Ciclisme

Homenatge a Mandela

El britànic Stephen Cummings aconsegueix la primera victòria per a un equip africà coincidint amb el Dia Internacional de Nelson Mandela

El colombià ataca en l'últim ascens, però no sorprèn Froome

El britànic Stephen Cummings va aconseguir la victòria de la catorzena etapa per a l'equip sud-africà MTN-Qhubeka coincidint amb el Dia Internacional de Nelson Mandela, nascut un 18 de juliol de 1918. Mai abans un equip del continent africà havia guanyat una etapa del Tour de França. Els ciclistes de l'MTN-Qhubeka, equip que té com a director esportiu el català Àlex Sans, van fer el recorregut entre Rodés i Mende (178,5 km) amb un casc taronja i una polsera negra i groga en memòria de Mandela. Però el millor homenatge al dirigent sud-africà va ser quan Cummings va creuar la meta en primer lloc després d'haver sorprès els francesos Romain Bardet (AG2R) i Thibaut Pinot (FDJ) en l'últim quilòmetre.

Chris Froome (Sky) continua líder de la general després de respondre amb eficàcia i sense despentinar-se als atacs llançats pels seus rivals en l'ascensió final al coll de la Croix Neuve. El britànic fins i tot es va permetre atacar ell en els últims metres, quan ja s'havia quedat sol amb Nairo Quintana (Movistar), a qui va treure un segon. Això sí, Froome no es va estalviar un episodi desagradable quan un espectador li va llançar orina a la cara mentre el titllava de dopat.

El català Joaquim Rodríguez (Katuixa) no va tenir l'oportunitat de repetir la victòria que ja va aconseguir en el Tour del 2010, en un recorregut propici a les seves actituds. L'escapada bona del dia –d'una vintena de corredors– va arribar amb més de 5 minuts d'avantatge a l'última ascensió i ni el Katuixa ni cap altre equip van gastar esforços per neutralitzar-la. Entre els escapats, Romain Bardet era el principal favorit a la victòria, tot i que Peter Sagan (Tinkoff) també s'havia colat en el grup a la recerca d'una victòria d'etapa que no hi ha manera que arribi. Els primers moviments van arribar a 27 km de meta. Michal Golas (Etixx) va saltar i va guanyar uns segons. Tot seguit s'hi afegia Kristijan Koren (Cannondale), però tots dos acabaven neutralitzats al peu del coll de la Croix Neuve. La curta ascensió (3 quilòmetres amb pendents de fins l'onze per cent) va donar molt de si. Bardet va llançar el primer atac i només va trobar resposta de Simon Yates (Orica). Pinaut i Rigoberto Uran (Etixx) els van anar a caçar i en l'últim quilòmetre els dos ciclistes francesos van quedar sols. Pendents l'un de l'altre, gairebé ni es van adonar que Cummings els passava davant dels nassos com una exhalació. Quan van reaccionar, el britànic ja tenia el triomf a la butxaca.

L'última ascensió també va ser animada entre els favorits gràcies a Quintana, que va llançar un atac que el va deixar sol amb Froome. El colombià no va poder obrir forat respecte del britànic però sí que va desbancar del segon lloc Tejay van Garderen (BMC). Alberto Contador (Tinkoff) no va poder seguir el ritme de Quintana i Froome, però va salvar els mobles i també va guanyar un lloc en la general, en què és cinquè.

LES REACCIONS

No he tingut por. Sabia que podia atrapar Quintana abans del cim. Llavors he tret una mica de temps
Chris Froome
No tenia marcada l'ascensió per a un atac, però he tingut bones sensacions i per això ho he volgut provar
Nairo Quintana
14a etapa
1r S. Cummings (MTN)
4h23:43
2n T. Pinot (FDJ)
a 0:02
3r R. Bardet (AG2R)
m.t.
4t R. Uran (Etixx)
a 0:20
5è P. Sagan (Tinkoff)
a 0:29
6è C. Gautier (Europcar)
a 0:32
7è R. Plaza (Lampre)
m.t.
20è C. Froome (Sky)
a 4:15
21è N. Quintana (Movistar)
a 4:16
22è A. Valverde (Movistar)
a 4:19
23è A. Contador (Tinkoff)
a 4:34
24è V. Nibali (Astana)
a 4:45
25è T. Van Garderen (BMC)
a 4:55
86è J. Rodríguez (Katuixa)
a 12:39
87è. A. Losada (Katuixa)
m.t.
General
1r C. Froome (Sky)
56h02:19
2n N. Quintana (Movistar)
a 3:10
2n T. Van Garderen (BMC)
a 3:32
4t A. Valverde (Movistar)
a 4:02
5è A. Contador (Tinkoff)
a 4:23
6è G. Thomas (Sky)
a 4:54
7è R. Gesink (Lotto NL)
a 6:23
8è V. Nibali (Astana)
a 8:17
9è T. Gallopin (Lotto Souda)
a 8:23
10è B. Mollema (Trek)
a 8:53
11è W. Barguil (Giant)
a 11:03
19è. J. Rodríguez (Katuixa)
a 31:45
35è. A. Losada (Katuixa)
a 56:26
Muntanya
1r C. Froome (Sky)
61 punts
Regularitat
1r P. Sagan (Tinkoff)
322 punts
Joves
1r N. Quintana (Movistar)
56h05:29
Equip
1r Movistar
169h24:33
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)