Kiplagat veu lluny el rècord en la mitja de Barcelona
Atletisme. La plusmarquista mundial buscarà la tercera victòria a la capital catalana, però no arriba a la cita en condicions òptimes per una malària que va patir el mes de desembre
La kenyana Florence Kiplagat serà el cap de cartell de l'eDreams Mitja Marató de Barcelona, que diumenge aplegarà més de 16.500 corredors, un nou rècord de la prova, a la línia de sortida del passeig Pujades (8.45 h). Autora de cinc rècords del món pels carrers de la capital catalana –els dos de mitja marató, el de 15 i el de 20 km–, la fondista africana difícilment podrà atacar aquest cop el seu millor registre en la distància (1h05:09). La malària que la va afectar a final d'any va minvar les seves defenses i ha provocat que no arribi a Barcelona en condicions òptimes. “Aquest cop el rècord quedarà lluny a conseqüències d'aquests problemes. Em conformo a guanyar la prova”, admet Kiplagat.
Si algun tret caracteritza la recordista mundial, però, és la seva “forta mentalitat”, com destaca el santpolenc Marc Roig, que ha exercit de llebre en les plusmarques de la kenyana a Barcelona. “Quan la Florence va establir el rècord de 15 quilòmetres va abaixar el ritme, però quan va veure al pas pels 17 que encara anava per sota de la plusmarca de la mitja marató va ser capaç de tornar accelerar. Aleshores encara va fer algun quilòmetre per sota dels 3 minuts i això només ho pot fer algú amb una força de voluntat enorme”, va ressaltar.
Com tots els fondistes kenyans d'elit, Kiplagat té en el punt de mira els Jocs Olímpics de Rio i per guanyar-se la plaça haurà de fer mèrits en la marató de Londres (24 d'abril). “Ara mateix només tinc dos pensaments; Londres i, després Rio”, va assegurar. I va afegir: “El rècord del món de marató potser me'l puc plantejar d'aquí a dos o tres anys. Encara em falta experiència.” La plusmarquista mundial de mitja marató també es va referir als casos de dopatge que han posat el focus en l'atletisme kenyà: “És un problema d'educació. A les escoles s'ha de parlar de l'esport net i de la dignitat de les persones.”
Ghebrselassie, baixa
Si en la categoria femenina Kiplagat és el principal reclam, en la prova masculina el pronòstic serà molt més obert després de l'absència de l'eritreu Ghirmay Ghebrselassie, el campió mundial de marató a Pequín i que dimecres va comunicar la seva baixa per culpa d'un esquinç. Sense la jove figura eritrea, els principals favorits seran els kenyans Vincent Kipruto, subcampió mundial a Daegu 2011, Elicky Kipchoge Mase, Kiprono Menjo i l'etíop Abdi Fufa, si pot solucionar els problemes de visat.
La prova catalana serà especialment interessant per a nombrosos fondistes europeus, que es juguen a Barcelona la possibilitat d'aconseguir la marca mínima per competir en el mundial de mitja marató, que es disputa el 26 de març a la població gal·lesa de Cardiff. En aquest sentit, destaca l'italià Daniele Meucci, campió europeu de marató, el seu compatriota Simone Gariboldi, el suec Mustafa Mohamed i els francesos Nicolás Navarro i Dejamel Bachiri.
Més enllà de l'increment de participació, també es confirma la internacionalització (un 32% són estrangers) de la mitja marató de Barcelona i la cada vegada major presència femenina (un 28%). La comissionada d'Esports de Barcelona, Marta Carranza, es va referir a aquest últim aspecte: “Kiplagat és el millor exemple de la dona lluitadora, que va més enllà de la seva trajectòria esportiva amb un gran vessant humà i solidari. La tendència de la participació femenina va a l'alça, i de mica en mica ens anirem aproximant al 50%.” Respecte a l'any passat, el circuit ha variat per un parell de retocs que encara el convertiran en més ràpid. “Es passarà pel carrer Bailèn en comptes del passeig de Sant Joan, i la gran novetat és el pas per l'avinguda Perú. Hi haurà vies més amples i amb menys revolts”, va resumir el director de la cursa, Cristian Llorens.