Dakar

La duresa és el repte

Els actuals campions, Nasser Al-Attiyah en cotxes i Kevin Benavides en motos, tornen a ser favorits en una prova amb novetats

El recorregut ha incrementat les dificultats tant per als pilots com per als vehicles

Els gua­nya­dors de la dar­rera edició del Dakar en cot­xes, Nas­ser al-Attiyah, i en motos, Kevin Bena­vi­des, tor­nen a ser entre els favo­rits en la cursa del 2024, que comença avui. En aquesta cin­quena edició que es dis­puta a l’Aràbia Sau­dita s’ha incre­men­tat la duresa de les eta­pes i el recor­re­gut serà molt exi­gent tant per als pilots com per als vehi­cles. El qatarià, a més, mirarà de reva­li­dar el seu tri­omf amb un vehi­cle i un equip nou. Nas­ser al-Attiyah ha fet una aposta arris­cada i ha dei­xat Toyota –un cotxe gua­nya­dor– i ha pas­sat al Hun­ter de Pro­dive. Pro­varà de gua­nyar el seu sisè tro­feu del Tua­reg i el ter­cer con­se­cu­tiu amb un vehi­cle que ha aca­bat segon en les dues dar­re­res edi­ci­ons pilo­tat pel francès Sébas­tien Loeb, que con­ti­nua amb aquesta marca i que bus­carà el seu pri­mer tri­omf. El qatarià aspira a gua­nyar el Dakar amb el quart vehi­cle dife­rent després de fer-ho amb un Volkswa­gen al 2011, el Mini del 2015 i el Toyota amb què va gua­nyar al 2019, al 2022 i al 2022.

Toyota ha per­dut al seu refe­rent, però estarà ben repre­sen­tat amb el sau­dita Yazeed al Rajhi, que va ser ter­cer l’any 2022, el bra­si­ler Lucas Moraes, que va ser ter­cer en el seu debut l’any pas­sat, i que enguany té com a copi­lot el català Armand Monleón, i l’argentí Juan Cruz amb el copi­lot català Dani Oli­ve­ras. Els Audi híbrids es pre­sen­ten amb un equip potents amb el francès Stéphane Peter­han­sel –amb 14 títols, 6 en motos i 8 en cot­xes–, del madri­leny Car­los Sainz, amb el català Lucas Cruz de copi­lot, i que ha gua­nyat tres cops, i del suec Mat­tias Ekström. La fia­bi­li­tat pot ser el seu prin­ci­pal pro­blema: l’any pas­sat els dos pri­mers van haver d’aban­do­nar.

En la cate­go­ria de motos l’argentí Kevin Bena­vi­des i la seva KTM bus­ca­ran la ter­cera victòria (2021 i 2023), i el seu com­pany d’equip, l’aus­tralià Toby Price, que va ser segon en la pas­sada edició i va gua­nyar al 2016 i 2019, tor­narà a ser un dels seus màxims rivals. El germà de Kevin, Luci­ano Bena­vi­des (Husq­varna), que és l’actual campió mun­dial de W2RC, por­tarà el dor­sal 1 i té ganes de suc­ceir Kevin en el pal­marès. Les Honda del xilè Pablo Quin­ta­ni­lla, quart l’any pas­sat i segon al 2022, i dels nord-ame­ri­cans Ricky Bra­bec, gua­nya­dor al 2020 i Sky­ler Hol­mes, ter­cer l’any pas­sat, inten­ta­ran plan­tar bata­lla.

L’actual campió de la cate­go­ria de cami­ons, el neer­landès Janus van Kas­te­ren (Iveco), torna a estar entre els favo­rits jun­ta­ment amb el segon de la pas­sada edició, el txec Mar­tin Macik (Iveco). En la nova cate­go­ria Cha­llen­ger el polonès Eryk Goc­zal i el copi­lot català Oriol Mena aspi­ren a llui­tar per la victòria. Van gua­nyar la cate­go­ria SSV l’any pas­sat, quan Eryk Goc­zal, de 19 anys, va debu­tar en la prova i es va con­ver­tir en el gua­nya­dor més jove de la història.

La incògnita del nou format de la ‘crono 48 h’ durant dos dies en el desert d’Empty Quarter

El recorregut del Dakar 2024 tindrà un pròleg, dotze etapes, un total de catorze dies de competició i un dia de descans. Els participants afrontaran un total de 7.891 km de recorregut, dels quals 4.724 seran especials cronometrades. L’organització continua descobrint noves zones de l’Aràbia Saudita i ha anunciat que el 60% de les especials cronometrades passaran per zones inèdites que no s’han visitat en les quatre edicions anteriors. Al-Ula serà el punt d’inici del Dakar 2024, amb la sortida i l’arribada del pròleg, però també tindrà tres sortides d’etapa més i dues arribades. El final d’aquesta edició serà a Yanbu, al costat del mar Roig. Entre mig els pilots i els seus vehicles hauran d’afrontar sorra, dunes, pedres, en llargues etapes que posaran a prova la resistència física dels participants i la consistència i fiabilitat de les màquines. Un pròleg de 28 km d’especial cronometrada donarà avui inici a la competició, i durant la primera setmana ja s’haurà de superar una etapa marató –entre la segona i la tercera etapa–, en què només hi haurà un parell d’hores per intentar fer reparacions. La gran novetat d’aquesta edició, i alhora la gran incògnita de com s’haurà d’afrontar i superar, és la crono 48 h de la sisena etapa, que es farà el dies 11 i 12 de gener en el desert de Empty Quarter al voltant de la localitat de Shubaytah. El primer dia de l’etapa els participants s’hauran d’aturar a les 16 h, a la posta del sol, en el campament més proper dels vuit que s’han muntat en la zona. Hauran de passar la nit allà amb el mínim de provisions i de material d’acampada i sense poder reparar el vehicle. A les 7 h del matí hauran d’iniciar la segona part d’aquesta innovadora etapa i tornar al punt de sortida a Shubaytah. L’endemà, el dissabte 13 de gener, serà el dia de descans a Riad. La segona setmana començarà el diumenge 14 i es disputarà l’etapa més llarga amb 873 quilòmetres i 483 d’especials, sense comptar la crono 48 h. En aquesta segona setmana hi haurà més dunes, roques i etapes de navegació difícils per un terreny molt complicat, fins a arribar a la 12a etapa i última, la del divendres 19, amb sortida i arribada final a Yanbu, de només 175 km d’especial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.