Motociclisme

Això està dat i beneït

Marc Márquez guanya el GP d’Aragó en solitari i serà campió d’aquí a dues setmanes només que sumi dos puntets més que Dovizioso, segon a Motorland

Aleix Espargaró, setè, aconsegueix el millor resultat del curs

No es pot dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat, però el desenllaç del GP d’Aragó de MotoGP estava cantat d’ençà que Marc Márquez va trencar la barrera de l’1:47 en el primer entrenament lliure, divendres. Només ell va tornar a acaronar aquell registre estratosfèric en la resta del cap de setmana, i ningú es va apropar al seu ritme d’1:48 durant la cursa. El pilot cerverí va vèncer a Motorland en solitari, amb un marge de 4.8 respecte a Andrea Dovizioso (eren prop de set segons quan faltaven dues voltes). Després de dues curses fora del podi, el pilot italià va voler recordar que és el teòric rival pel títol del 93 i va saltar del desè lloc en la graella al segon sota la bandera de quadres. Només Dovi pot endarrerir l’èxit del català, ja que Àlex Rins –va entrar novè després d’una cursa feixuga en què va tirar Franco Morbidelli en la primera volta i el van penalitzar– torna a ser el tercer de la general, però matemàticament ja no pot ser campió. Ho serà Marc Márquez d’aquí a dues setmanes, a Tailàndia, només que sumi dos puntets més que Dovi. Ara en té 98 d’avantatge i després de Tailàndia en quedaran 100 en joc. Sembla un tràmit, però cal recordar que l’any passat el Tro va haver d’esperar fins a l’últim revolt de Buriram per batre la bala vermella. No es pot dir blat, encara.

Viñales, fora del podi

La cursa a Aragó es va disputar amb l’asfalt sec després que la pluja a primera hora del matí deixés la pista molla per a l’escalfament matinal, en què Márquez va optar per no rodar. Abans de la sortida, reconeixia sense embuts que la intenció era “tibar i mirar de guanyar”, però tenint ben present el que va succeir a Texas, on va caure quan rodava sol al capdavant. En les altres tretze curses ha acabat vuit cops primer –set en solitari– i cinc segon.

El més ràpid en l’escalfament, amb les rodes d’aigua, va ser Maverick Viñales, que en la vuitena volta (de 23) es va col·locar segon, ja a 4.5 de l’Honda del líder. Les Yamaha havien optat pel pneumàtic dur al darrere, però l’elecció més encertada va ser la de Márquez i les Ducati, el tou. Així, en la segona meitat de la cursa, Dovi i Jack Miller, amb la Desmosedici satèl·lit, van encalçar el pilot empordanès. L’italià el va avançar quan faltaven tres voltes –Márquez tenia llavors 6.7 d’avantatge–, i l’australià, en el primer revolt de l’última. Mack no va poder sumar el tercer podi seguit del curs –hauria estat el primer cop que ho feia en MotoGP–, però s’ha ficat de ple en la lluita pel tercer lloc de la general, que s’haurà de jugar amb Rins i Danilo Petrucci, dotzè ahir.

Márquez a banda, Aleix Espargaró va signar tal vegada la millor actuació del dia, després d’haver hagut de donar ànims al seu germà des del box. Pol Espargaró va ser operat ahir al matí, a la Dexeus, de la fractura que es va fer dissabte al canell, i confia a poder córrer a Tailàndia. Des de l’hospital, Polyccio devia disfrutar veient com Aleix mantenia l’Aprilia en les posicions d’honor tota la cursa.

El gran dels Espargaró va entrar setè, a només mitja dècima de l’Honda de fàbrica de Cal Crutchlow i, encara més important, a només 10.4 segons de l’Honda del 93, un ritme de cursa tot just mig segon per volta més lent. És el millor resultat del curs d’Aleix, i el millor d’ençà del sisè lloc que va aconseguir l’any passat, també a Motorland, un circuit que, sens dubte, li escau tant com al líder del mundial.

LA DADA

Va signar la millor actuació del dia i va aconseguir el millor resultat de la temporada

ALEIX ESPARGARÓ

200
curses
de Marc Márquez en el mundial. N’ha guanyat 78 (10 en 125, 16 en Moto2 i 52 en MotoGP).

Àlex Márquez, més líder

Àlex Márquez va fer una gran operació amb vista al títol amb el tercer lloc en la cursa de Moto2. Abans d’Aragó, tenia 26 punts d’avantatge respecte a Augusto Fernández i ara en té 38 respecte a Jorge Navarro, segon ahir. El balear de l’equip de Sito Pons, que havia guanyat les dues últimes curses, va caure en la primera volta quan rodava quart, rere el pilot cerverí. Navarro va avançar Márquez quan faltaven tres voltes i va encalçar el líder, Brad Binder, que va donar la victòria a KTM. En Moto3, el valencià Arón Canet es va escapolir del grup, com el millor Marc Márquez.