Atletisme

Adel Mechaal podria quedar fora dels Jocs

Atletisme. No va viatjar divendres i ho farà avui amb l'acusació de no haver informat de la seva situació en tres controls antidopatge. Ell manté que ho va notificar per correu electrònic

L'atleta pala­mosí Adel Mec­haal, actual sub­campió d'Europa dels 5.000 m, podria que­dar fora de les pro­ves d'atle­tisme dels Jocs Olímpics perquè hau­ria comès una tri­ple falta a l'hora de faci­li­tar la seva ubi­cació en el pro­grama Adams anti­do­patge de segui­ment indi­vi­du­a­lit­zat, una apli­cació que obliga els espor­tis­tes a faci­li­tar en tot moment el seu lloc de residència. Per culpa d'això, el mig­fon­dista no va poder volar diven­dres cap a Rio amb els seus com­panys de la selecció espa­nyola, i ho farà avui amb els jus­ti­fi­cants neces­sa­ris, segons la fede­ració espa­nyola, per evi­tar una sanció mínima de sis mesos que el dei­xa­ria sense el somni olímpic. Va ser el Comitè Olímpic Espa­nyol el que va adver­tir la fede­ració espa­nyola del pro­blema.

La notícia va sal­tar a última hora de la nit de diven­dres al web espe­ci­a­lit­zat www.​lab​olsa​delc​orre​dor.​com. Diver­sos mit­jans se'n van fer ressò i hau­ria estat el mateix Mec­haal qui hau­ria tru­cat a alguns mit­jans per pre­ci­sar que ja havia fet les al·lega­ci­ons necessàries per poder córrer a Rio els 1.500 i els 5.000 m. El res­pon­sa­ble de l'atle­tisme de la dele­gació espa­nyola, José Luis de Car­los, va anar més enllà i va adme­tre que l'atleta esta­ria dis­po­sat a recórrer al Tri­bu­nal d'Arbi­tratge Espor­tiu (TAS) si no se li per­metés com­pe­tir en els Jocs. Ahir va ser impos­si­ble loca­lit­zar l'atleta.

De Car­los, en tot cas, va defi­nir el pro­blema com una qüestió “admi­nis­tra­tiva”, que no hau­ria d'impe­dir en cap cas que l'atleta par­ti­cipés a Rio. “En el dia d'avui, Mec­haal no té cap sanció, i espero que el cas es resol­gui imme­di­a­ta­ment. No hi ha res que ofi­ci­al­ment li impe­deixi par­ti­ci­par en els Jocs, tot i que en temes de dopatge mai saps quan pot sor­gir un cas que vin­gui d'una set­mana o d'uns mesos enrere.” Mec­haal ha de córrer les sèries dels 1.500 m el dimarts dia 16 a par­tir de 2/4 d'11 (hora local) i la pri­mera eli­mi­natòria dels 5.000 m el dia següent, a les 10.05 h.

El pala­mosí hau­ria reco­ne­gut que no va jus­ti­fi­car la seva absència de Sant Antoni de Calonge quan va ser reque­rit per pas­sar un con­trol de dopatge el desem­bre pas­sat, però nega que no comu­niqués els seus movi­ments en els altres dos casos dels quals se l'acusa. Segons la fede­ració, va comu­ni­car mit­jançant cor­reus electrònics a les auto­ri­tats anti­do­patge que esta­ria com­pe­tint a Elgoi­bar i a Heus­den (Bèlgica), tot i que final­ment no va anar al cros del País Basc perquè es va tro­bar mala­ment a Sevi­lla. Mec­haal apor­ta­ria com a prova els cor­reus envi­ats a l'Agència Espa­nyola Anti­do­patge per avi­sar dels can­vis de plans i per expli­car que el 16 de juliol esta­ria a Heus­den i no en la con­cen­tració de Font Romeu, que figu­rava com a residència en el pro­grama Adams. Mec­haal diu que té aquests dos cor­reus i que espera que el cas es resol­gui favo­ra­ble­ment. En cas con­trari, està dis­po­sat a recórrer al TAS.

EL DEBUT

El palamosí s'ha d'estrenar el dimarts 16 en les eliminatòries dels 1.500 m
L'atleta recorrerà al Tribunal de l'Arbitratge Esportiu si no pot competir

El precedent de Mullera

La polèmica amb Mechaal recorda els problemes que va tenir fa quatre anys Àngel Mullera per poder competir en els Jocs de Londres. De fet, el lloretenc va haver de recórrer al TAS quan ja era a Londres –com potser farà Mechaal–per ser readmès pel COE. Abans dels Jocs, el diari As havia filtrat uns correus enviats a la federació espanyola per un anònim que acusava Mullera d'haver-se dopat. La federació espanyola el va excloure a petició del Consell Superior d'Esports. Els organismes van ser incapaços, en una vista d'urgència a Londres, de defensar les seves tesis davant els advocats de Mullera.

Una sanció d'entre sis mesos i dos anys

El reglament antidopatge de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) estableix clarament entre les seves infraccions la “negativa o resistència sense justificació vàlida, a una recollida de mostres després d'una notificació feta d'acord amb les normes antidopatge aplicables, o evitar de qualsevol altra manera la recollida de les mostres”. També precisa que qualsevol combinació de tres controls fallits en els quals no s'hagi presentat la informació sobre la localització de l'atleta constituirà una infracció en les normes antidopatge. La sanció mínima és de sis mesos i la màxima, de dos anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)