Fórmula 1

Hamilton guanya fent segon

Fórmula 1. Vettel creua la meta primer en el GP del Quebec, però perd la victòria a favor del líder del mundial per una sanció de cinc segons per haver entorpit la trajectòria del Mercedes

Sebastian Vettel i Lewis Hamilton van protagonitzar ahir un duel intens en el GP del Quebec, però una sanció de cinc segons que li va caure al pilot de Ferrari va enterbolir l’espectacle. Vettel va avantatjar Hamilton d’1.3 segons sota la bandera de quadres, però la penalització el va relegar al segon lloc, a 3.6, amb tan sols un segon de marge sobre l’altre Ferrari, de Charles Leclerc, tercer. Curiosament, l’últim pilot que havia perdut la victòria després de ser el primer en l’arribada havia estat Hamilton, el 2008 en el GP de Bèlgica, amb McLaren. Li van caure 25 segons per haver tallat la xicana i Felipe Massa (Ferrari) va heretar el triomf.

La diferència substancial és que fa onze anys Massa es va trobar la victòria sense moure un dit, mentre que ahir la sanció va sentenciar el que fins aleshores estava sent un duel cara a cara entre Vettel i Hamilton, entre Ferrari i Mercedes.

Un error molt car

Els dos pilots van rodar separats per tot just dos segons durant la primera tirada, però Hamilton va reblar el clau després de l’única aturada a boxs. L’anglès va baixar per primer cop d’1:15 en la volta 45 (1:14.939), de 70, i es va acostar a tot just 0.7 del Ferrari, a pesar que Vettel va replicar amb l’1:15.036 en la volta 46. Llavors, amb la fletxa de plata al clatell, va arribar l’error que va fer que el nom del vencedor es decidís en un despatx del nou edifici de boxs del circuit semipermanent de Mont-real. En la volta 48, Vettel va perdre el control en l’entrada del cinquè revolt, va anar recte sobre la gespa i va tallar la trajectòria de Hamilton quan es va reincorporar a la pista, arraconant el Mercedes contra el mur.

Semblava un incident de cursa, però dues voltes més tard es va anunciar que els comissaris esportius estaven investigant la maniobra. El veredicte es va fer públic quan faltaven tretze voltes: cinc segons de sanció. Llavors Vettel acabava de fer la millor volta (1:14.875) i avantatjava el 44 de 2.9 segons. “Només t’has de mantenir a prop de la seva caixa de canvis [per guanyar]”, van dir a Hamilton per ràdio. “Ens estan robant la cursa! On se suposava que havia d’anar?”, es va queixar Vettel quan va comprendre que tenir a ratlla el líder del mundial no li serviria per vèncer la cursa.

Rere Leclerc, Valtteri Bottas, quart, es va endur el punt de la millor volta després de muntar rodes toves al final i marcar un 1:13.078 en el penúltim gir. Max Verstappen (Red Bull) va desbancar els Renault i va entrar cinquè. L’ídol local Lance Stroll, dissetè a la graella, va remuntar fins al novè lloc, amb la mateixa tàctica dur-mitjà que Max.

PROTAGONISTES

No és així com m’agrada guanyar. He forçat el seu error i ha anat llarg, així són les curses. Jo no he pres la decisió
Lewis Hamilton

LA DADA

Hem fet una gran cursa. És clar que no estic content amb la decisió, però no podia haver fet res diferent
victòries
seguides ja té Hamilton amb la d’ahir. L’anglès ha guanyat 5 de les 7 curses disputades.