cia són els primers elit que han confirmat la seva presència a l'Empordà BTT Extrem, que té altres noms com ara els de Pau Zamora, Pau Egeda (campió del món màster 30), Anna Villar, Milton Ramos, Oriol Colomé i Marc Trayter. “Li donaran projecció i la promocionaran, també a nivell internacional”, diu Sergi Güell sobre els que partiran com a favorits al triomf d'una cursa que ja té obert el seu període d'inscripció, amb preu reduït en un 20 per cent fins al 31 de gener. La marca Zeroflats també ofereix un lot de productes als 50 primers inscrits, que tindran un exclusiu mallot i altres serveis gratuïts com el dinar del dissabte, fisioteràpia, punt d'assistència mecànica en el recorregut, metge en carrera i avituallaments. L'organització ofereix també paquets de pernoctació (dormir i esmorzar), serveis mecànics després de l'etapa i lloguer de GPS TWONAV (amb descompte del 35 per cent en preu de compra). Finalment es pot fer, també, la inscripció només per a la tercera etapa.