Atletisme

Jesús Ángel García Bragado

ATLETA DE 50 KM MARXA

“Els setens Jocs són una fita increïble”

El marxador competirà demà a Rio en la seva setena cita olímpica, una xifra sense precedents en l'esport espanyol i en l'atletisme mundial

L'atleta del CA Laietània aspira a acabar entre els deu primers i no renuncia a un diploma olímpic

Durant la meva carrera, he tingut
la sort d'haver trobat grans especialistes mèdics quan he tingut lesions greus
El millor record? Els Jocs de Barcelona, perquè eren els primers i els de casa, i els de Pequín, pels resultats
Només és un desig, però el mundial
de Doha 2019 a la península aràbiga
és una competició molt exòtica

Jesús Ángel García Bra­gado (Madrid, 1969) va ater­rar la set­mana pas­sada a Rio de Janeiro, on va ser rebut com un heroi, com cor­res­pon a un autèntica lle­genda olímpica. El mar­xa­dor madri­leny, esta­blert des de fa dues dècades a Cata­lu­nya, cer­ti­fi­carà la seva setena par­ti­ci­pació en uns Jocs, una fita sense pre­ce­dents en l'atle­tisme mas­culí. Entre les dones, l'únic pre­ce­dent és el de la velo­cista cari­be­nya Mer­lene Ottey (1960), que també va com­pe­tir en set cites olímpi­ques entre les selec­ci­ons de Jamaica i Eslovènia, el seu país d'adopció. Una lesió als isquio­ti­bi­als durant la copa del món de Roma, al maig, ha llas­tat els entre­na­ments de l'atleta del CA Laietània, que no ha pogut pre­pa­rar el seu comiat olímpic en les millors con­di­ci­ons. Amb tot, Chuso, que va ser desè en els Jocs de Bar­ce­lona 1992, aspira a ocu­par una plaça entre els deu pri­mers i tor­nar a exhi­bir la seva capa­ci­tat per lle­gir les cur­ses i apli­car la seva estratègia pre­fe­rida, avançar els seus rivals quan s'albira el final dels 50 quilòmetres i les for­ces comen­cen a fla­que­jar. La prova és demà a par­tir de la 1 del mig­dia.

Va ocu­par el desè lloc en els Jocs de Bar­ce­lona. Seria una bona posició per tan­car el cer­cle olímpic 24 anys després?
I tant. Amb 46 anys, ara mateix poder aca­bar el desè o, fins i tot, una mica més a prop dels diplo­mes esta­ria molt bé. A més, s'ha de tenir en compte els pro­ble­mes físics que arros­sego durant tot el curs. Ara entenc com n'és, de difícil, haver arri­bat a la xifra de set Jocs Olímpics. Que el cos res­pon­gui durant tants anys al màxim nivell és com­pli­cat.
Ha can­viat molt la marxa durant aquest temps?
Sí, és clar. La par­ti­ci­pació de països, per exem­ple. N'hi ha que abans no tenien repre­sen­tació, com la fede­ració xinesa, i que ara tenen mol­tes pos­si­bi­li­tats d'acon­se­guir meda­lles. També estem veient tot el que està pas­sant amb els mar­xa­dors rus­sos. Abans la lluita con­tra el dopatge era una qüestió molt més infor­mal. Ara és molt més seri­osa. Han can­viat mol­tes coses, igual que ha can­viat el món en els últims 25 anys. De fet, és la pri­mera vegada que s'orga­nit­zen uns Jocs a l'Amèrica del Sud.
Va dir que havia arri­bat als Jocs de Lon­dres amb el cos cadu­cat, però la veri­tat és que en l'últim cicle olímpic els resul­tats han estat prou posi­tius, amb un dotzè i un novè lloc en els mun­di­als de Mos­cou i de Pequín, i un vuitè en l'euro­peu de Zuric.
El 2012 vaig arri­bar a Lon­dres amb 42 anys. Feia un parell de tem­po­ra­des que havia dis­pu­tat l'euro­peu de Bar­ce­lona, en què vaig aca­bar cinquè i encara tenia espe­ran­ces de tor­nar a estar entre els pri­mers i millo­rar el quart lloc dels Jocs de Pequín. Em vaig entre­nar exces­si­va­ment i, lògica­ment, el cos ja no era el mateix amb 40 anys. Un dia al gimnàs, i després d'un gran esforç, ja vaig tenir un avís amb una pun­xada a l'esquena, un dolor que no vaig poder solu­ci­o­nar fins després dels Jocs. Vaig anar a com­pe­tir molt malmès i no podia fer res més del que vaig fer. A par­tir de lla­vors, va ser quan vaig començar a nedar a Mataró i vaig com­pro­var que els meus pro­ble­mes d'esquena des­a­pa­rei­xien. Vaig començar una altra manera d'entre­nar-me i vaig inte­grar la natació a la pre­pa­ració. Mol­tes tar­des pre­fe­ria anar a nedar a la pis­cina 2.000 o 3.000 metres que fer quilòmetres mar­xant. De fet, vaig des­co­brir una altra manera d'anar als cam­pi­o­nats, amb expec­ta­ti­ves més rea­lis­tes, menys exi­gents, i així han arri­bat aquests últims resul­tats.
En aquest sen­tit, sem­pre ha estat una mica auto­di­dacte pel que fa als entre­na­ments?
Sí. De fet, vaig debu­tar en els Jocs de Bar­ce­lona seguint la pre­pa­ració que tocava i fent una estada a Font Romeu. Però a mi aques­tes con­cen­tra­ci­ons, amb hora­ris tan esta­blerts, no m'agra­da­ven. I a par­tir d'aquí, ja vaig fer les pla­ni­fi­ca­ci­ons a la meva manera. Alguns ho poden con­si­de­rar molt anàrquic, però la rea­li­tat és que a mi m'ha donat bons resul­tats. S'ha com­pro­vat que hi ha espor­tis­tes que quan han pogut fer la pre­pa­ració al seu aire han asso­lit grans objec­tius. Podria posar com a exem­ple el gim­nasta Ger­vasi Deferr i el palista David Cal. Són espor­tis­tes que han sor­tit una mica dels canals ofi­ci­als de les fede­ra­ci­ons cor­res­po­nents.
Pot­ser aquest és un dels secrets de la seva lon­ge­vi­tat?
Segu­ra­ment. El fet d'haver pogut inte­grar tot el que sé d'esport d'elit a la meva vida quo­ti­di­ana. Ara mateix, per exem­ple, sóc regi­dor a Sant Adrià [pel Par­tit Popu­lar] i em puc anar a entre­nar aquí mateix a la llera del riu. De vega­des és difícil, però inten­tes inte­grar-ho tot de la millor manera. S'intenta que tot rut­lli per tirar-ho enda­vant.
Ja fa temps que en els grans cam­pi­o­nats es deu tro­bar els seus exri­vals exer­cint de tècnics o de dele­gats?
Si, ja els veig amb mol­tes canes [riu]. Jo, de moment, només en tinc a la barba. De fet, l'actual selec­ci­o­na­dor de marxa, Santi Pérez, és més jove que jo i vam ser com­panys a Ate­nes 2004, on va ser diploma olímpic. En els cam­pi­o­nats, mol­tes vega­des, per qüestió d'edat, em rela­ci­ono més amb els entre­na­dors i dele­gats que amb els atle­tes.
Què li diu el fet de ser l'espor­tista espa­nyol amb més par­ti­ci­pa­ci­ons olímpi­ques?
És una fita increïble. I encara més em va sor­pren­dre quan l'any pas­sat l'asso­ci­ació dels estadístics em va dir que mai cap atleta en cate­go­ria mas­cu­lina havia com­pe­tit en set edi­ci­ons dels Jocs Olímpics. No m'ho hau­ria ima­gi­nat mai. Entre les noies, hi ha la Mer­lene Ottey, que entre Jamaica i Eslovènia també va com­pe­tir en set Jocs.
Ara ja es pot dir que és un atleta lle­gen­dari.
He tin­gut la sort que quan han apa­re­gut pro­ble­mes físics greus he tro­bat grans espe­ci­a­lis­tes que m'han aju­dat. Amb els malucs, per exem­ple, em va ope­rar Manuel Ribas de la clínica Dexeus. I ara, gràcies a Andreu Arquer i al seu trac­ta­ment amb les cèl·lules mare, m'he pogut recu­pe­rar a temps del tren­ca­ment als isquio­ti­bi­als que em vaig fer en la copa del món de Roma. Quan vaig començar a Bar­ce­lona 92, tots aquests trac­ta­ments eren ciència-ficció. És una llàstima, perquè molts atle­tes es deuen haver per­dut, ja que abans no hi havia aquests avenços.
Al marge del que passi a Rio, quin és el seu millor record olímpic?
A part dels de Bar­ce­lona, perquè van ser els pri­mers i a casa, segur que són els de Pequín 2008, pel meu resul­tat per­so­nal, el quart lloc, i perquè vaig tenir l'opor­tu­ni­tat de con­viure durant quinze dies a la vila olímpica. Pot sem­blar nor­mal, però no sem­pre hem pogut estar les dues set­ma­nes vivint l'ambi­ent olímpic. Això et per­met viure més experiències que no tens quan gai­rebé només vas a com­pe­tir i no tens temps per a res més.
I el pit­jor?
Quan no tor­nes amb un resul­tat satis­fac­tori. A Atlanta 1996 estava en ple­ni­tud atlètica i física, però tot va sor­tir mala­ment i em vaig haver de reti­rar de la com­pe­tició. De fet, quan vaig tor­nar cap aquí va ser quan vaig deci­dir aban­do­nar Madrid i ini­ciar una nova etapa a Cata­lu­nya, entre­nant-me amb Jordi Llo­part.
Ja és cons­ci­ent que el 19 d'agost posarà fi a més de 25 anys com­pe­tint al màxim nivell?
Sí. Seran els meus últims Jocs Olímpics i prou que m'està cos­tant d'arri­bar-hi... Vol­dria entre­nar-me més, però ja no puc i arriba un moment que ja no et com­pensa. Seran els últims grans cam­pi­o­nats, però això no vol dir que deixi de com­pe­tir. Pot­ser aniré a algun cam­pi­o­nat d'Espa­nya, però no a grans cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals. A més, i a diferència de l'ante­rior cicle olímpic, ara sí que hi ha un relleu en la marxa espa­nyola. Hi ha gent jove amb molta ambició, i el Miguel Ángel López ja començarà a fer el salt als 50 km, i ha de ser el nou refe­rent. És una qüestió natu­ral. El que no ho és que jo, amb 46 anys, encara esti­gui com­pe­tint.
He lle­git que li crida l'atenció el mun­dial de Doha 2019?
Sí, però queda molt lluny. Pot­ser tinc l'opor­tu­ni­tat d'anar-hi i quan m'hi posi em pre­gunto qui em mana posar-m'hi i me'n pene­deixo. Tan sols és un desig. És una com­pe­tició molt exòtica. El fet de dis­pu­tar un cam­pi­o­nat del món a la península aràbiga, amb tem­pe­ra­tu­res extre­mes, sona més com un repte de super­vivència que no pas com una com­pe­tició espor­tiva. No sé pas si ho por­taré a terme.
En tot cas, con­ti­nuarà vin­cu­lat a l'atle­tisme?
Claríssim. Ara he de tro­bar quina és la manera més ade­quada. Suposo que començaré a fer cur­sets d'entre­na­ment, inten­taré vin­cu­lar-me a alguna escola espor­tiva. Amb una for­mació ade­quada, es tracta d'inten­tar apli­car tota la meva experiència com a atleta a la faceta d'entre­na­dor. El fet d'haver estat un atleta d'elit no t'asse­gura que hagis de ser un bon entre­na­dor. En defi­ni­tiva, faré el que seria nor­mal que estigués fent a la meva edat.
En les últi­mes tem­po­ra­des, ha com­pe­tit amb els colors del CA Laietània. Quina és la seva vin­cu­lació amb Mataró?
El cas és que les meves filles van anar a viure a Mataró amb la seva mare. Jo feia un any que era a Sant Adrià i ara visc a cavall entre una ciu­tat i l'altra. Una de les meves filles va començar a prac­ti­car salt de perxa amb Nor­bert de Haro i així és com vaig entrar en con­tacte amb el CA Laietània, i la petita va començar a jugar a water­polo amb el CN Mataró. Ara les meves filles són ado­les­cents i no tenen les matei­xes moti­va­ci­ons que jo. De tota manera, jo em vaig ofe­rir per com­pe­tir en les
lli­gues cata­la­nes amb el Laietània. A més, tot ple­gat va coin­ci­dir amb una data impor­tant per al club, com són els noranta anys de la seva fun­dació, i el meu com­promís era fins als Jocs de Rio.
Al final, tan­carà la seva etapa d'atleta d'elit amb l'últim man­dat del pre­si­dent José María Odri­o­zola. No farà cam­pa­nya per cap dels can­di­dats a relle­var-lo?
Fa qua­tre anys vaig estar molt actiu perquè guanyés una altra can­di­da­tura, però era molt difícil perquè ho tenien tot molt ben lli­gat. Ara, sense Odri­o­zola, hi haurà tres can­di­da­tu­res i dues ja s'han posat en con­tacte amb mi. Curi­o­sa­ment, els únics que no m'han tru­cat són els com­po­nents de la can­di­da­tura sor­gida a Cata­lu­nya. Quan
torni dels Jocs, m'hi tor­naré a impli­car. M'agra­da­ria con­ti­nuar en l'assem­blea d'atle­tes, però
no sé si en l'àmbit català o
en un esta­ment nou d'atle­tes d'elit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)