Fórmula 1

fórmula 1

gp d'espanya - montmeló

La gran jugada virtual

Fórmula 1. El GP del Circuit de Barcelona-Catalunya va oferir una imatge que esdevindrà icònica. Va ser el benvingut resultat d'una circumstància imprevista

Sebastian Vettel i Lewis Hamilton, frec a frec en el primer revolt. És l'escena que tothom recordarà del GP del Circuit de Barcelona-Catalunya d'enguany. Un quart de segle després de la lluita en paral·lel entre Mansell i Senna, el traçat de Montmeló va oferir diumenge passat una altra imatge icònica per a la història de la F-1. Una maniobra feta possible per una jugada màgica de Mercedes, que va obrir la porta a l'avançament posterior –i definitiu– de Hamilton.

L'al·lusió a la màgia no és gratuïta, perquè l'alemany avantatjava l'anglès de 7.8 segons en l'equador de la cursa i, cinc voltes més tard, després de la segona aturada a boxs de tots dos, el tenia al clatell. Ara bé, fins i tot els trucs més sorprenents tenen una explicació racional. En aquest cas, la neutralització amb el cotxe de seguretat virtual (VSC) –els pilots havien de mantenir un ritme de dos minuts per volta, uns 35 segons més lent del normal–, per retirar el McLaren de Vandoorne, i el suc que en va treure Hamilton.

6+2-1= 7

Quan els equips van rebre l'avís que la neutralització era a punt d'acabar, Vettel es disposava a iniciar la volta 37, però Mercedes va ser a temps de cridar Hamilton a boxs. És a dir, mentre el Ferrari recorria els últims metres neutralitzat, el Mercedes enfilava cap al carrer de boxs, per on circulava no gaire més lent que Vettel a la pista. En tornar-hi, però, la cursa ja estava rellançada, de manera que ja podia tibar a fons, mentre Vettel alentia el ritme al final del 37è gir (de 66) per aturar-se.

Així doncs, la volta d'entrada a boxs de Hamilton (2:01) només va ser un segon més lenta que la de Vettel a la pista (2:00); en canvi, quan el Ferrari es va aturar, va rodar sis segons més lent (1:31) que el ritme normal dels dos líders (1:25). Per acabar-ho d'adobar, Hamilton (1:41) va ser dos segons més ràpid que Vettel (1:43) en la volta de tornada a la pista.

Un càlcul senzill resol el misteri: 6+2-1= 7. Set eren els segons de marge de Vettel abans de l'enrenou, i Hamilton els va eixugar gràcies a la jugada tàctica de Mercedes. Que, de retruc, va fer posar dempeus el públic del Circuit amb una acció de les que fan història. I afició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)