Ciclisme

ciclisme

la retirada d'un dels corredors catalans més llorejats

Les últimes pedalades de Purito

Va aprofitar la jornada de repòs del Tour a Andorra, casa seva, per anunciar la retirada a final d'any

Els podis i les etapes en les tres grans voltes i les clàssiques l'han convertit en referent dels últims temps

Acabar el Tour bé, els Jocs, la Vuelta i Llombardia, els últims objectius

El pas del Tour per Andorra estava destinat a convertir Joaquim Rodríguez en un dels protagonistes principals, i ahir ho va ser. El vallesà va aprofitar la jornada de descans per anunciar la retirada de la competició oficial al final de temporada, en una compareixença de premsa en què es va mostrar emocionat i no va poder contenir les llàgrimes. “Aquest és el meu últim any de competició. He disfrutat molt d'aquest esport. Però arriba un moment que un ha de decidir que s'ha acabat. Prefereixo deixar-ho en un nivell alt. Vull agrair a tothom el suport que m'ha donat. No canviaria ni un segon de tot el que he fet a la carretera. Espero que hàgiu disfrutat tant com jo”, van ser les seves paraules, entretallades, durant una primera intervenció de poc més de dos minuts i en què també va assegurar que havia pres la decisió l'any passat, però que esperava compartir-la públicament en un lloc tan especial per a ell com és Andorra, “on em vaig fer corredor”.

El ciclista de Parets del Vallès, que va reconèixer que havia estat una decisió difícil, va assegurar que la seva intenció en el futur és continuar vinculat al ciclisme. “És l'esport que m'ho ha donat tot i l'estimo.” Encara que abans de penjar definitivament la bicicleta l'esperen reptes importants per posar el colofó a una trajectòria plena d'èxits que l'han convertit en un dels grans corredors catalans de tots els temps. La primera fita és fer bones les sensacions positives que ha experimentat en aquest inici de Tour i obtenir la millor classificació possible. És cinquè a 37 segons del britànic Chris Froome (Sky) i a divuit del podi.

A continuació s'estrenarà en uns Jocs Olímpics, el seleccionador encara no ha fet oficial la convocatòria però sembla que no hi faltarà, possiblement un dels únics esdeveniments que li falta tastar, i espera la cita amb il·lusió i amb expectatives “per la duresa del recorregut”. Sense gaire temps per descansar s'haurà de preparar per a la seva última gran cursa per etapes: la Vuelta. Una prova a mode d'homenatge i en què procurarà firmar els darrers grans resultats. El comiat es produirà en el Monument que tanca el curs, la volta de la Llombardia, una cursa que ha guanyat dues vegades. Precisament, aquests dos triomfs, juntament amb la medalla de plata del mundial de Florència i el podi del Tour 2013, són els seus principals records dels seus disset anys de professional.

El vallesà va reconèixer que voldria que el recordessin “com un corredor actiu, valent i com una persona oberta i natural”. I en contrast amb els moments dolços també se n'emporta uns quants d'amargs, encara que sense dramatitzar: “L'important és que vaig donar el cent per cent sempre, mai em vaig reservar, així que no puc demanar més. És cert que em falta una gran, un mundial o una Lieja, que és la meva carrera favorita. Però ho vaig donar tot i vaig aconseguir estar sempre amb els millors.”

Especialment recorda el desenllaç del campionat del món del 2013, que se li va escapar per un pèl i per una controvertida actuació del murcià Alejandro Valverde. “El mundial de Florència hauria estat un gran record”, en un esdeveniment en què a algú “li va faltar cap”. Quan els periodistes li van preguntar sobre el murcià, va assegurar que “amb més cap hauria estat un superdotat, hauria pogut triplicar el seu palmarès”. Amb tot, el va incloure entre els corredors que ha admirat al llarg de la seva carrera: “N'he admirat molts. Des de Johan Museeuw fins a Nairo Quintana, però per a mi el número u ha estat Michele Bartoli, que va guanyar totes les clàssiques menys la Roubaix, i també Alejandro Valverde.”

Segons Purito, el ciclisme d'avui no s'assembla gens al dels seus inicis: “Tot ha canviat; ara el ciclisme és molt diferent al que vaig conèixer el 2002, no hi té res a veure. Ara es parla de watts, els entrenaments han progressat molt. Abans hi havia tres líders i s'envoltaven de gregaris, ara hi ha gregaris per damunt del líder.”

El pilot va reaccionar a la notícia del dia i el colombià Nairo Quintana, que va fer broma assegurant que la sabia abans que els periodistes perquè li ho havia dit feia uns dies, va destacar: “És una gran persona i esportista. Ho fa bé plegant ara, en un gran
moment, i no com altres que han estat grans i després perden el respecte als joves.”

És el meu últim any de competició. Arriba un moment que un ha de decidir que s'ha acabat. Prefereixo deixar-ho en un nivell alt
És gran com a persona i esportista, porta el ciclisme al cor i ho sap deixar al moment oportú
Nairo Quintana
Ciclista colombià del movistar
M'ha faltat una gran volta, un mundial i una Lieja, però ho he donat tot i he aconseguit estar entre els millors
Joaquim Rodríguez
No canviaria ni un segon de tot el que he fet. Voldria que em recordessin com un corredor actiu, valent i una persona oberta i natural
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)