Tennis

Fognini mata el drac

L'italià va eliminar el vuit cops campió Nadal per 6-4 i 7-6 (6) en vuitens. Robredo també va segellar l'accés als quarts de final

El transalpí, 30è del món, va saber trobar la fórmula i el balear va estar lent i espès

L'italià Fabio Fognini (30è de l'ATP) va celebrar ahir la diada de Sant Jordi fent saltar la banca del Barcelona Open Banc Sabadell pels aires gràcies a un triomf de prestigi davant de Rafa Nadal, el vuit cops guanyador del torneig que s'agenolla abans d'hora per segon any consecutiu després d'una llarga tirania i que accentua la seva crisi de resultats quan semblava immers en un procés de millora sostinguda. El transalpí va signar per 6-4 i 7-6 (6) en dues hores i un minut el segon triomf consecutiu davant del balear després d'haver-lo derrotat també aquest mateix curs a Rio de Janeiro. Fognini va saber desactivar els recursos d'un rival que hi va posar coratge però que es va veure desbordat per les circumstàncies buscant sense trobar-la mai una millor versió d'ell mateix. Lent de cames i de reflexos, Nadal va sucumbir davant de la teranyina que li va proposar Fognini. Molt centrat, el transalpí va executar a la perfecció la tàctica i mai no va donar ritme a Nadal. Amb un revés a dues mans profund, va dur gairebé sempre la iniciativa i no va deixar al balear enlairar el públic –més de 7.500 espectadors– amb la seva dreta invertida. A més, li va jugar un bon grapat de deixades executades amb criteri prou bones en el primer set i va evitar el recurs en el segon set quan va detectar que el manacorí ja l'esperava. Alhora, va alternar cops llargs i d'escassa velocitat amb acceleracions agressives. Obnubilat, Nadal va tenir espurnes d'inspiració esporàdica però mai va trobar la continuïtat necessària

La igualtat numèrica –les sensacions ja eren per a Fognini– del primer set es va desfer amb un break, el primer del partit, en el desè joc (6-4). Abans, l'italià havia desaprofitat una pilota de trencament en el sisè joc i Nadal una altra en el setè. La segona mànega va ser un exercici de supervivència. Nadal va trencar en el primer joc en la sisena bola, Fognini va contraatacar en el següent i el balear s'hi va tornar en el tercer i amb 1-3 va tenir pilota d'1-4. Però Fognini va igualar els trencaments en el vuitè (4-4), Nadal va tornar a consumar el break (4-5) i el vencedor va recuperar (5-5). Es va arribar al dramàtic tie-break. L'italià es va situar 6-3 per davant, però Nadal, heroic, va reaccionar fins al 6-6 salvant tres pilotes de partit per acabar caient amb el 8-6 en la quarta. El rival de Fognini serà el tennista de Cuenca Pablo Andújar, que va derrotar Feliciano López –sorpresa– per 6-3 i 6-4.

El derbi català

Campió el 2004, Tommy Robredo tornarà a jugar avui els quarts com el 2013 gràcies al seu triomf contundent contra el barceloní Marcel Granollers per un doble 6-2. L'efectivitat de Robredo en les pilotes de trencament expliquen part de la seva superioritat. L'olotí va segellar les quatre primeres de què va disposar en el tercer i el setè jocs del primer set i en el primer i el cinquè del segon. Granollers va respondre amb un break en el quart joc de la segona mànega que li va permetre empatar (2-2), però Robredo va tornar a trencar en el setè amb dos passings paral·lels sensacionals consecutius i mai no va deixar de prémer l'accelerador. El seu rival avui serà l'eslovac Martin Klizan, un os dur de rosegar que ahir va superar l'abnegat dominicà Víctor Estrella.

La matinal en la central va arrencar amb la reedició de la final del 2014 entre el japonès Kei Nishikori, favorit de favorits, i el colombià Santiago Giraldo. L'asiàtic va resoldre per 6-2 i 6-1 i arriba fresc al duel d'avui davant del castellonenc Roberto Bautista, un jugador que l'obligarà a apujar el llistó. Bautista és el setzè de l'ATP i ahir va derrotar per 7-6 (2) i 6-2 el veterà i efervescent uruguaià Pablo Cuevas.

Un dels jugadors que van deixar empremta va ser el jove suec de 19 anys Elias Ymer a pesar de claudicar davant la solidesa de David Ferrer (3) per 6-3 i 6-4. El suec va exhibir una gran potència amb serveis per damunt dels 200 quilòmetres per hora. Les ratxes van marcar el partit. Ferrer es va avançar per 5-0, Ymer va signar un 7-1 estèril –4-0 en el segon set– i va acomiadar-se encaixant un 6-0. El rival del xabià serà avui l'alemany Philippe Kohlschreiber, semifinalista el 2013 i que ahir va desfer-se de Benoit Paire per 6-4 i 7-6 (6).

PROTAGONISTES

Estic trist. He jugat malament i no he estat agressiu davant d'un rival que ha estat millor que jo
Rafa Nadal
NÚMERO 4 de l'ATP
Avui no ha estat el meu millor dia, però són partits que veritablement sumen
David Ferrer
NÚMERO 8 de l'ATP
Si no vull ser un jugador vulgar, la meva dreta no ha de ser vulgar. Tenia la possibilitat de donar continuïtat al joc de Montecarlo
He jugat dos bons partits, el d'ahir encara millor. Estic content de tornar a disputar uns quarts de final en aquest gran torneig
Serà molt bonic jugar a casa, sobretot contra un estranger. Tots a la graderia estaran amb mi
Tommy Robredo
NÚMERO 20 de l'ATP

Homenatge als periodistes

Vint-i-cinc periodistes de diferents generacions es van reunir ahir en un entranyable acte en el qual l'organització va homenatjar aquells que han treballat en el torneig durant 25 anys o més. Un dels guardonats va ser el cap d'opinió d'El Punt Avui i col·laborador de L'Esportiu Toni Brosa. Albert Agustí, president del Reial Club Tennis Barcelona, i Albert Costa, director del torneig, van ser els encarregats de lliurar uns pins de plata als informadors, ajudats pels extennistes Joan Gisbert i Manel Orantes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)