Motociclisme

La flaire dels campions

GP de la República Txeca. Moto GP. Marc Márquez encadena el quart triomf en la pista més propícia per a Lorenzo i va disparat cap al títol, amb Pedrosa com a única alternativa factible

Els punts (+26 sobre Dani Pedrosa i +44 sobre Jorge Lorenzo) i els rècords (mai ningú no havia guanyat cinc curses l'any del debut) són rellevants, però no ho diuen tot. El triomf de Marc Márquez ahir a Brno s'ha d'analitzar amb altres paràmetres. Per sensacions, es pot llegir de dues maneres. Primera lectura: Lorenzo i Yamaha van estar més a prop mecànicament –la moto corre, accelera i a les pujades no perd terreny– que a Indianapolis. Segona, i probablement menys simplista i més ajustada: si en el circuit Yamaha per definició, i havent-hi fet dos dies de test tres setmanes abans, Lorenzo no és capaç de batre les Honda, és que el campionat per ell s'ha acabat. Que aquesta és la lectura correcta ho confirmen les cares de Lorenzo i Pedrosa al final. Mentre el mallorquí denota que fins aquí ha arribat, Pedrosa ni esmentava la clavícula i, amb prou satisfacció, es feia el retret de no haver atacat Lorenzo abans. Però per sobre de tot plana la idea que a Marc Márquez ningú no li prendrà el títol. Només el pot perdre ell.

Cursa de veritat

Siguem sincers: a Indianapolis, Márquez es va passejar. Ahir, no. Perquè en un circuit sense grans frenades, sense grans acceleracions, de deixar que la moto flueixi entre revolt i revolt, Yamaha i Lorenzo són molt competitius. Perquè el mallorquí i Pedrosa cada dia estan més bé. Márquez tenia una carta guardada des de dissabte, però quan la va posar sobre la pista hi va haver dret de rèplica.

D'inici el llampec es va avançar al tro. Lorenzo va sortir com mai des del cinquè lloc i al cap d'una volta tenia un segon de marge sobre Márquez, Pedrosa, Crutchlow, Bautista i Rossi. En la segona volta el grup es va desfer producte de l'1:56.359 del mallorquí, a qui ja només seguien les dues Honda oficials. Márquez va detectar ràpid que la cursa no era una broma i en la volta tres ja es va oblidar del dipòsit ple i va marcar el nou rècord del circuit (1:56.135). Rere seu, sempre Pedrosa, amb la sensació de tenir més ritme que Márquez, que creixia cada cop que les traçades diferents del cerverí l'obligaven a tallar gas i li impedien deixar córrer la moto pels revolts com a ell –vuit anys en la categoria serveixen per això– li agrada.

Els 1.3 segons de diferència de Lorenzo van caure a 0.6 en un tres i no res. També va caure –literalment– Cal Crutchlow (volta 7) en una cursa decebedora després del seu dissabte de glòria. A davant, cap novetat fins a la volta 13. Un cop estudiat Lorenzo, Márquez va iniciar la pressió, amb Pedrosa prudentment a l'expectativa. Després d'un primer avançament (volta 15) amb devolució de Lorenzo, el català el va superar netament i Pedrosa gairebé ho aprofita. Dues voltes més tard, Lorenzo s'hi va tornar en un sobreesforç extrem, però el lideratge li va durar mitja volta.

Márquez va decidir que no hi hauria més avançaments i va escapar-se, amb la moto botant de tot arreu. És igual. Està per sobre de tot. Pedrosa se'n va adonar, però li va faltar el punt d'agressivitat que té el seu jove company i l'avançament a Lorenzo –que tot seguit es va rendir– va arribar tard com per discutir-li el triomf a Márquez, que havia fet un coixí de mig segon que va administrar en les tres voltes que faltaven. I feia tota la sensació que Pedrosa, ahir, podia. Fora del podi, Rossi va avançar Bautista en l'última volta.

Aleix, una més

Sense la brillantor de la primera meitat de curs però amb solvència, Aleix Espargaró va tornar a guanyar entre les CRT. Lluny dels prototips, perquè Ducati s'ha anat espavilant, però mantenint a ratlla Colin Edwards. El català es manté imbatut en totes les curses que ha finalitzat (10 d'11).

Una pena. Crec que era un xic més ràpid que ells, però no podia passar Marc en les frenades i he atacat Lorenzo una volta tard. He fallat
Dani Pedrosa
He fet la millor sortida de la meva vida, però ells eren millors en recta i frenada i jo havia de tombar-me més. No està tot perdut, però calen unes dècimes per guanyar curses
Jorge Lorenzo
M'he divertit més que a Indianapolis. Aquí he hagut d'anar al cent per cent tota la cursa
Marc Márquez
No m'esperava guanyar aquí perquè Lorenzo tenia molt ritme i Dani també. En la segona meitat de cursa som més forts però la lluita ha estat molt intensa