Atletisme

ESPORTS

ATLETISME

Castells i Merzougui, a la final

Atletisme. Ho van aconseguir en martell femení i 3.000 m obstacles, respectivament, en la primera jornada del campionat d'Europa. La turca Can va aconseguir el primer títol

La primera jornada de l'europeu va portar dos atletes catalans a la final de les seves proves, Berta Castells en el martell i Abdelaziz Merzougui en els 3.000 m obstacles. Esther Guerrero va accedir a la semifinal dels 800 m, i Estela Garcia a la dels 200 m. L'únic títol en joc, el dels 10.000 m femenins, va ser per a la turca Yasemin Can.

Berta Castells va accedir a la tercera final en un europeu en sis participacions ja que anteriorment hi va ser l'any 2010 a Barcelona i el 2012 a Hèlsinki. La de Torredembarra va fer un llançament de 68,07 m en el primer intent i, tot i que després no va millorar, va aconseguir la dotzena posició de totes les participants i va passar a la final, que es disputarà demà. La barcelonina Laura Redondo va quedar eliminada ja que el seu llançament de 65,23 la va situar en la 21a posició. En els 3.000 m obstacles Abdelaziz Merzougui es va classificar per a la final per temps, ja que no va poder acabar entre els cinc millors de la primera sèrie que van passar directament. El seu vuitè lloc, amb una marca de 8:34.34 després d'una cursa en què mai no va estar en els llocs capdavanters, va fer que s'hagués d'esperar a saber els temps de la segona i va passar com a tretzè dels quinze classificats. La final serà demà.

Esther Guerrero va accedir sense problemes a la semifinal dels 800 m. La banyolina va controlar molt bé la seva sèrie, la cinquena, i en ser tercera amb 2:03.73 es va classificar per llocs. Avui disputarà la semifinal. En aquesta prova va competir la russa Iulia Stepanova, que ho va fer sense bandera, evitant la sanció del seu país per la col·laboració en descobrir el dopatge massiu a Rússia. Stepanova, fora de forma, va quedar despenjada aviat, es va lesionar i va voler acabar caminant però va ser desqualificada.

En els 200 m Estela Garcia va ser segona de la seva sèrie al matí amb un registre de 23.40 i es va classificar per a la semifinal. A la tarda no va poder millorar aquesta marca, va fer 23.53, va ser sisena de la tercera semifinal i no va passar a la final. La velocista de Vilanova i la Geltrú tornarà avui a la competició amb les eliminatòries de 100 m.

El jove Javier Delgado va debutar en els 400 m tanques i va ser eliminat clarament. En la darrera recta es va enfonsar i va acabar sisè amb 52.15, molt lluny de la seva marca i de poder passar a la semifinal. Dídac Salas tampoc va tenir una bona actuació en la perxa i va ser eliminat amb un fluix salt de 5,15 al segon intent. En l'alçada de 5,35 va fer tres nuls i va quedar eliminat. En la jornada d'avui entraran en acció en els 1.500 m el barceloní Marc Alcalà i el tortosí Llorenç Sales.

En l'única final del primer dia del campionat d'Europa la turca Yasemin Can va guanyar la medalla d'or en els 10.000 m amb un temps de 31:12.86. Nascuda a Kenya i amb 19 anys, va anar en solitari des d'abans del tercer quilòmetre, va ser molt superior i va acabar superant el rècord d'Europa sub-23.

ENDAVANT

Garcia va arribar fins a la semifinal de 200 i Guerrero disputarà avui la dels 800 m

El disc i la javelina, al mig de la ciutat

El campionat d'Europa d'Amsterdam està molt obert a la ciutat i dos llançaments, el disc i la javelina, es disputen a la plaça dels Museus, al mig de la ciutat, i no a l'estadi olímpic. En aquesta plaça s'han habilitat les zones de llançament i graderies, i els atletes estan molt a prop del públic. L'entrega de medalles no es fa a l'estadi, s'ha muntat un podi espectacular, la plaça de les medalles, davant de l'estadi.