Atletisme

La marea blava

Rere els passos d'Adel

El tècnic d'Adel Mechaal, Josep Caraballude, apunta el camí per ser als Jocs l'estiu que ve

El club té una fornada d'atletes que poden arribar lluny, com és el cas dels germans Mahboub, Said Mechaal o Dani Benítez

“Aquesta rutina és molt importanti et dóna un plus que en el campionat d'Europa s'ha vist. Estava clar que ho faria bé”

Set de vuit pre­mis va ser el botí de l'AA Palamós el dia de Sant Esteve a la Sant Sil­ves­tre Riu­de­llo­tenca, amb els cinc pri­mers clas­si­fi­cats abso­luts inte­grants de la Marea blava. Annas Mah­boub, pri­mer; Said Mec­haal, segon; Sofi­ane Mah­boub, ter­cer –podi mas­culí–; Jess Andrews, quarta, i Ivan Ser­rano, cinquè. Elena Fona­lle­ras va ser 22a i segona en noies i només el ter­cer lloc d'Anna Quílez (Llo­ret la Selva) va evi­tar que Cheyma Mec­haal, quarta, pugés també al podi. Per equips, és clar, el tri­omf també va ser per al Palamós tant en nois com en noies. “Fem el que podem. Per com som de petits i en com­pa­ració amb altres clubs pot sem­blar fàcil”, diu Josep Car­ba­llude, exat­leta, entre­na­dor, direc­tor tècnic, direc­tiu, secre­tari i tre­so­rer de l'enti­tat de la qual fa part des dels 15 anys i que ara mateix frega els 200 atle­tes entre les esco­les de Palamós i Santa Cris­tina d'Aro (130) i els adults (50).

Quin any

El bronze en l'euro­peu de cros a Ieras va ser el pri­mer gran èxit d'Adel Mec­haal aquesta tem­po­rada i el millor epíleg del 2015, doble campió esta­tal de 1.500 i 3.000 en pista coberta i 1.500 i 5.000 a l'aire lliure. “Ho duia al cap feia temps, però s'havien de donar totes les cir­cumstàncies. Surt més d'ell que de mi, és molt ambiciós i li agrada pro­var coses que no hagi fet ningú”, diu Carab­llude, que hi afe­geix: “Després és posar-s'hi i has d'adap­tar els entre­na­ments: no és el mateix el 1.500 que el 5.000 i 1.500 i man­te­nint més el volum i amb sèries més llar­gues... En pista coberta [3.000], pot­ser era més sen­zill, però a l'aire lliure....” “S'hi va posar molt fort i té una capa­ci­tat de tre­ball bru­tal: era capaç d'entre­nar el que fes falta i més. Va entre­nar com un ani­mal i, final­ment, va tenir la recom­pensa”, valora l'entre­na­dor d'Adel, que amb l'excedència en la seva plaça de fun­ci­o­nari a l'Ajun­ta­ment de Calonge pot cen­trar-se a entre­nar com un pro­fes­si­o­nal: “Viu a Font Romeu i baixa pun­tu­al­ment un o dos dies a la set­mana. Dorm sem­pre allà. L'any pas­sat vam pro­var diver­ses coses i ens va que­dar força clar que el tema de l'alçada és molt impor­tant, sobre­tot amb els cor­re­dors de fons i mig fons. Aquest any la seva idea és no bai­xar, i quan esti­gui imprac­ti­ca­ble, que diuen que serà el mes que ve, marxa a Sud-àfrica en alçada. I quan torni als EUA en un altre cen­tre d'alçada –expli­cava l'entre­na­dor, que no dubta en l'efecte posi­tiu d'aquesta dedi­cació abso­luta– ja s'ha començat a notar amb la meda­lla de bronze en els cam­pi­o­nats d'Europa de cros”. I ho argu­menta: “És entre­nar més, poder des­can­sar i fer-ho amb tran­quil·litat. I pots viat­jar més: l'any pas­sat marxàvem a Ifrane tres set­ma­nes i anàvem a Font Romeu una i mitja més. A la feina es por­ta­ven molt bé, però quan feia una estada eren com vacan­ces. I aquest any li anirà millor pel des­cans. Per aga­far una rutina molt millor. Pot dor­mir, aixe­car-se i cada dia a les 11 estar entre­nant. I en aquests esports aquesta rutina és molt impor­tant i et dóna un plus que en el cam­pi­o­nat d'Europa s'ha vist. L'any pas­sat no va acon­se­guir ni anar-hi, es va que­dar a les por­tes de fer-ho. I aquest ho ha fet amb solvència: a Alco­ben­das hi va amb 200 quilòmetres a les cames i veus que recu­pe­rant una mica... No t'espe­res la meda­lla, però que ho faria bé estava clar.”

Sense atu­ra­dor

“La idea és fer la mínima, que és 3:36.20 i té 3:36.55. L'any pas­sat no va tro­bar la cursa, però aquest any s'obren més por­tes a reu­ni­ons de fora d'aquí per fer-la. I un cop allà, crec que pot com a mínim córrer la final. Molt més... hi ha tots els afri­cans però no s'ha de renun­ciar a res, i amb ell no em sorprèn res”, apunta el tècnic d'Adel, a qui encara veu marge de millora: “Jo no crec, com diu molta gent, que hagi tocat sos­tre: el veig dia a dia i el que fa... És molt capsi­grany i una de les coses que té és que assi­mila molt bé les càrre­gues d'entre­na­ment. Fa molts quilòmetres i no perd velo­ci­tat. No sabem on és el sos­tre.”

Efecte mirall

“Fa que la gent hi posi més ganes. Ara ha sor­tit un grup de nanos molt impor­tant: el seu germà, els ger­mans Mah­boub, que el gran fa més temps que corre però el petit [Annas] va fer unes mar­ques bru­tals en l'euro­peu i era juve­nil. Va ser cinquè i se li veuen unes qua­li­tats molt bones. Com al germà de l'Adel [Said], que li passa el mateix: que va una mica endar­re­rit en el crei­xe­ment. L'Adel, fins que no va ser pro­mesa, no va fer el canvi de cos, que el veus d'atleta. En Said està entre­nant molt bé, però no té la força d'altres nois de la seva edat. Però és una qüestió de crei­xe­ment, perquè té unes qua­li­tats bru­tals, ve de família.” Són, aquests, els pri­mers noms que apunta Josep Car­ba­llude dels atle­tes del Palamós que cor­ren rere els pas­sos d'Adel. I n'hi ha més: “Tenim en Dani Benítez, de Pala­fru­gell. És pro­mesa, però l'altre dia a Vic els va gua­nyar a tots. L'any pas­sat va tenir pro­ble­mes de lesi­ons, però ara torna a estar bé. I després hi ha la noia anglesa, que ha estat una incor­po­ració de l'any pas­sat...”

Jess Andrews

Quarta abso­luta i pri­mera noia a Riu­de­llots, la pare­lla del ciclista de l'Etixx Daniel Mar­tin és una de les sen­sa­ci­ons del moment: “És una bèstia! És la xicota i crec que futura dona, que el setem­bre de l'any que ve quan acabi la tem­po­rada de ciclisme... La vam conèixer l'any pas­sat, que al car­rer Nou ens va sor­pren­dre quan la vam veure per pri­mer cop. I a Riu­de­llots, l'any pas­sat, quan va aca­bar la cursa hi vam estar par­lant; ens va dir que entre­nava sola i que havia vin­gut a viure amb en Dan feia poc. I li vam dir si volia venir a entre­nar amb nosal­tres”, diu, sobre la incor­po­ració d'Andrews, amb qua­li­tats: “A la pri­ma­vera va començar amb el grup a pista, que feia dos anys que no en feia. El 2013 va córrer l'euro­peu de cros Sub 23 i va ser la set­zena i or per equips amb Angla­tera, que ja vol dir que té con­di­ci­ons. I l'any pas­sat va venir al cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya de 1.500 a Bar­ce­lona i hau­ria estat quarta cata­lana”. I grans objec­tius: “Aquest any va fer les vacan­ces i es va lesi­o­nar. I va començar tard, fins ara no ha començat a com­pe­tir i fa dos mesos que entrena i està impres­si­o­nant. És que entrena amb els nois, eh. I ja es va veure, que va arri­bar amb els nois... Vol inten­tar ser a Rio [5 o 10 mil] i, si no pot, el cam­pi­o­nat d'Europa amb Angla­terra que tenen molt nivell. Té mol­tes ganes i il·lusió, diu que mai havia estat com ara.”

Fidelitat
“No és com el futbol o bàsquet o esports d'equip, que quan canvies d'equip canvies d'entrenador. Canvia la samarreta i qui et paga, però l'estructura és la mateixa. Els clubs ofereixen entrenadors però no t'obliguen a canviar-lo. New Balance o Nike el que paguen és la fitxa i el sou, i l'atleta, que s'espavili...”, puntualitzava Caraballude sobre la seva relació amb Adel Mechaal, amb qui continua treballant i que en les darreres setmanes ha hagut d'explicar dia sí dia també a qui li demanava les conseqüències del fitxatge d'Adel per New Balance.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)