El gran salt de l'‘skate'
La possibilitat ferma anunciada dilluns que el COI inclogui aquest esport pertanyent a la federació de patinatge en el programa olímpic a Tòquio 2020 enforteix la magnitud del debut dels World Roller Games a Barcelona 2017
Un esport 2.0 però més arrelat a casa nostra del que sembla a primer cop d'ull com l'skate o skateboard satisfarà, si la cosa no es gira, les aspiracions de la Federació de Patinatge Internacional (FIRS) d'accedir al programa olímpic. Tòquio ha inclòs la disciplina en la llista que ha de ser encara ratificada de cinc esports nous perquè debutin el 2020. L'altra basa de la FIRS era el patinatge de velocitat, que, de moment, haurà d'esperar. Els catalans vam tenir la il·lusió efímera de veure com l'hoquei sobre patins va ser esport d'exhibició a Barcelona 92, un miratge que no va tenir continuïtat.
Encara que als profans els soni estrany, Barcelona és una capital mundial mítica en el món de l'skate i moltes empreses de la industria la trien per filmar els seus vídeos promocionals. Estrelles nord-americanes d'aquest firmament, com Tony Hawk i Ryan Sheckler, van escollir la capital catalana per exhibir les seves habilitats. Arran d'això, la setmana vinent es presentarà a la Filmoteca de Catalunya la pel·lícula nord-americana We are blood, que mostra escenes rodades, entre altres llocs, a Barcelona.
És paradoxal que un esport que d'entrada reflecteix la rebel·lia dels joves i un cert desafiament a la societat –esdevenint un estil de vida en alguns casos– s'hagi acabat convertint alhora en una indústria prolífica que cotitza a l'alça. I això, precisament, és el que sedueix el Comitè Olímpic Internacional. Un exemple demostratiu de tot plegat, tant del que mou com del fet que Catalunya estigui situada en el mapa, és que al barri del Canyadó de Badalona, a les antigues naus de Can Ribó, es van fer la primavera passada amb motiu de la inauguració de l'Skate Àgora –circuit homologat de 4.600 metres quadrats ara obert al públic– una prova del circuit europeu Nike SB Euro Series que van completar Londres i Berlín i una altra de la sèrie mundial Street League Skateboarding (SLS) Nike SB Pro Open, que només va sortir dels Estats Units per viatjar a Catalunya. La competició, amb els millors especialistes del planeta, va ser transmesa per la cadena Fox, un exemple més de la seva magnitud. El circuit finalitzarà precisament aquest cap de setmana a Chicago amb la prova final després d'haver passat també per Los Angeles i Newark (Nova Jersey).
La marca Barcelona, per tant, veurà reforçada la seva posició mundial en aquest probable nou esport olímpic a través de la celebració el 2017 de la primera edició dels World Roller Games, el certamen que aglutinarà per primera vegada tots els mundials de les nou disciplines del patinatge. Albert Cucarella, el gerent de la Federació Catalana de Patinatge, confia en el rellançament de la disciplina si es confirmen les seves aspiracions olímpiques. Primer, però, cal una reordenació. Fa temps que la federació ha engegat un procés certament complicat per aglutinar els clubs de skate catalans. “És una disciplina molt desestructurada i estem en procés que es federin. Precisament, aquest cap de setmana col·laborarem a Bagà en una cursa de descens amb el club Mediterrània de Barcelona. La nostra previsió és que el 2016 puguem fer una lliga catalana.” La Unió de Clubs Catalans, nascuda a Badalona el 2011 amb tretze membres, va organitzar durant diverses edicions la lliga catalana, però sembla que ha perdut força, segons explica Cucarella. La dificultat per definir un cens de clubs catalans i per convèncer els esportistes perquè es federin –Cucarella n'admet les reticències inicials que cada cop es van salvant en major mesura, i també explica que hi ha clubs que són alhora botigues de material– contrasta amb la facilitat que troben els catalans per practicar aquest esport en el gran nombre de parcs i zones habilitades. La seu dels World Roller Games serà el parc del Fòrum, que agafarà el relleu de l'Skate Board Park de Montjuïc que el 2013 va ser la seu dels X Games.
Proposta de cinc esports nous
El comitè organitzador de Tòquio 2020 ha proposat cinc nous esports –474 esportistes– per ser inclosos en el seu programa: el beisbol i el softbol, el karate, el surf, l'skateboard i l'escalada. Les federacions internacionals d'aquestes disciplines han estat escollides entre les vuit que van arribar a la fase final. Ara el Comitè Olímpic Internacional els haurà de ratificar en la sessió que farà l'agost del 2016 abans dels Jocs de Rio. Segons la Carta Olímpica, els requisits d'un esport per convertir-se en olímpic són que sigui practicat en un mínim de 75 països i quatre continents en homes i 40 països i tres continents en dones, i que hagi adoptat i apliqui un codi antidopatge mundial.
Un esport provinent del surt
L'skateboard és un esport provinent del surf. Consisteix a lliscar, saltar i fer diferents figures, per diverses superfícies sobre una taula amb rodes, el monopatí. A Catalunya es practiquen diverses variants dins la modalitat. L'streetstyle ha estat la més practicada a Barcelona i consisteix a utilitzar el mobiliari urbà i l'arquitectura (rampes, baranes, graons, etc.) per fer maniobres. El vertical, però, és la modalitat que ha experimentat un creixement institucional més gran, sobretot als Estats Units i el nord d'Europa. A diferència de l'anterior, es practica sempre en instal·lacions adequades, skateparks i rampes habilitades en forma de U –a la imatge, el medallista de bronze en els X Games Brad McClain–. També hi podem trobar el Downhill, descens de turons utilitzant carreteres secundàries poc transitades, però que no ha entrat en la proposta olímpica com les dues anteriors.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024