Més esport

El tortosí Xavi Vela remarà als Jocs de Rio amb el Brasil

Rem. Pertany al CR Tortosa, té la doble nacionalitat perquè el seu pare és brasiler i va segellar el bitllet en el doble escull formant tàndem amb William Giaretton en el preolímpic sud-americà

El remer tortosí Xavi Vela (1989) va segellar el cap de setmana passat al llac Curauma de Valparaíso (Xile) el passaport per als Jocs de Rio d'aquest any i es converteix en el tercer representant del Club de Rem Tortosa que competirà aquest estiu en els Jocs Olímpics, juntament amb el seu germà Pau i amb Alex Sigurbjörnsson, que competiran en el dos sense després d'haver-se assegurat la plaça en el mundial del 2015. La particularitat de Xavi Vela, però, és que ho farà defensant els colors del Brasil, l'amfitrió. El remer ebrenc té la doble nacionalitat perquè el seu pare és brasiler i l'any passat pels volts del mes de març va optar per fer un gir a la seva carrera i adherir-se a la federació brasilera, en comptes de continuar remant adscrit a la federació espanyola després d'haver estat internacional amb aquesta selecció des de les categories inferiors. Xavi Vela i el seu company William Giaretton (Gremio Náutico de Porto Alegre) van guanyar el preolímpic sud-americà en la modalitat de doble escull lleuger i van obtenir el bitllet després d'haver accedit a la final A amb autoritat en la repesca. En la regata decisiva van entrar davant de Mèxic, campiona en els últims Jocs Panamericans, i de Cuba, que va ser tercera. Conscient que el camí cap als Jocs podia ser menys feixuc utilitzant el mètode brasiler, Vela va fitxar l'any passat pel Vasco de Gama i ja va competir en el campionat brasiler amb aquest conegut club de Rio de Janeiro, que el va rebre amb els braços oberts i amb elogis en els mitjans de comunicació referents als èxits aconseguits pel tarragoní anteriorment. No obstant això, continua formant part del Club de Rem Tortosa, entitat en què es va formar des de ben petit, on va començar el seu periple amb Axel Müller –un bastió de l'entitat ebrenca–, el seu professor de natació, que li va suggerir la possibilitat de provar el rem.

Xavi Vela havia guanyat la medalla de bronze en l'europeu de Sevilla del 2013 i també va obtenir un bronze en una prova de la copa del món del mateix any disputada a Lucerna, sempre formant parella amb Dani Sigurbjörnsson en el dos sense. Curiosament, el seu germà Pau Vela competeix formant tàndem amb Alex Sigurbjörnsson, germà de Dani. El 2014 Xavi Vela va ser vuitè en el mundial universitari.

Preolímpics

Els altres catalans integrants de bots que aspiren als Jocs són els remers tarragonins del RCN Tarragona Marc Franquet –quatre sense lleuger– i Pau Franquet –vuit amb timoner–, i els banyolins Adrià Mitjavila –doble escull lleuger– i Aleix Martí en el doble escull pesat. També lluita per ser-hi la remadora del CE Olímpic de Barcelona Anna Boada –dos sense–. Tindran la darrera oportunitat del 22 al 25 de maig a Lucerna en els preolímpics europeu i mundial.

El club ebrenc tindrà tres olímpics, un fet històric

Mai abans cap remer del Club de Rem Tortosa, entitat fundada el 1946, havia participat en els Jocs Olímpics, i ara en tindrà tres d'una tacada, una fita històrica. De fet, Pau Vela i Alex Sigurbjörnsson ja van quedar a un pas dels Jocs de Londres del 2012, on no hi va haver cap representant adscrit a la federació espanyola. Els veïns del Club Nàutic Amposta havien tingut diversos remers olímpics, com ara Josep Antoni Merín, que va participar en els Jocs de Barcelona del 1992 –sisè i diploma olímpic en el doble escull–i a Atlanta el 1996, o David Morales i Anna Accensi, que van participar també a Atlanta. També va prendre part en els Jocs Olímpics de Barcelona el timoner ampostí Carles Front, que va competir amb només onze anys, un rècord de precocitat. El pioner del club ampostí, però, va ser Luis Miguel Oliver, sisè en el quatre escull a Los Angeles el 1984.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)