MotoGP

‘Diable’ forjat a Catalunya

Fabio Quartararo, el campió del món de la categoria reina, es va foguejar en circuits com Vic, Alcarràs i Móra d’Ebre en les categories de formació quan el seu pare el duia els caps de setmana a les curses des de Niça amb furgoneta

No és expert en foc ni en bra­ses, ni es ves­teix de Prada. Però el sobre­nom del nou campió del món de MotoGP, Fabio Quar­ta­raro, és Dia­ble, i té un pas­sat vin­cu­lat a Cata­lu­nya mal­grat haver nas­cut el 1999 a Niça, a la Costa Blava. No pas per cap relació amb el seguici popu­lar català. El ves­sant diabòlic li ve sim­ple­ment perquè el seu pare, Étienne, un fanàtic del motor, li va dibui­xar al casc un dia­ble com a home­natge al pilot italià Roberto Loca­te­lli, un dels seus con­tem­po­ra­nis, i ja mai no se’l va treure, perquè li por­tava sort.

La relació amb casa nos­tra és més estreta. Els Quar­ta­raro van fer molts quilòmetres i van dor­mir mol­tes hores a la fur­go­neta en els llargs caps de set­mana en què bai­xa­ven a com­pe­tir per tro­bar rivals de la seva qua­li­tat –a França, tot just una dot­zena; aquí, una cin­quan­tena– i cur­ses adi­ents a les seves pre­ten­si­ons i som­nis. L’objec­tiu era mode­lar un campió a par­tir d’aquell nen que amb tres anys ja conduïa una moto de but­xaca, la imatge recur­rent en el repàs vital dels ven­ce­dors. Cata­lu­nya va ser el ter­reny ado­bat per­fecte.

Es va fogue­jar en la Pro­mo­ve­lo­ci­tat RACC, que orga­nit­zen la fede­ració cata­lana i el RACC des de fa més de 25 anys i que ini­cia els pilots a par­tir dels set anys. Un plan­ter prolífic del qual han sor­git molts pilots pro­fes­si­o­nals cata­lans. Va ser campió de la Promo-50 (2008) i de la Promo-70 (2009), i, ja en cir­cuits grans, es va endur la Cha­llenge 80 el 2011 i la Pre-Moto3 el 2012. Es va fer un tip de córrer als cir­cuits d’Alcarràs, Vic i Móra d’Ebre. La gent creia que venia de la Cata­lu­nya del Nord, sim­ple­ment per una qüestió de lògica qui­lomètrica. Als 13 anys, can­sat de vol­tar, es va esta­blir a l’Alfàs del Pi (Marina Baixa), un canvi vital, a casa d’Edu­ardo Martín, asses­sor finan­cer afi­ci­o­nat al motor clau en la història. De seguida va des­pun­tar i va ser doble campió del FIM CEV de Moto3 (2013 i 2014). El van eti­que­tar com el nou Márquez i va fer el salt al mun­dial de Moto3 el 2015 en l’equip Estre­lla Gali­cia 0,0 d’Emili Alza­mora, tot un luxe. No hi va tri­om­far. Tam­poc va aca­bar de ren­dir en el mun­dial de Moto2 en l’equip de Sito Pons, tot i una victòria a Mont­meló. “El 2018 vaig ser 28è a l’Argen­tina i vaig enten­dre que si no em posava les piles...”, expli­cava diu­menge emo­ci­o­nat i somi­cant en una roda de premsa en què es va fer un tip de plo­rar quan, afònic pels crits d’ale­gria, va fer referència a la seva família. Mira­cu­lo­sa­ment, el 2019 va acce­dir a l’equip Petro­nas Yamaha i va debu­tar a MotoGP. Diuen que la nega­tiva de Dani Pedrosa i el record de Lin Jar­vis –direc­tor de Yamaha– d’aquell nen gras­so­net que havia des­pun­tat amb un pilo­tatge agres­siu que, segons alguns experts, recor­dava el de Márquez fre­gant sovint el colze a terra –Quar­ta­raro hi exposa també l’espat­lla en la qua­li­fi­cació perquè el des­gast per redreçar després la moto és màxim i les cur­ses són massa llar­gues–, li van brin­dar la gran opor­tu­ni­tat.

El canvi de xip va ser bru­tal. El francès, que no se sent tan còmode amb trànsit i és al·lèrgic a la pluja, es va adap­tar de seguida a la Yamaha i va ser desig­nat rookie del 2019 en la cate­go­ria reina, en la qual va aca­bar cinquè, amb set podis i cinc segons llocs. Ple­na­ment con­so­li­dat, el 2020 va arren­car amb dos tri­omfs i, amb Márquez fora de com­bat, sem­blava pre­des­ti­nat a ser campió. La pressió, però, el va tena­llar i va per­dre el títol en la segona part del cam­pi­o­nat, rele­gat al vuitè lloc. El mallorquí Joan Mir, que només va gua­nyar una cursa, va fer una aposta per la regu­la­ri­tat. Per això, el paper d’un psicòleg que ha apli­cat les tècni­ques d’hip­nosi ha estat també un valor fona­men­tal. Simpàtic, bro­mista i pro­cliu a les xar­xes, ha après la lliçó i ha com­ple­tat un exer­cici excep­ci­o­nal pun­tu­ant en totes les cur­ses. El destí va voler que la cul­mi­nació del seu èxit coin­cidís amb el comiat a Itàlia del seu ídol Valen­tino Rossi, al qual havia arra­bas­sat la Yamaha ofi­cial el 2020.

EL PROTAGONISTA

La clau ha estat la consistència que he recuperat del 2019. Fins i tot a Jerez, on vaig tenir problemes al braç, vaig obtenir tres punts
5
triomfs
i deu podis ha aconseguit el pilot francès en setze curses del mundial, en les quals sempre ha puntuat.

Triomf de Marc en un circuit “de dretes”

Potser una mica eclipsat pel títol consumat per Quartararo, Marc Márquez va celebrar a Misano el tercer triomf del curs –59a victòria de la seva trajectòria en MotoGP– i el primer en un circuit amb un traçat “de dretes”, és a dir, seguint les agulles del rellotge. Feia dos anys que no guanyava una cursa en un circuit d’aquestes característiques, ja que les victòries a Sachsenring i Austin es van produir en els singulars inversos, minoria absoluta en el campionat. L’altre home més feliç del món era Pol Espargaró, company del cerverí a Honda des d’aquesta temporada. El segon lloc final representava el seu primer podi amb la firma japonesa, un resultat “alliberador” que ha trigat a arribar. El seu germà Aleix ho contextualitza: “Pol s’ha tret un pes de sobre.” Alhora, per primera vegada aquest curs, dos catalans van copar les dues primeres places. L’altre triomf català el va obtenir Maverick Viñales en el Gran Premi de Qatar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)