Atletisme

esports

atletisme

Tret de sortida olímpic

Míting iberoamericà . Amb quatre atletes catalans fixos, la reunió de Huelva serà una gran oportunitat per aconseguir les marques mínimes per a Rio i abans per a l'europeu d'Amsterdam

La llista definitiva de la selecció espanyola d'atletisme per als Jocs de Rio ben segur que serà de les últimes a donar-se a conèixer, ja que en la majoria de modalitats no es tancarà fins després del campionat estatal, el 23 i 24 de juliol a Gijón. De moment, només s'han aclarit les proves en ruta, en què destaquen quatre atletes catalans amb la condició de fixos: Carles Castillejo (10.000 m), Jesús Ángel García Bragado (50 km marxa), Raquel González i Beatriz Pascual (20 km marxa). Abans de la competició olímpica, també es disputarà l'europeu d'Amsterdam (del 6 al 10 de juliol), un altre campionat que tindrà el seu pes a l'hora de confeccionar la selecció per a Rio. En aquest sentit, una de les competicions ideals per aconseguir les marques mínimes europees o olímpiques és la d'avui a Huelva, que aplegarà bona part dels atletes catalans amb aspiracions.

Un dels principals atractius del míting iberoamericà de Huelva serà la prova dels 5.000 m, amb la presència dels catalans Ilias Fifa (FC Barcelona) i Adel Mechaal (New Balance), que poden aprofitar el ritme de quatre corredors kenyans de gran nivell per acreditar millors registres. Per a Fifa, serà la primera aparició en pista després d'un parell de mesos d'entrenaments en altura a l'Atles (Marroc). El fondista blaugrana ja té la mínima olímpica del curs passat (13:05.61 a Roma) i, segons el seu entrenador, Rafa Caro, ara estaria en disposició de córrer al voltant de 13:09. Mechaal es vol guanyar una plaça olímpica en els 1.500 m –amb aquest propòsit dilluns correrà a Praga–, però abans té previst competir en els 5.000 m de l'europeu. El palamosí ja va demostrar un esplèndid moment de forma en el seu debut en la lliga del Diamant de Rabat, en què es va classificar tercer en els 3.000 m amb un gran temps de 7:39.31.

Com Fifa, la banyolina Esther Guerrero (New Balance) també disposa de la mínima olímpica en els 800 m (2:01.43), que va aconseguir l'any passat a Madrid, i ha començat el curs a molt bon nivell, amb els 2:01.61 de dissabte passat a Oordegem (Bèlgica). Un altre dels atletes catalans amb mínima és Abdelaziz Merzougui (3RUN), però en els 3.000 m obstacles no és garantia de res perquè en l'atletisme espanyol sol haver-hi més de tres corredors –el màxim permès per cada federació– amb la marca requerida. En tot cas, Merzougui competirà a Huelva com a líder de l'any (8:30.64 a Rabat) i la prova presentarà algunes baixes importants per lesió, com ara Roberto Alaiz, Sebastián Martos i Víctor García.

Hi ha altres atletes que estarien en disposició d'atacar les marques olímpiques, però abans haurien de fer un important salt de qualitat. És el cas del jove migfondista Marc Alcalà (FC Barcelona), que ja va competir en els 1.500 m del mundial en pista coberta d'Eugene. El migfondista blaugrana va acreditar 3:38.42 l'any passat i per guanyar-se el bitllet per a Rio hauria de córrer en 3:36.20. També estarien en aquest grup les llançadores de martell Laura Redondo i Berta Castells, que disposen de la mínima europea, però que per aconseguir el bitllet per als Jocs haurien d'arribar fins als 71 metres.

Tot i no disposar de la llicència catalana, hi ha altres atletes vinculats a Catalunya que ja han obtingut la marca olímpica. És el cas de l'eivissenca del Barça Caridad Jerez (100 m tanques), que s'entrena al CAR de Sant Cugat –dimecres al Serrahima ja va córrer en 12.99–, i del decatleta nascut als Estats Units Pau Tonnesen Ricart, que disposa de la nacionalitat espanyola perquè la seva mare és tortosina.

Fixos
Carles Castillejo (Adidas)
Marató
J.A. García (Laietània)
50 km marxa
Raquel González (FCB)
20 km marxa
Beatriz Pascual (València)
20 km marxa
Amb marca mínima
Ilias Fifa (FC Barcelona)
5.000 m
A. Merzougui (3RUN)
3.000 m obst.
Esther Guerrero (N. Balance)
800 m
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)