La conquesta d'Europa
Per primera vegada, vuit equips catalans femenins disputaran les màximes competicions europees de clubs en esports d'equip
El CP Voltregà i el CN Sabadell han guanyat tres títols cada un
Per primera vegada en la història, vuit equips catalans femenins competiran en les copes d'Europa de clubs d'esports d'equip. Aquesta temporada 2015/16 superarà la campanya 2010/11, en què hi van participar set conjunts. També s'igualarà el nombre d'esports diferents en què es competirà, amb un total de quatre, un fet que ja havia passat en cinc temporades anteriors. Els equips que buscaran la glòria europea seran el FC Barcelona en futbol, l'Spar Citylift Girona en bàsquet, el CN Sabadell, el CN Mataró i el CN Sant Andreu en waterpolo i el Generali HC Palau Plegamans, el CP Voltregà i el CP Manlleu en hoquei sobre patins.
Fins aquesta temporada no s'havia produït la coincidència que s'han classificat equips per disputar la copa d'Europa dels dos gran esports, el futbol i el bàsquet. Els altres dos on hi haurà representants de Catalunya són els dos esports en què s'han guanyat els títols fins ara: l'hoquei sobre patins i el waterpolo. En les cinc temporades anteriors, on hi havia hagut participació en 4 esports, sempre n'entrava algun sense tant prestigi –tot i que important–, com són l'hoquei sala, el softbol o el rugbi.
La primera aparició d'un equip català en una copa d'Europa femenina va ser en la temporada 1960/61, quan el Picadero JC va disputar la primera eliminatòria en el bàsquet. Van passar 12 temporades fins que un altre equip de bàsquet, el CE Mataró Ignis, va tornar a una màxima competició europea. A partir d'aquí, les participacions van ser més habitual i hi va haver alguns resultats destacats, però no s'arribava a les finals. No va ser fins a la temporada 2006/07, amb la creació de la copa d'Europa femenina d'hoquei sobre patins, que es va aconseguir, i el CE Arenys de Munt es va convertir en el primer finalista i va acabar segon. L'hoquei sobre patins és un esport dominat pels jugadors i els equips catalans, també en les noies, i segur que si la màxima competició de clubs europea s'hagués creat abans, ja hi haguessin hagut grans resultats.
El primer títol
Un anys després que un equip català femení disputés la primera final, un altre equip català va guanyar el primer títol. Va ser el CP Voltregà, que es va imposar en la final de la copa d'Europa femenina d'hoquei sobre patins que es va disputar a a la localitat portuguesa de Mealhada la temporada 2007/08. A partir d'aquí, les finals de les copes d'Europa femenines amb presència catalana van ser més habituals, i en la campanya 2010/11 es va afegir un altre equip i un altre esport en la llista de campions. El CN Sabadell va ser el campió de la màxima competició europea en waterpolo. Com que el CP Voltregà va repetir títol, en aquella campanya es va aconseguir un doblet –el primer–; ja que aquesta gran fita es va repetir el curs 2012/13 amb els mateixos protagonistes. En aquesta campanya va arribar també la primera final entre dos equips catalans. Va ser la final a quatre de la copa d'Europa d'hoquei sobre patins que es va jugar a Girona, i el títol el van disputar el CP Voltregà i el Girona CH.
En la mateixa temporada en què va arribar el primer títol (2007-08) també hi va haver una segona posició en el rugbi femení. Aquest resultat, però, s'ha de situar en el seu just punt, ja que es va organitzar directament una final d'anada i tornada entre el millor equip de l'Estat espanyol i el millor francès. L'INEF Barcelona es va enfrontar al Montpellier i va perdre clarament els dos partits jugats amb quatre mesos de diferència. En tota la història de la participació catalana en les copes d'Europa femenines només dos equips han guanyat el títol, i ho han fet en tres ocasions: el Voltregà d'hoquei sobre patins (2007/08, 2010/11 i 2012/13) i el Sabadell de waterpolo (2010-11, 2012/13 i 2013/14). Tots dos s'han classificat per jugar la màxima competició de clubs aquest curs.
La campanya actual
Els equips femenins catalans ja s'han estrenat enguany a Europa en la màxima competició. El primer va ser el FC Barcelona de futbol, que la setmana passada va jugar el partit d'anada dels setzens de final de la UEFA Champions League femenina contra el BIIK Kazygurt de Ximkent al Kazakhstan, i va empatar (1-1). Demà jugarà la tornada a Barcelona. El segon d'entrar en acció serà l'Spar Citylift Girona de bàsquet, que també demà disputarà la primera jornada del grup B de l'Eurolliga femenina a la pista del Nadezhda Orenburg rus. L'hoquei sobre patins, amb el Voltregà, el Palau Plegamans i el Manlleu començaran el 29 de novembre, mentre que en el waterpolo el Sabadell, el Mataró i el Sant Andreu no s'estrenaran fins al gener del 2016.
Campions per primer cop i debutants en la màxima categoria
L'Spar Citylift Girona de bàsquet i el Generali Palau Plegamans d'hoquei patins van guanyar el títol de les seves respectives lligues per primer cop la temporada passada, i en aquesta debutaran a la màxima competició europea de clubs. L'altre conjunt debutant serà el CN Sant Andreu, que no va ser el campió de la lliga de waterpolo però la seva plaça de finalista el portarà a debutar a la copa d'Europa. En el seu esport compartirà presencia europea amb el CN Sabadell, que ha estat tres cops campió europeu, i amb el CN Mataró, que ha disputat la màxima competició un parell de vegades, la darrera la temporada passada. En l'hoquei sobre patins el Generali Palau Plegamans (a la imatge) va ser la sorpresa de l'Ok Lliga i va superar contra tot pronòstic el CP Voltregà i el CP Manlleu, que eren els favorits, i ara l'acompanyaran en la copa d'Europa femenina. El CP Voltregà té tres títols, i el CP Manlleu hi va debutar el curs passat i va arribar fins a la semifinal. El vuitè equip català en les copes d'Europa d'aquesta temporada serà el FC Barcelona, que s'hi va classificar en guanyar la lliga de futbol i per quarta vegada consecutiva jugarà la UEFA Champions League femenina.
Notícies
Dijous,7 novembre 2024