Esport i política

IVAN TIBAU

SECRETARI GENERAL DE L'ESPORT DE LA GENERALITAT

“Hi ha moltes idees, però sense recursos ni eines és impossible”

El Congrés de l'Esport Català ha donat veu a les demandes del sector

“A l'esport català hi ha una gran part d'independentistes i una altra que no en són, però coincidim que ens cal oxigen i eines, i que avui no les tenim”

El tema és si l'esport ens pot ajudar a ser un país millor o si, com ara, és una àrea important però no de les més importants
Veig lògica la Unió d'Esports de Catalunya, una figura que uneixi l'esport federat sense ànim de lucre i l'escolar

Tres mesos ha durat el II Congrés de l'Esport Català, que farà visi­ble que, tot i la dis­pa­ri­tat d'interes­sos entre els dife­rents àmbits del sec­tor, tots estan d'acord que cal superar les limi­ta­ci­ons que imposa el marc legal actual i com s'inter­preta. Demà se'n pre­sen­ten les con­clu­si­ons, i Ivan Tibau, impul­sor del congrés, en parla.

Fa 21 anys del pri­mer congrés. Quins can­vis s'han visu­a­lit­zat, a part del soci­o­polític, evi­dent?
La situ­ació actual ens ha fet con­vo­car el segon congrés de manera ràpida, pre­ci­pi­tada. La idea és tenir un debat d'idees amb el sec­tor perquè el govern que surti del 27-S tin­gui una
guia de què neces­sita l'esport per al futur. Que l'esport hagi par­lat i que esti­guem pre­pa­rats per tirar enda­vant un pro­jecte de país. El debat ha estat molt posi­tiu i agra­eixo la seri­o­si­tat i el rigor dels par­ti­ci­pants. Sor­ti­ran con­clu­si­ons molt interes­sants i impor­tants per donar via­bi­li­tat al futur del nos­tre esport.
Apunta alguna línia bàsica?
Encara s'estan reco­llint con­clu­si­ons. Però s'han tre­ba­llat cinc comis­si­ons, en tres mesos hi ha hagut més de 50 reu­ni­ons amb més de 500 espe­ci­a­lis­tes. Resu­mint: hi ha mol­tes idees i mol­tes coses a fer; són impos­si­bles de fer perquè no tenim recur­sos; i neces­si­tem totes les eines per rea­lit­zar el que l'esport demana. La con­clusió va per aquí.
El congrés com a ins­tru­ment per refer­mar argu­ments...
Per tor­nar a refer­mar que sense eines, com altres sec­tors, l'esport també anirà a menys.
Hi ha hagut autocrítica?
En molts sen­tits. Però la gent de l'esport és molt cons­ci­ent dels pro­ble­mes d'aquests anys i entén que abans es cobrei­xin beques men­ja­dor o temes de salut. Però ens n'hem sor­tit, amb menys recur­sos públics i pri­vats hem pogut fer la feina, els resul­tats espor­tius hi són i l'índex d'acti­vi­tat física, molt impor­tant, s'ha man­tin­gut força bé.
Però hi ha àmbits diver­sos: ins­ti­tu­ci­o­nal, fede­ra­tiu, elit, ama­teur, sense lucre, negoci, indústria... Tots han con­ver­git o cadascú ha mirat cap a casa?
En totes les comis­si­ons hi havia gent de tots els àmbits. És molt impor­tant haver-los situat en una mateixa taula. El món del negoci sap que si en els clubs hi ha més nens fent esport hi haurà més mer­cat per ven­dre els seus pro­duc­tes. Tot va vin­cu­lat. És una cadena. Han estat tres mesos molt inten­sos, molt enri­qui­dors. Ha val­gut la pena.
Secre­ta­ria, CAR, Inefc, Con­sell Català de l'Esport. S'ha de replan­te­jar la funció d'alguna d'aques­tes ins­ti­tu­ci­ons?
No. La part legis­la­tiva i admi­nis­tra­tiva s'ha de con­ti­nuar exe­cu­tant. Al final, l'únic que pot garan­tir l'interès públic de l'esport, que pugui arri­bar a tots els ciu­ta­dans, és l'admi­nis­tració. Una altra cosa és que totes les polítiques s'han de con­cer­tar amb el sec­tor, que és qui les ha d'exe­cu­tar. Avui dia ja és molt així. Però també ens interessa que el sec­tor s'orga­nitzi, que sigui més fort. I que les patro­nals de l'esport esti­guin uni­des, tre­ba­llin per un objec­tiu comú i vet­llin pel benes­tar de les enti­tats. Això ha sor­tit en el congrés i hi estem total­ment d'acord. Amb un sec­tor fort i orga­nit­zat, tots hi sor­ti­rem gua­nyant.
Par­lant de patro­nals, la UFEC hau­ria d'estar nítida­ment sota un parai­gua comú?
La UFEC és un agent, com el sec­tor sense ànim de lucre i el que sí que en té. La pro­posta d'orga­nit­zar el sec­tor sense ànim de lucre ve de la UFEC [unió de fede­ra­ci­ons] i la UCEC [unió de con­sells espor­tius]. Si hi ha un con­sens ampli dels que ho han de regu­lar, nosal­tres estem d'acord a incloure aquesta figura en la llei de l'esport. Però la pro­posta l'ha d'accep­tar el sec­tor. Amb con­sens ampli, ho veiem bé i entendríem lògic lega­lit­zar aquesta figura de les enti­tats sense ànim de lucre del sec­tor de l'esport fede­rat i esco­lar que s'unei­xen per tenir millor orga­nit­zació i vet­llar millor pels interes­sos. Seria la Unió d'Esports de Cata­lu­nya.
La pràctica fisi­co­es­por­tiva ha de ser un dret uni­ver­sal en el futur estat català. Que no el tenim prou garan­tit, ara?
Sí, però volem que l'esport sigui una pota fona­men­tal en la Cata­lu­nya del futur? Cre­iem que l'esport, a part de ser vir per fer conèixer Cata­lu­nya al món a través dels nos­tres grans espor­tis­tes, ha de ser un ves­sant impor­tantíssim en la for­mació dels nos­tres joves? Hem de fer com amb l'anglès i posar una hora diària d'acti­vi­tat física a les esco­les? Hem de fer el mínim que diu l'OMS? Hem d'incul­car la cul­tura de l'esport des de ben petits perquè sigui un hàbit? Volem ser un país de referència? Totes les res­pos­tes sor­ti­ran a les con­clu­si­ons i crec que seran molt encer­ta­des. Des del sec­tor dema­nem al pro­per govern que l'esport sigui una de les àrees impor­tants i que esti­gui pre­sent en tots els àmbits. El tema és si cre­iem que l'esport ens pot aju­dar a ser un país millor o si ho veiem com ara, que l'esport és una àrea impor­tant, però no de les més impor­tants.
Això ho com­par­teix el govern?
Això és el que plan­te­gem. Jo sóc govern, i hem fet el congrés perquè el sec­tor parli. Si jo, com a govern, he de defen­sar deter­mi­na­des coses, tenir el sec­tor al dar­rere és una garan­tia.
No ha aflo­rat el desànim, pel con­text actual?
Tot el con­trari. Hi ha hagut una impli­cació bru­tal. La gent ha par­lat del futur ober­ta­ment, tant si aga­fem un camí com un altre. S'ha par­lat de què vol ser l'esport català, sense con­di­ci­o­nar-ho a un estat propi, perquè el que hagi de venir no depèn només de l'esport. Són grans idees perquè l'esport sigui una eina impres­cin­di­ble en la millora del país.
L'esport català és inde­pen­den­tista?
Una gran part sí i una gran part no. Però l'esport veu que neces­sita oxi­gen, neces­sita eines, i tal com estem avui no tenim ni oxi­gen ni eines. En això hi coin­ci­dim tots. Tenim les ins­pec­ci­ons de la Segu­re­tat Social, la llicència única, no tenim recur­sos ni eines fis­cals per millo­rar els recur­sos... És una evidència que tenir-ne seria un pas enda­vant.
Els 101 mili­ons del Con­sell Català de l'Esport no és la des­pesa en esport d'un país nor­mal.
Doncs és molt alta. Dina­marca en gasta 40 i és un model que molts invo­quen. La nos­tra des­pesa en esport dobla o tri­plica la de la segona comu­ni­tat autònoma de l'Estat. Tot i això, volem fer un pas enda­vant. Però són xifres impor­tants. L'alt ren­di­ment català no el té ningú més al món, i això ho tre­ba­llem amb recur­sos pro­pis. Que a les selec­ci­ons espa­nyo­les hi hagi un 40% de cata­lans no és casu­a­li­tat, sinó fruit d'un tre­ball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)