Ciclisme

El posen a prova

Tour de França. Els favorits no esperen els Alps i ataquen Froome en l'ascensió a la Manse, tot i que sense èxit. Plaza és el més llest dels escapats i estrena el seu palmarès en el Tour

Els favorits a la victòria del Tour de França no van esperar-se a l'arribada dels Alps –que tindrà lloc després de la jornada de descans d'avui– i van deixar clar que no pensen desaprofitar cap oportunitat per esgarrapar alguns segons a Chris Froome. I és que el que havia estat una etapa d'allò més relaxada es va convertir en una disputa nerviosa en els últims quilòmetres, coincidint amb l'ascensió al cim de la Manse (de segona categoria).

El pilot perdia una vintena de minuts respecte d'un grup de 23 ciclistes escapats, entre els quals no hi havia cap favorit. Però el ritme de cicloturisme que el grup havia dut fins llavors va donar pas a una guerra sense quarter en els primers quilòmetres de l'ascensió, que tots els favorits van encarar junts. El Tinkoff es va encarregar d'estirar el pilot al peu de la muntanya i el seu líder, Alberto Contador, va ser el primer que va ensenyar la poteta. Però ni ell ni Alejandro Valverde (Movistar), que ho va intentar poc després, van reeixir en l'objectiu d'obrir forat respecte de Chris Froome (Sky), molt atent i ben acompanyat pels seus gregaris. En canvi, sí que va tenir èxit Vincenzo Nibali (Astana), que va escapar-se tot sol i va aconseguir 13 segons d'avantatge al cim. El campió del 2014 no va generar resposta en el líder britànic, conscient que l'italià té massa minuts per recuperar (7:49 després de l'etapa d'ahir). Nibali va continuar sol durant el descens, molt temut pels ciclistes, i finalment aconseguia una renda infructuosa de 28 segons. Valverde va intentar deixar Froome en el descens un parell de cops, però tant ell com els seus companys d'equip van estar atents i no ho van permetre. La general no va patir canvis, tot i que, si en una ascensió de poca entitat com la d'ahir es va generar un nivell de tensió alt, les batusses a partir de demà als Alps poden ser de campionat.

Eternament segon

Peter Sagan (Tinkoff) suma, amb la d'ahir, cinc segones posicions i nou classificacions d'etapa entre els deu primers en aquesta edició del Tour. L'eslovac, omnipresent en totes les escapades, llueix amb tot el mèrit el mallot verd de la regularitat, però no hi ha manera que aconsegueixi una victòria. Ahir la hi va prendre l'espanyol Rubén Plaza (Lampre), que va deixar el grup de 23 escapats en l'ascensió final. Al cim duia 35 segons d'avantatge i, com que no va trobar associació, Sagan va saltar tot sol a la cacera. Amb un pedaleig frenètic, l'eslovac va intentar atrapar Plaza en els tres últims quilòmetres, que van ser planers, però l'espanyol va mantenir la renda i va aconseguir la seva primera victòria en el Tour de França davant de la desesperació de Sagan, que un altre cop es va haver de conformar amb el segon lloc.

Avui, durant la jornada de descans, està previst que el català Purito Rodríguez signi la renovació del seu contracte amb l'equip Katuixa.

LES REACCIONS

Crec que tindré un bon equip als Alps. Els meus companys m'han ajudat molt i estic segur que ho continuaran fent
Chris Froome
Avui hem salvat el dia. En aquesta muntanya gairebé sempre hi ha alguna caiguda durant el descens
Nairo Quintana
Estic a molta distància de Froome i en el tu a tu no estic igual de forces. Però tinc opcions i provaré d'aprofitar-les
Alberto Contador
16a etapa
1r R. Plaza (Lampre)
4h30:10
2n P. Sagan (Tinkoff)
a 0:30
3r J. Pantano (IAM)
a 0:36
4t S. Geschke (Giant)
a 0:40
5è B. Jungels (Trek)
a 0:40
6è C. Riblon (AG2R)
m.t.
7è D. Teklehaimanot (MTN)
a 0:53
8è T. De Gendt (Lotto)
a 1:00
9è L.Á. Mate (Cofidis)
a 1:22
10è T. Voeckler (Europcar)
m.t.
11è P. Fedrigo (Bretagne)
a 1:54
24è V. Nibali (Astana)
a 17:44
25è A. Contador (Tinkoff)
a 18:12
28è C. Froome (Sky)
m.t.
29è A. Valverde (Movistar)
m.t.
30è T. Van Garderen (BMC)
m.t.
32è N. Quintana (Movistar)
m.t.
107è J. Rodríguez (Katuixa)
a 30:36
141è A. Losada (Katuixa)
m.t.
General
1r C. Froome (Sky)
64h47:16
2n N. Quintana (Movistar)
a 3:10
3r T. Van Garderen (BMC)
a 3:32
4t A. Valverde (Movistar)
a 4:02
5è A. Contador (Tinkoff)
a 4:23
6è G. Thomas (Sky)
a 5:32
7è R. Gesink (Lotto NL)
a 6:23
8è V. Nibali (Astana)
a 7:49
9è B. Mollema (Trek)
a 8:53
10è W. Barguil (Giant)
a 11:03
11è T. Gallopin (Lotto Souda)
a 12:02
27è. J. Rodríguez (Katuixa)
a 48:30
46è A. Losada (Katuixa)
a 1h14:16
Muntanya
1r C. Froome (Sky)
61 punts
Regularitat
1r P. Sagan (Tinkoff)
405 punts
Joves
1r N. Quintana (Movistar)
64h50:26
Equip
1r Movistar
195h23:21

La caiguda de Geraint Thomas genera polèmica

Warren Barguil va fer caure Geraint Thomas, gregari del líder Chris Froome, durant el descens de la Manse. En el mateix punt en què Alberto Contador va caure el 2013 (un revolt a la dreta), Barguil va picar lateralment contra Thomas i el va enviar fora de la carretera. El britànic va topar contra un pal de la línia elèctrica i va caure marge avall, però sortosament no es va fer mal i va poder continuar l'etapa, que va acabar amb uns lògics segons de retard. Froome, que ahir ja va perdre Pete Kennaugh per malaltia, va poder descansar tranquil. L'incident, però, va generar crítiques, com ara les de Nairo Quintana: “Hi ha corredors que es posen a destorbar sense jugar-s'hi res i provoquen caigudes a gent que s'està jugant la general [Thomas és sisè].” Valverde també hi va posar cullerada: “Froome gairebé perd un gregari per culpa d'algú que es creu que va sol.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)