Esport i política

Una comissió no tan independent

Maquillatge. Putin encarrega un pla de lluita contra el dopatge a Rússia a Vitali Smirnov, de 81 anys, en el COI des del 1971 i amb alts càrrecs polítics i esportius de manera ininterrompuda des del 1970

L'últim intent del president rus, Vladímir Putin, per salvar els mobles a Rio li pot donar resultat –o no– però té tots els aires de maquillatge. Putin ha creat una comissió independent del Kremlin, sobre el paper amb l'encàrrec de dirigir un pla d'estat de lluita contra el dopatge i col·laborar amb el COI, l'AMA i les federacions internacionals. Hi vol experts en medicina, legislació i esports, tant de Rússia com estrangers, però de moment hi ha situat en la presidència “una persona amb una reputació absolutament inqüestionable, amb la confiança i el respecte de tota la família olímpica”. Aquest és Vitali Smirnov, de 81 anys, degà dels membres del COI –picada d'ullet a Thomas Bach–, on va ingressar el 1971 i, per tant, on va ser una cara ben visible del boicot rus als jocs de Los Angeles, el 1984.

Però aquest gest de distensió cap al COI –Smirnov va ser-ne vicepresident en els períodes 1978-82, 1990-94 i 2001-2005 i n'ha esdevingut membre d'honor durant el mandat de Bach– topa amb una altra realitat que qüestiona la independència de la comissió. I és que Smirnov ha ocupat càrrecs polítics o esportius a l'URSS primer i a Rússia després, des del 1970: viceministre d'Esports (1970-75), ministre d'Esports (1981-90), màxim executiu de Moscou 1980 (1975-81) i president del comitè olímpic estatal (1990-2001). Ara és president d'honor. Se'l considera un dels principals arquitectes de l'esport rus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)