Fórmula 1

Substància invisible

L’or líquid que mou la F-1

Els combustibles i lubricants que circulen per les tripes del motor són la divisa que empeny l’esport

Els tècnics de Petronas ens ensenyen el laboratori mòbil on analitzen els productes que utilitza Mercedes

Diuen que els diners mouen la fórmula 1. Però el que l’empeny és un altre tipus de divisa: els com­bus­ti­bles i lubri­cants que cir­cu­len per les tri­pes del motor com un veri­ta­ble or líquid. Cada equip de F-1 té un proveïdor d’hidro­car­burs, i els seus pro­duc­tes no només tenen una importància cab­dal en el fun­ci­o­na­ment de la mecànica sinó també en la potència que pot arri­bar a entre­gar. “No estic auto­rit­zat a con­cre­tar la xifra, però tenim una idea de l’avan­tatge que ofe­rei­xen els nos­tres pro­duc­tes”, res­po­nia amb un som­riure murri Sal­va­tore Schem­bri, inter­pel·lat per aquest diari sobre les dues dècimes per volta de guany que altres fonts han aire­jat. Aquest engi­nyer mecànic és el res­pon­sa­ble en F-1 de Petro­nas, el soci petro­lier malaisi de Mer­ce­des, a qui sub­mi­nis­tra la ben­zina, l’oli del motor i la trans­missió, els fluids hidràulics i el refri­ge­rant del sis­tema híbrid.

Com un anàlisi de sang

Amb l’ajuda del seu col·lega Nasri Sha­fie, són dos mem­bres vitals del grup de 45 tècnics que l’equip de matriu ale­ma­nya des­plaça a les cur­ses. La seva tasca és doble. En pri­mer lloc, han de garan­tir que el com­bus­ti­ble uti­lit­zat per Mer­ce­des –i els seus cli­ents, Force India i Willi­ams– tin­gui els matei­xos com­po­nents i en la mateixa pro­porció que la mos­tra homo­lo­gada en poder de la FIA, i que no s’hagi con­ta­mi­nat en el trans­port ni al tras­pas­sar-lo a les màqui­nes de fer gaso­lina. “Durant el cap de set­mana la FIA pren mos­tres aleatòries de la gaso­lina. Si no coin­ci­deix amb la que havíem homo­lo­gat –amb un 0,1% de tolerància– ens poden des­qua­li­fi­car”, asse­nyala Schem­bri.

En segon lloc, tenen cura de la inte­gri­tat de la mecànica, mit­jançat l’anàlisi de les mos­tres de lubri­cant. Si hi detec­ten ras­tres massa ele­vats de metalls –alu­mini, acer, titani i plata– poden anti­ci­par i pre­ve­nir la tren­ca­dissa d’un pistó o del turbo.

“La nos­tra feina és com la d’un infer­mer fent anàlisis de sang”, il·lus­tra l’engi­nyer torinès, que fa tres anys que tre­ba­lla a la F-1, men­tre que Sha­fie s’hi ha incor­po­rat aquest any, com a part d’un pro­grama per dur joves engi­nyers malai­sis a la cate­go­ria. Petro­nas dis­posa d’un labo­ra­tori mòbil rere els boxs, que els dos tècnics van ense­nyar a L’Espor­tiu durant el cap de set­mana a Mont­meló. Allà ana­lit­zen els hidro­car­burs dels tres equips. Els anàlisis de l’oli del motor són força àgils; el de detecció de metalls dura un minut i el de vis­co­si­tat, cinc. Però el de la ben­zina és un procés fei­xuc, atès que cadas­cun s’allarga fins a mitja hora i només en poden fer dos alhora. L’or líquid s’ato­mitza i s’escalfa des de 40º fins a 280º.

La relació, però, és simbiòtica. Per a Petro­nas, la F-1 és un banc de pro­ves ini­gua­la­ble. “És un entorn molt fei­xuc, l’oli del motor s’uti­litza en les con­di­ci­ons més dures pos­si­bles. Hem après a desen­vo­lu­par olis que per­me­ten reduir la tem­pe­ra­tura en el motor. Això per­met fer els radi­a­dors més petits i, per tant, bai­xar el pes i millo­rar l’aero­dinàmica. De tot ple­gat n’apre­nem per fer els nos­tres olis d’ús nor­mal.” Encara que la F-1 la moguin els diners, aquests eli­xirs màgics valen el seu pes en or, encara que sigui líquid.

1.200
litres
de gasolina desplaça Petronas a cada cursa i per a cadascun dels seus equips (Mercedes, Force India i Williams). Es reparteixen en 6 bidons de 200 litres per a cada equip, i cal analitzar una mostra de cada bidó per garantir que el contingut no s’hagi contaminat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)