Motociclisme

moto gp

gp de qatar

Viñales, imperial

L'empordanès va de menys a més en la seva primera cursa amb Yamaha, assoleix la seva segona victòria a Moto GP i es presenta com a principal rival de Márquez en la lluita pel títol

S'havia guanyat la condició de favorit no pas per casualitat sinó després d'una pretemporada brillant –va ser el més ràpid en set de les onze sessions disputades– i d'uns primers entrenaments gairebé immaculats. I a l'hora de la veritat, no va decebre. Maverick Viñales va aconseguir la victòria en la seva cursa de debut amb l'equip Yamaha. Després de la superioritat manifesta al llarg de tot el cap de setmana, segurament la cursa no va anar com es podia esperar i el de Roses va haver de treballar més del que esperava. El caos abans de l'inici, amb la sortida ajornada dos cops a causa de l'aigua, potser va ser el motiu pel qual Viñales no va dominar el grup des de l'inici, com semblava que havia de ser. La humitat entres les voltes 13 i 15 va fer que tots els pilots muntessin pneumàtics intermedis al davant. Alguns van preferir la mateixa goma al darrera; d'altres van optar per la tova.

Viñales no va fer una sortida bona. Va recular al cinquè lloc i el van superar Marc Márquez, Johann Zarco, Andrea Iannone i Andrea Dovizioso. En el primer gir, Zarco es posava primer de manera sorprenent. Valentino Rossi avançava del desè al setè lloc i Jorge Lorenzo queia del dotzè al dissetè a causa d'una sortida de pista.

Zarco havia obert un forat d'un segon després de quatre voltes, i feia la sensació que podia aconseguir la victòria en la seva cursa de debut en la categoria reina del mundial. Però el doble campió del món de Moto 2 va perdre l'adherència a la roda del davant en la setena volta –amb dos segons de marge– i va cedir el lideratge a Dovizioso.

Al pilot italià el seguien Márquez i Iannone, però només una volta més tard, Viñales aconseguia connectar amb el grup. L'empordanès venia amb premi, perquè darrere seu tenia Rossi, que a l'inici de la cursa s'havia lliurat d'una caiguda en una topada amb Cal Crutchlow. Iannone i Márquez s'embrancaven en un duel que afavoria Dovizioso, perquè l'italià va poder agafar distància com a líder. Iannone té fama de mosca empipadora, perquè sempre maniobra al límit. Ahir no va ser una excepció, però, en una de les seves accions, durant l'onzena volta, va tocar la roda de Márquez i va caure. El campió del món en va sortir indemne, però va començar a perdre gas. Viñales l'avançava en el gir següent i poc després també el superava Rossi. Márquez quedava definitivament fora de combat.

Viñales ja només tenia Dovizioso davant seu, i el va superar en la catorzena volta. L'italià li va tornar al final de la recta de meta. Encara hi va haver un parell d'avançaments més, però en el penúltim gir l'empordanès va aconseguir el definitiu. Ja no va deixar cap forat fins a la meta, que va creuar amb la seva volta ràpida per posar-se líder del mundial amb la seva segona victòria en la categoria reina.

DADES

5
catalans
van acabar entre els deu primers: Viñales (1r), Márquez (4t), Pedrosa (5è), Aleix Espargaró (6è) i Rins (9è).
4
pilots
han aconseguit victòries a Moto GP amb els equips Yamaha i Suzuki: Sheene, Mamola, Middelburg i Viñales.
8
victòries
ha aconseguit la marca Yamaha al circuit de Losail en 14 curses des del 2004: 4 de Rossi, 3 de Lorenzo i 1 de Viñales. És la marca amb més victòries en aquest escenari.

Un triomf que no es veia en 10 anys

Maverick Viñales és el primer pilot que guanya en el seu gran premi de debut amb una marca des del 2007. Aquell any ho va aconseguir l'australià Casey Stoner, que es va imposar també en el Gran Premi de Qatar en la seva primera cursa amb Ducati. Stoner, que l'any anterior havia debutat en la categoria reina amb Honda, acabaria aconseguint el seu primer títol mundial aquella temporada. L'any 2011, un altre cop a Honda, guanyaria el segon.