Motociclisme

Moto GP

GP del Japó

Error sense gran càstig

GP del Japó de motociclisme. Márquez perd una posició preferent cantada perquè canvia la moto de mullat per la de sec, però és tercer, molt més avançat que Dovizioso (novè) i Viñales (Q1)

Marc Márquez va perdre ahir la possibilitat de fer la posició preferent a Motegi, on no ho ha aconseguit mai, per un error de càlcul que, no obstant això, no el va fer fora de la primera fila. Amb la pista assecant-se molt poc a poc i després d’una primera volta de Q2 excepcional amb ensurt inclòs (1:53.9) va entrar al box i va preguntar si algú havia posat els pneumàtics de sec. Quan li van dir que ho havia fet Rossi –amb uns temps deplorables, tot sigui dit– no ho va dubtar i va canviar la moto d’aigua per la de sec. Per descomptat, no va poder acostar-se al seu temps i dos especialistes en condicions difícils, Johann Zarco i Danilo Petrucci, el van superar. El canvi de moto encara tenia menys sentit quan les previsions parlaven d’una pista amb molta més aigua per a la cursa, només com a assaig experimental.

També és cert que Márquez va fer el seu temps a la primera, amb pista més mullada, i sense recórrer al pneumàtic extratou al darrere. Per tant, era conscient que tenia molt de marge i es va permetre l’extravagància del canvi de moto. I, a més, ni Zarco ni Petrucci són rivals en el campionat per a Márquez. I aquí s’entén la calma del pilot de Cervera. Tots els adversaris van patir de valent. Dovizioso (9è, tercera fila) va cedir més d’un segon i Rossi (12è, quarta fila) va fer un mal temps de Q1 quan va posar rodes d’aigua (no podia canviar de moto perquè l’altra l’havia malmès força en una caiguda en el quart lliure), perquè amb les de sec era un obstacle mòbil a pista.

Viñales, fora de la Q2

Però ningú va estar tan perdut com Maverick Viñales. Superat sistemàticament per la Yamaha privada de Zarco i en un cap de setmana de més a menys, el pilot de Roses mai va ser un candidat ferm a passar a la Q2, eclipsat per les KTM, que, per primera vegada en tota la temporada, es van situar tots dos en la Q2, amb Pol Espargaró davant de Bradley Smith en la Q1 per mig segon i a l’inrevés –una dècima per a l’anglès– en la sessió definitiva. També va ser la primera Q2 amb les dues Suzuki –i, a més, sense haver de passar per la Q1 i la primera vegada que Àlex Rins se situava entre els 12 millors, cosa que fins ara havia aconseguit set vegades el seu company Iannone. I, per rematar-ho, el quart lloc d’Aleix Espargaró és el millor d’Aprilia en la categoria reina i el millor del pilot català des del GP d’Austràlia del 2016, quan també va ser quart, amb Suzuki

En canvi, a Ducati no estaven per alegries. El seu pilot estrella en mullat corre per a l’equip satèl·lit Pramac. I ahir Petrucci va deixar Lorenzo a quatre dècimes i Dovizioso a 1.2 segons. Valentino Rossi.

Mir, com els crancs

Joan Mir, que arribava a Motegi amb una possibilitat matemàtica de ser campió de Moto3 però amb sis llocs de sanció en la graella, va fer una bona sessió lliure (dos segons menys que divendres), però en la qualificació va anar cap enrere. No va millorar –la pista era mig segon més ràpida– i va acabar 14è, a 1.2 segons de la pole, de Nicolo Bulega. Albert Arenas (setè en la sessió lliure amb l’escapament malmès) va dir adeu al GP quan es va fracturar el tercer metacarpià de la mà dreta en la qualificació, quan era setè.

51
setmanes
han passat des de l’última vegada que Viñales va quedar fora de la Q2 (Austràlia, 23-10-16).
No tenia la pista prou controlada, amb zones molles i altres eixugant-se. Si la cursa és amb molta aigua, serem competitius
Andrea Dovizioso
Era difícil entendre el límit. Hauria pogut estar pitjor, però ho hem salvat. Per primer cop, prefereixo una cursa en mullat
Jorge Lorenzo
Tenia una volta per primera fila i he preguntat qui havia posat goma de sec. M’han dit que Rossi i no he dubtat. Error
Marc Márquez
Amb aquesta moto és impossible lluitar pel títol. No estic gens confiat ni motivat, crec que no millorarem prou en un sol dia
Maverick Viñales

Primera fila per a Márquez i Vierge

La qualificació de Moto2 va acabar prou bé per a Àlex Márquez. Tot i que Nakagami li va prendre la pole en l’últim sospir, el segon lloc en la graella era bo perquè el pilot de Cervera estava a 8 dècimes del millor temps d’Oliveira abans del seu últim intent. S’havia perdut part de la sessió perquè, tot just començada, li va quedar bloquejat el gas. En canvi, Xavi Vierge va brillar de principi a final i, amb el rellotge a zero, només un quart sector no tan bo com el de Márquez i Nakagami –que el van fer perfecte– li va impedir fer la pole. Amb tot, el tercer és el millor resultat de la seva vida en qualificació. Els aspirants al títol no van assumir cap risc ni de pilotatge ni en la goma; Luthi 13è (a 1.9 segons) i Morbidelli 15è (a 2.2 segons).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)