Tennis

El món contra Stan

Djokovic i Federer reinicien la batalla pel número u conjurats per impedir que Wawrinka repeteixi la sorpresa al Melbourne Park. Nadal i Murray esperen a l'ombra

La batalla pel regnat dels antípodes es presenta figuradament cruenta malgrat l'absència per lesió inoportuna del croat Marin Cilic, el darrer que va alçar un Grand Slam la temporada passada, a Flushing Meadows. El suís Stanislas Wawrinka, que va fer la seva eclosió l'any passat al Melbourne Park –en una edició marcada per una calor sufocant que, segons els meteoròlegs, enguany no es repetirà–, defensa el títol davant d'un quartet de somni: Roger Federer, Novak Djokovic, Rafa Nadal i Andy Murray. Federer arriba pletòric després del seu títol a Brisbane, amb 1.000 triomfs a l'esquena. Llueix quatre corones a Austràlia i lluita per arrabassar-li el número u al serbi –és a 1.530 punts–. Djokovic es va ennuegar inesperadament a Doha en la primera setmana de curs, però és el número u i ha guanyat el títol quatre vegades en quatre finals disputades: té crèdit il·limitat. Rafa Nadal va ser campió el 2009 i va perdre lesionat la final del 2014. Arriba amb una lògica cautela després d'estar mortificat per les lesions en la segona part del 2014: “L'any passat em sentia favorit. Ara, no. Afronto el curs amb una visió més global.” El rendiment de Murray després d'un 2014 irregular és una incògnita.

Sigui com vulgui, des que Marat Safin va endur-se el torneig l'any 2005 en la final contra Lleyton Hewitt, els tres tenors del tennis mundial havien acaparat els títols fins l'any passat, en què Wawrinka els va aixafar la guitarra. El segon millor tennista suís de la història, amb el permís del campió olímpic a Barcelona 92 Marc Roset, s'ha guanyat el respecte i sembla capacitat per batre qualsevol rival. Revalidar el títol, però, ja és una cosa seriosa. Perquè, a més dels grans, el reformulat Ferrer –campió a Doha– arriba endollat. Berdych sempre és perillós i la nova fornada, amb Nishikori, Raonic i Dimitrov, demana pas. També caldrà seguir els nouvinguts Kokkinakis, Kyrgios, Zverev o Coric. Molts al·licients a pesar de la baixa a darrera hora de l'argentí Juan Martín del Potro, que s'ha ressentit de la lesió al canell.

Djokovic té un camí relativament assequible. Es trobaria Roberto Bautista (2-0), Feliciano López (5-0) o Milos Raonic (4-0)  abans d'enfrontar-se a Wawrinka en les semifinals si Nishikori o Ferrer no li fan la guitza al suís. El serbi encara té al cap el cinquè set en què va cedir en els quarts de l'any passat davant del campió. Per la part de sota del quadre, Nadal, que aquesta matinada tenia un inici feixuc contra el rus Mikhail Iujni, s'hauria de trobar Federer en les hipotètiques semifinals, sempre que Andy Murray o algun personatge sorpresa no ho evitin. Nadal surt d'una quarantena i el seu debut enguany va ser dolorós, amb una derrota a Doha contra l'alemany Michael Berrer (127è). Per això, necessita recuperar sensacions. “Si supera la primera setmana, Nadal serà favorit”, afirma Wawrinka, que situa Djokovic al capdavant de les apostes. El serbi, derrotat a Doha per Ivo Karlovic, va tenir grip i problemes estomacals la setmana passada però ja està bé.

Debut de Robredo

L'olotí Tommy Robredo (15), el millor català els últims anys, debutava aquesta matinada contra el francès Edouard Roger-Vasselin. El seu estat de forma és una incògnita perquè encara no s'havia estrenat. Havia de jugar a Auckland però es va retirar per problemes a la cama esquerra. El seu rendiment en els últims Grand Slams ha estat superb, amb grans remuntades, triomf contra Federer a l'obert dels EUA de fa dos anys, etc.... El curs passat va claudicar contra Wawrinka en vuitens. Marcel Granollers arrencarà en la segona jornada contra el també francès Stephane Robert, i Albert Ramos s'enfrontarà al rus Andrei Kuznetsov.

BAIXES SENSIBLES

Els grans absents per lesió són el croat Marin Cilic i l'argentí Juan Martín del Potro
Rod Laver Arena. 01.00 h
Karin Knapp - (3) Simona Halep (5) Anna Ivanovic - Lucie Hradecka (3) Rafa Nadal - Mikhail Iujni
A partir de les 9 del matí
(2) Roger Federer - Yen-Hsun Lu
Petra Martic - (2) Maria Xaràpova
Pista 11. 01.00 h (4t torn)
(17) Carla Suárez - Carina Withoeft
Pista 19. 01.00 h (3r torn)
(15) Tommy Robredo - E. R. Vasselin

EL TEMPS

Els meteoròlegs preveuen que no farà la calor sufocant de l'edició passada

Debut assequible per a Muguruza

La catalana Garbiñe Muguruza (24) té demà un debut assequible contra la neozelandesa Marina Erakovic (75a del WTA). Si progressés i guanyés els dos primers partits –el segon, contra la vencedora del duel Hantuchova-Zheng– es podria trobar en setzens la sèrbia Jelena Jankovic (15) i en vuitens la número u, Serena Williams, a la qual va vèncer el curs passat a Roland Garros. La nord-americana és la màxima favorita al títol. Les altres aspirants són les de sempre, amb Maria Xaràpova, Simona Halep i Petra Kvitova –campiona a Sydney– com a noms més representatius. Tampoc no es poden descartar la polonesa Agnieszka Radwanska, que ha fitxat Martina Navratilova per fer un salt de qualitat, o la jove canadenca Eugenie Bouchard. No oblidem, però, la nova sensació del tennis femení, la txeca Karolina Pliskova, que ha meravellat a Sydney –finalista– amb el seu revés a dues mans i un servei que fa por, encara que ha de millorar en els desplaçaments laterals. La campiona el 2014 va ser la xinesa Na Li, que ja està retirada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)