Motociclisme

moto gp

GP d'Anglaterra

Poder empordanès

Maverick Viñales aconsegueix la seva primera victòria en la categoria reina del campionat en una cursa impecable des del principi fins al final

Márquez té una sortida de pista quan era segon classificat i no pot acabar la cursa davant de Rossi, que és tercer i li retalla tres punts

Maverick Viñales va estrenar el seu palmarès de victòries a Moto GP amb una exhibició en el circuit de Silverstone. El pilot empordanès ja havia demostrat al llarg de tot el cap de setmana un alt grau de competitivitat, però ahir va sorprendre tothom en una cursa en què va quedar sense rivals en només tres voltes. Viñales, que disputa la seva segona temporada a Moto GP i que va ser campió del món de Moto 3 el 2013, havia sumat el seu primer podi aquest any a Le Mans, on va ser tercer, i ara es converteix en el vuitè pilot català de la història que guanya una cursa de la categoria reina del mundial.

La prova va començar de manera accidentada. En el segon revolt, Loris Baz va tocar-se amb Pol Espargaró. Els dos pilots van acabar a terra, motiu pel qual l'organització va ensenyar la bandera vermella. El vallesà va ser evacuat de seguida en llitera, però el pilot francès va haver de ser atès sobre l'asfalt. Finalment, després de passar pel centre mèdic, els especialistes van descartar lesions greus, tot i que cap dels dos pilots es va poder reincorporar a la segona sortida.

Crutchlow va defensar bé la posició preferent en el segon inici de cursa. Márquez s'havia tocat amb Scott Redding en la primera sortida i havia perdut alguns llocs, però aquest cop no es va deixar sorprendre i va arribar al primer revolt quart, superat també per Valentino Rossi i Dani Pedrosa. Viñales va passar a l'acció i abans del final de la primera volta ja s'havia posat primer, posició que ja no va abandonar la resta de la cursa. Márquez devia intuir que l'empordanès volia fer la seva tot sol i va seguir-li el rastre. En la cinquena volta era Rossi qui es posava segon, però Viñales ja tenia aleshores dos segons d'avantatge. I la diferència no faria més que augmentar en una cursa que el jove empordanès va copiar de les que Pedrosa solia fer quan competia a 250 cc. Viñales va seguir la traçada sense desviar-se'n ni un mil·límetre i va pilotar a un ritme inabastable per als seus rivals, que ja no el van veure més.

Darrere seu començava una batalla pròpia de Moto 3 per la resta de llocs del podi. Les patacades entre cinc pilots van ser antològiques. Márquez, d'entrada, s'ho mirava des de la barrera, però va demanar torn en la catorzena volta, la mateixa en què Andrea Iannone va caure i va acomiadar-se de la lluita. La batalla del lleidatà amb Rossi va ser per sucar-hi pa. Els dos pilots es van arribar a tocar, per bé que l'incident no va anar més enllà. Márquez va poder superar l'italià i després Crutchlow, que no es va donar per vençut i va pressionar el català. A dues voltes del final Márquez sortir de la pista i es va reincorporar cinquè. Ja només va tenir temps de superar Dani Pedrosa per acabar quart i perdre només tres punts respecte de Rossi, que va acabar tercer rere Crutchlow.

7
vencedors
diferents hi ha hagut en les set últimes curses de la categoria reina, des del Gran Premi de França.
2007
Va ser l'últim any
en què Suzuki va aconseguir una victòria, quan Chris Vermeulen es va imposar a Le Mans.
1
sol podi
ha aconseguit el campió del món, Jorge Lorenzo, en les sis últimes curses, tot i que continua tercer del campionat.

Homenatge a Sheene

El mundial va retre tribut a Barry Sheene (1950-2003) amb una volta al circuit de Silverstone en què es va poder veure una selecció de les motos que va muntar el pilot britànic. El millor homenatge, però, va ser la victòria de Viñales amb Suzuki, la marca amb la qual Barry Sheene va ser campió del món el 1976 i 1977.

Vuit catalans amb triomf

Maverick Viñales es va convertir ahir en el vuitè pilot català de la història que aconsegueix una victòria en la categoria reina del mundial. Qui més n'acumula és Dani Pedrosa (28), i el segueixen Marc Márquez (27), Àlex Crivillé (15), Sete Gibernau (9), Carles Checa (2), Alberto Puig (1) i Toni Elias (1).