Es juguen totes les cartes
La sanció a Rússia. El Kremlin demana a la IAAF que reconsideri el vet a l'atletisme i Isinbàieva se'n va a Estrasburg mentre algunes federacions van acceptant delegacions russes
Que el Kremlin no es quedaria de braços plegats era una evidència. Malgrat l'acusació de dopatge d'estat, la maquinària russa va aconseguir diumenge el primer èxit, que el COI se'n rentés les mans i transferís a les federacions internacionals la decisió d'admetre o no les delegacions russes a Rio. Mentre les federacions van cedint, s'intensifiquen els elements de pressió per salvar el gran escull, la participació de la delegació d'atletisme, que ja havia estat vetada per la federació: Ielena Isinbàieva anirà al tribunal de drets humans d'Estrasburg i el ministre d'Esports ha demanat per escrit al president de la IAAF, Sebastian Coe, que reconsideri el vet.
Les federacions afluixen
Menys resistents a les pressions i amb tot de recel cap al COI, les federacions internacionals van admetent delegacions russes. Diumenge va ser la de tennis. Ahir, la de tir amb arc –les russes són campiones del món en recorbat–. I també la de natació –a la seva manera– va confirmar que admetrà els nedadors nets quan en va excloure set, entre els quals els més representatius són Nikita Lobintsev (plata a Pequín), Vladimir Morozov (bronze en 4x100 lliure a Londres i doble campió del món) i Iulia Efimova (bronze en 200 braça a Londres i bicampiona del món a Barcelona. També han quedat fora tres remers, dos aixecadors i un lluitador.
Isinbàieva, a Estrasburg
La mesura que més crida l'atenció és l'anunciada per la doble campiona olímpica de salt de perxa, Ielena Isinbàieva, que portarà l'exclusió genèrica de l'atletisme rus a Estrasburg, al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ho va confirmar el seu entrenador, Ievgeni Trofímov. “Ielena i tot l'equip creiem que la decisió de la IAAF no s'ajusta a dret.” A diferència de les autoritats russes, el món atlètic rus ha rebut amb desgrat la rentada de mans del COI, que els perjudica. “S'han arronsat d'espatlles, és tot”, comentava Trofímov, mentre que el ministre d'Esports, Vitali Mutkó, parlava de manera molt diferent: “Estem agraïts al COI per la decisió presa sobre l'equip nacional de Rússia.” En la controvèrsia també hi ha entrat l'Agència Mundial Antidopatge: “L'AMA està decebuda perquè el COI no ha considerat les recomanacions de la investigació McLaren.” L'informe demanava l'exclusió de tota la delegació russa.
Pressions a Coe
El ministre d'Esports rus, Vitali Muktó, demana a Sebastian Coe, president de la IAAF, que “defensi els atletes russos nets i permeti competir en els Jocs els que compleixin els criteris del COI”, acata la sanció i dóna un argument peculiar situant l'origen dels problemes de dopatge en la Unió Soviètica (els últims Jocs amb participació soviètica van ser el 1988 i des del 1996 qui competeix és Rússia). Això sí, es permet recordar a l'exatleta anglès que els boicots a Moscou 80 i Los Angeles 84 el van ajudar a guanyar dos ors i dues plates olímpiques.
Encara quedaria la carta del TAS per millorar posició. Una de les condicions que va posar el COI per permetre la participació d'esportistes russos –prèvia aprovació per les federacions– és que mai no hagin estat sancionats per dopatge, requisit que entra obertament en contradicció amb la doctrina del TAS, que el 2011 va anul·lar l'anomenada regla Osaka perquè considera que a un esportista no se'l pot sancionar dues vegades pel mateix fet i que quan s'ha complert la sanció, es recuperen els drets. Efimova presentarà un recurs.
L'emblema de l'esport rus, un dany col·lateral
Fa tres anys, en plena disputa del mundial d'atletisme a Moscou, Isinbàieva es va posar de part del Kremlin. Va considerar “una falta de respecte” que la saltadora d'alçada sueca Emma Green es pintés les ungles amb els colors de l'arc de Sant Martí, contra la llei que perseguia la reivindicació de l'homosexualitat. “Potser som diferents que els altres europeus, però tenim una llei que cal respectar”, va dir Isinbàieva a pocs mesos de l'inici dels Jocs d'hivern a Sotxi i en plena polèmica perquè el COI no permet la discriminació per l'orientació sexual. Després, la icona de l'atletisme rus va matar el missatger: “El que va vaig voler dir és que la gent hauria de respectar les lleis dels altres països, sobretot quan estan de visita.” Aquell suport, però, no li ha servit de res ara. Les autoritats russes es van mostrar satisfetes amb la inhibició del COI en favor de les federacions internacionals. En el cas de l'atletisme, la IAAF ja s'ha pronunciat, i si el TEDH no ho evita, Isinbàieva no serà a Rio i es convertirà –per la decisió del COI que ara beneeix el Kremlin– en un dels grans danys col·laterals perquè l'esport rus salvi els mobles.
Putin no anirà a la inauguració
En l'intent de pressionar fins on sigui possible per aconseguir el desenllaç més favorable possible als interessos russos, el Kremlin ha informat que el president rus, Vladímir Putin “té una altra agenda” per al 5 d'agost i que no assistirà a la cerimònia inaugural dels Jocs. En canvi, no descarta viatjar a Rio per reunir-se amb els esportistes russos durant la competició.