Motociclisme

Maverick, el retorn

L’empordanès aconsegueix la victòria a Assen, deu grans premis després de l’última, en un final de cursa en què mostra la seva millor versió

Márquez acaba segon i amplia el seu avantatge com a líder del mundial

Maverick Viñales (Yamaha) va retrobar-se amb la victòria, deu grans premis després de l’última (Austràlia 2018), en imposar-se amb gran autoritat en el Gran Premi d’Holanda. Després d’un inici de temporada amb molts dubtes i problemes a la moto, el pilot empordanès recupera la seva millor versió i torna a somriure gràcies a les millores introduïdes pel seu equip a partir de Mugello. Ni tan sols Marc Márquez va poder fer res per evitar la victòria de Viñales, que va entrar a la meta completament sol. El pilot de Cervera es va haver de conformar amb un segon lloc –el seu setè podi en vuit curses– amb què amplia l’avantatge com a líder del campionat. Els seus principals rivals no van tenir el millor dia: Andrea Dovizioso, amb una Ducati que no va rendir de cap de les maneres, va ser quart i Àlex Rins (Suzuki) va tenir una caiguda.

Eren justament Àlex Rins i Suzuki qui sorprenien en la sortida prenent el comandament de la prova. El català es va posar líder, amb el seu company d’equip, Joan Mir, a roda. La felicitat va durar poc, perquè en la tercera volta Rins va tenir una caiguda i Mir va perdre definitivament les posicions del davant en obrir-se massa en un revolt i caure al cinquè lloc. L’hecatombe de Suzuki la va aprofitar el debutant Fabio Quartararo (Yamaha) per assumir el lideratge. Márquez li seguia la petja i Viñales, un pèl més lluny, tampoc perdia de vista el cap de la cursa. Quartararo va tenir molts problemes d’estabilitat a la moto –li tremolava en les rectes–, però Márquez no va fer intent de superar-lo. El campió del món, amb goma tova al darrere, va preferir reservar-se per al final de la prova, i només va atacar en veure que Mack entrava passat a la primera corba de la desena volta i perdia un segon. Era l’oportunitat de deixar l’empordanès enrere, però tot seguit va ser Márquez qui va cometre un error que va permetre als seus dos rivals enganxar-se en la lluita.

Maverick va passar definitivament a l’atac en la setzena volta. Va superar Quartararo i es va posar primer. El seu ritme no el va poder seguir el pilot francès, i Márquez va quedar com a únic contrincant de l’empordanès. Durant unes voltes, amb uns quants avançaments mutus, semblava que la victòria es decidiria en l’últim moment, però Márquez no va poder seguir el ritme de Mack, que va creuar la meta amb gairebé cinc segons d’avantatge. Quartararo va completar el podi, i Andrea Dovizioso, malgrat que en cap moment va poder lluitar per pujar al podi, va salvar els mobles amb el quart lloc.

LES DADES

6
victòries
i 18 podis ha aconseguit Maverick Viñales des que va debutar en la categoria reina del mundial, el 2015.
44
punts
d’avantatge com a líder té Marc Márquez, la diferència més gran després de vuit curses des de la temporada 2014.
3
grans premis
consecutius ha deixat Rossi sense acabar. L’italià ha fet dos podis aquest curs i fa dos anys (des d’Assen 2017) que no guanya.

Baldassarri fa caure Márquez i l’aparta del lideratge de Moto 2

Àlex Márquez va perdre el lideratge del mundial de Moto 2 en tenir una caiguda en la penúltima volta, quan estava lluitant per aconseguir la quarta victòria consecutiva. El de Cervera es va veure arrossegat per Lorenzo Baldassarri quan aquest va perdre el tren del davant en intentar avançar-lo. Això va beneficiar Thomas Lüthi, que es va posar líder malgrat que, tot i la doble caiguda, només va poder ser quart. La victòria, la primera del seu palmarès en el mundial, va ser per a Arturo Fernández. En el podi el van acompanyar Brad Binder i Luca Marini. Xavi Vierge va formar part del grup que lluitava pel podi fins que, a cinc voltes del final, va acabar a terra per una topada amb Fernández.

Victòria al límit d’Arbolino

Tony Arbolino va aconseguir la victòria en Moto 3 imposant-se sobre la mateixa línia de meta a Lorenzo Dalla Porta, que havia començat líder l’última volta. Dalla Porta no va poder fer front a l’atac del seu rival a quatre corbes del final i va ser segon. Arbolino, vencedor també a Itàlia, és el primer pilot de la categoria que aconsegueix repetir victòria aquesta temporada. El podi el va completar Jakub Kornfeil. El txec liderava la cursa a quatre voltes del final, però va rebre una penalització per retallar en la xicana i va haver de fer una long lap. Aron Canet va ser dotzè, però continua líder. Albert Arenas, l’únic català de Moto 3, va tenir una caiguda en la dissetena volta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)