Més esport

Patinatge artístic

Retorn al més alt nivell

Mònica Gimeno (CP Mollerussa) va guanyar la medalla de bronze en el mundial de Cali en la modalitat de lliure nou anys després del seu darrer podi mundialista

La vigatana resident a Lleida es va retirar, després va practicar uns anys el patinatge sobre gel i fa deu mesos es va tornar a posar els patins de rodes

Amb els patins de gel
es va classificar per disputar un campionat d'Europa, però ho va deixar abans de disputar-lo

Disfrutar cada moment, disfrutar el present. Així explica Mònica Gimeno (CP Mollerussa) les seves impressions després d'haver guanyat la medalla de bronze en el recent mundial de Cali (Colòmbia) en la modalitat lliure del patinatge artístic. Una plaça de podi que la va deixar satisfeta i que va culminar la feina dels darrers deu mesos, en què es va tornar a posar els patins de rodes després de més de sis anys sense fer-ho per competir. El seu retorn, als 28 anys, ha estat al més alt nivell, ja que unes setmanes abans havia guanyat la medalla d'or en l'europeu. Aquest bronze mundialista ha recordat les dues medalles –una plata en combinada i un bronze en les figures obligatòries– que va guanyar en la seva primera etapa en competició, l'any 2006 a Múrcia, quan només tenia 19 anys. Entre mig, la vigatana resident a Lleida, va estar practicant durant quatre anys el patinatge sobre gel, i es va classificar per disputar un campionat d'Europa, tot i que va decidir deixar-ho abans de disputar-lo.

En aquesta temporada del seu retorn als patins de rodes, Mònica Gimeno va guanyar el campionat d'Espanya, i així es va classificar per a l'europeu i el mundial. En el campionat d'Europa de finals d'agost va ser considerada la millor de totes les participants en el lliure de manera unànime pels jutges. Era el seu tercer or europeu absolut després dels dos que havia guanyat l'any 2006 en el lliure i la combinada. En el mundial de Cali del setembre, la vigatana era conscient de les seves possibilitats, però era prudent: “Sempre s'ha de patinar, el futur és sempre incert. L'únic que sabem és el present.” El programa curt és el que obre el foc i no s'hi poden cometre errades, perquè els jutges es fixen molt en els elements obligatoris. “Si falles baixen en picat i ja et pots oblidar de tot. I no és gaire difícil fallar.” Una bona execució del programa curt la va situar en la segona posició, i això li va permetre estar en el grup de les millors en el programa llarg, en el qual es poden guanyar les medalles. “Hi ha més combinacions, pots introduir algun element de més risc i, encara que tinguis alguna imprecisió, es valora més en general.” Reconeix que va fallar una mica i va acabar en una tercera posició contra dues rivals, italianes, de gran nivell. “Les tres érem molt, molt bones, no recordava que les tres del podi estiguessin mai igualades i tinguessin tant nivell.”

Mònica Gimeno ja havia tastat la glòria d'un podi mundial, i en el seu palmarès acumula cinc medalles, dues de júnior i tres de sènior. L'any 2003, amb 16 anys, va ser segona en la combinada i tercera en el lliure del mundial disputat a Buenos Aires (Argentina), i ja com a sènior, tres anys després –amb 19 anys–, a Múrcia va tornar a ser subcampiona en la combinada i tercera en les figures obligatòries. Ara, en el seu retorn, el 2015 i amb 28 anys, ha guanyat el bronze en el lliure.

El pas de Mònica Gimeno pel patinatge sobre gel, durant quatre anys, no va ser un canvi de modalitat per mirar de destacar en una modalitat olímpica, sinó el retrobament amb els patins –aquest cop amb fulles i no amb rodes–, i l'amor al patinatge. D'anar a provar a patinar sobre gel amb uns amics va passar a enganxar-se a la nova modalitat i després a competir. Va guanyar un campionat d'Espanya i va formar part de la selecció espanyola competint en una universíada i en diverses proves internacionals, en què va aconseguir prou notes tècniques per guanyar-se una plaça per al campionat d'Europa. Les circumstàncies de la vida van fer que deixés el patinatge sobre gel abans de poder-lo disputar.

La vida la va portar a viure a Lleida i a fer d'entrenadora al CP Mollerussa. La seva passió pel patinatge va fer que provés d'aplicar els seus coneixements de la tècnica dels patins de gel al patinatge sobre rodes. “En el gel vaig aprendre molt, molta tècnica, i estava convençuda que es podia aplicar a les rodes.” Ho va ensenyar a les nenes que entrenava, però hi havia dubtes i era un procés lent, i per això va decidir provar-ho ella mateixa. Es va tornar a posar els patins de rodes, va recuperar la forma física i, amb l'ajuda de la seva entrenadora, Laia Fuentes, va aplicar tot el que havia après del patinatge sobre gel a les rodes. “Ha donat resultats, jo he tornat amb un nivell més alt del que tenia quan vaig marxar, més alt que quan vaig deixar el gel. És una tècnica que s'entén molt, té un procés molt lògic, i quan ho proves tu mateix i tens algú des de fora que t'ho va veient, és més fàcil d'aprendre.”

Amb el gran èxit de la medalla de bronze aconseguida, ara és el moment de buscar patrocinadors i mirar si arriba alguna beca per preparar la següent temporada. Mentrestant, seguirà entrenant-se als matins, fent d'entrenadora al CP Mollerussa a les tardes i portant junt amb el seu xicot una empresa de vins i caves on line, www.quierovinos.com. Mònica Gimeno està segura que el seu futur seguirà vinculat al patinatge, “Quan t'agrada patinar és igual el que portis als peus o on patinis”, afirma convençuda. Tot i que no ha pensat a practicar amb els patins en línia, no es pot estar de dir: “Mai se sap...”

Medallista mundial.
Mònica Gimeno ha pujat cinc cops als podis mundialistes.
2003
Dos podis júnior.
Va ser segona en la combinada i tercera en el lliure, amb 16 anys.
2006
Dos podis absoluts.
Va ser subcampiona en la combinada i tercera en les figures obligatòries, amb 19 anys.
2015
Un podi absolut.
Va guanyar la medalla de bronze en el lliure, als 28 anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)