Kipsang repeteix
L'exrecordista mundial s'afegeix al selecte grup amb dues victòries consecutives en la mitja de Granollers, com Gebrselassie i Wanjiru
El vent, com l'any passat, va tornar a perjudicar el registre final del vencedor
L'exrecordista mundial de marató Wilson Kipsang va tornar a deixar empremta en la mitja marató de Granollers, que va omplir els carrers de la capital vallesana amb 11.000 corredors. No va acreditar un registre per tirar coets (1h02:39). De fet, va necessitar 1:21 més que l'any passat per cobrir els 21,095 km de la prova, però es va afegir al selecte grup de corredors amb dues victòries consecutives en la mitja marató catalana per excel·lència, com Haile Gebrselassie (2008 i 2009) i Samuel Wanjiru (2005 i 2006).
Estratègicament situada a un parell de mesos de les grans maratons de primavera, la cita vallesana és un bon test per als millors especialistes en la distància i Kipsang va voler repetir l'experiència abans de competir a Londres. “He volgut tornar a Granollers perquè l'any passat ja vaig córrer aquí com a part de la preparació per a Londres i em va anar molt bé perquè també vaig guanyar i, a més, amb un nou rècord del circuit. Avui [per ahir] no he estat tan ràpid per culpa del fred i del vent, que m'ha incomodat molt al principi, però me'n vaig amb bones sensacions, fins i tot per assaltar la plusmarca mundial si es donen bones condicions meteorològiques”, va explicar l'exerecordista (2h03:23).
Quilòmetres de tempteig
Els primers quilòmetres, enfilant cap a les Franqueses i la Garriga amb vent en contra, van ser de tempteig. Els corredors africans es vigilaven i tant acceleraven com frenaven el ritme. Amb aquestes circumstàncies, el català Carles Castillejo feia la goma: ara es despenjava, ara tornava a contactar amb el grup capdavanter. El pas pel quilòmetre 10 (31:15), més lent del que es preveia, ja evidenciava que el rècord de Wanjiru (59:26) es mantindria un any més inalterable. En la tornada camí de la capital, entre el quilòmetre 12 i 13, Kipsang va prendre el comandament i la cursa es va convertir en una pugna entre tres, amb l'etíop Stentahey Legese i el corredor de Segòvia Javier Guerra, quart en la marató de l'europeu de Zuric. Amb el perfil descendent, Kipsang, com l'any passat, va anar accelerant la seva gambada imperial. Primer es va desfer de Legese, i Guerra, ben alliçonat per Castillejo, va aguantar fins al tram final. En l'últim quilòmetre, però, les llampants sabatilles taronja de l'últim vencedor de les maratons de Nova York i de Londres ja no van tenir aturador. Cinc segons més tard va arribar a la meta Guerra, que va quedar molt satisfet de la seva estrena a Granollers: “En l'última part del circuit els aficionats t'empenyien i he gaudit molt de competir amb Kipsang fins al final. Ha estat com un somni.”
Carles Castillejo, cinquè
La tercera posició va ser per a l'etíop Legese, també per sota d'1h03, i la quarta per a Omar Oughzif, vigent campió català de la distància. El fondista de l'AA Catalunya, deixeble de Domingo López, va acreditar 1h03:33, deu segons menys que l'any passat en aquest mateix escenari. El cinquè lloc va ser par al rubinenc Carles Castillejo, amb 1h03:47, que sense les aspiracions d'altres edicions –va ser el vencedor el 2012 i el segon el 2013–, es va mostrar satisfet de la seva actuació. “Dijous vaig fer 41 quilòmetres entre el matí i la tarda perquè estic preparant la marató de Barcelona i arribava molt cansat. M'he demostrat que puc competir bé, tot i el cansament acumulat. Era qüestió de regular. Si estant rebentat he fet 1h03:43, en la marató la idea seria passar a 1h05”, va explicar el fondista d'Adidas, amb vista a la marató barcelonina, la pròxima cita per al 15 de març.
EL PROTAGONISTA
La ucraïnesa Kotovska trenca el domini africà
La prova femenina es presentava com un duel entre dues africanes, l'etíop Embat Etea i la kenyana Ednah Kimaiyo, però a l'hora de la veritat el màxim guardó se'l va emportar la ucraïnesa Olga Kotovska, que el mes de novembre ja havia vençut en la Jean Bouin barcelonina. Al pas pel quilòmetre 10 (36:12), Kotovska i Etea ja avantatjaven de 12 segons la corredora kenyana. En els últims 5 quilòmetres, la fondista europea va fer una altra estrebada per escapar-se tota sola fins a la línia de meta, amb 1h13:21. Kotovska va acabar amb el domini africà de les cinc últimes edicions. Després de d'Etea i Kimaiyo es va classificar la catalana Marisa Casanueva (New Balance), establerta des de fa alguns anys a Saragossa. “Aquesta era la meva quarta mitja marató, però encara no havia corregut mai a Granollers. He preferit moure'm per sensacions, prescindint del ritme de les primeres. Amb tot, pensava que hauria fet millor marca que els 1h15:24”, va explicar la corredora de Sant Vicenç de Castellet, que pròximament debutarà en la marató de Sevilla amb el propòsit d'aconseguir la mínima mundialista (2h33).
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024