Ral·lis

Coma retalla 2 minuts

Dakar 2012. El pilot català guanya la setena etapa i se situa a 7:48 del francès Cyril Despres en la classificació general de la categoria de motos

Marc Coma tenia clar que l'aridesa del desert d'Atacama i la longitud de la setena etapa li oferien ahir una bona oportunitat per començar a eixugar la hipoteca de temps que va contraure per error en la tercera etapa del Dakar 2012 i l'atac sobre el líder Cyril Despres li va sortir rendible. El pilot català va obrir gas sense complexos en la primera incursió en la pols del desert i el rèdit sobre el francès va ser de 2:03, al marge de tota una declaració d'intencions de la pressió a què intentarà sotmetre el seu gran rival en les set etapes que falten per arribar a Lima. El frances Despres, lògicament, va anar sempre a roda del català i el seu full de ruta va estar marcat per la prudència que aconsella el marge encara prou consistent que té al capdavant.

El d'Avià va anar incrementant el seu avantatge parcial a mesura que avançava l'etapa. En el primer tram va esgarrapar 14 segons; més tard, ja en duia 1:03 en la segona especial, i en el tercer tram en va arribar a acumular 2:20 sobre pistes de terra rapidíssimes que van precedir al tram de dunes final, que tots dos gairebé van sobrevolar sense miraments. Coma va creuar la meta amb tres segons de marge sobre Despres i un global de 2:03 en el còmput de l'etapa. Els 9:51 que atresorava Despres sobre el català abans de començar a córrer passen a ser 7:48 amb tota una setmana de cursa al davant en què tot resta obert.

L'etapa va constar de 419 quilòmetres de lluita cronometrada i un enllaç inicial de 154 quilòmetres. La primera part va estar constituïda per pistes ràpides i, en la part final, els pilots es van trobar les primeres dunes de grans dimensions i un cordó final de prou alçada per enterrar-hi algunes il·lusions. El portuguès Paulo Gonçalves va completar el podi de l'etapa rere les KTM de Coma i Despres. El català Gerard Farrés, per la seva banda, va tornar a tenir una actuació brillant i va finalitzar l'etapa en la cinquena posició, la seva millor actuació fins ara.

També va completar una gran etapa (13è) en motos el castellonenc Joan Barreda, tot i que va haver de fer mitja volta per un error d'orientació quan ocupava la segona posició, en els primers compassos, i també va ser víctima d'una caiguda.

Una bona trompada

El mateix va succeir a Chaleco López, delitós d'arribar a Xile, el seu país, on té un bon grapat de seguidors. López, quart en la general abans de l'etapa d'ahir, es va estimbar en la primera especial i va finalitzar l'etapa amb mitja hora de retard respecte a Coma. Caldrà saber com evoluciona les pròximes hores per saber si pot continuar en cursa.

En cotxes, el catarí Nasser Al-Attiyah i el seu copilot català Lucas Cruz es van adjudicar l'etapa amb gran claredat en una jornada pletòrica per als Hummer, que, a més d'oferir un gran espectacle, van aconseguir fer el doblet. El nord-americà Roby Gordon va concloure l'etapa segon, a 7:30 del seu company de marca, i va poder arrodonir el gran triomf parcial i potser efímer de Hummer sobre Mini, malgrat que Peterhansel va incrementar el seu avantatge al capdavant de la classificació. Nani Roma va acabar cinquè i ocupa el quart lloc de la general.

Pel que fa a la categoria de quads, l'endarreriment del pilot argentí Marcos Patronelli, que es va aturar a 30 quilòmetres de la línia de meta, va servir en safata el protagonisme al seu germà Alejandro, que ara es converteix en el principal favorit per endur-se el triomf final

La jornada de descans es complirà avui a Copiapó i la vuitena etapa es disputarà demà entre Copiapó i Antofagasta, amb 477 quilòmetres cronometrats. Els pilots tenen al davant 7 etapes fins que arribin a Lima el dia 15.

Per un altre costat, el subsecretari d'esports de Xile va confirmar ahir que el Dakar 2013 s'acabarà a Valparaiso i Viña del Mar, al davant de les costes del pacífic, i que el lliurament de premis es durà a terme a Santiago de Xile.

Li estic agraït... sabem que podem jugar amb el marge de temps que tenim
Cyril Despres
PILOT DE KTM
Sóc optimista i el triomf aconseguit en l'etapa d'avui m'ha reforçat molt mentalment
Marc Coma
PILOT DE KTM
Som a gairebé vuit minuts del francès Cyril Despres en la general , És una diferència que penso que no és impossible de recuperar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)