Motociclisme

Les millors perspectives

Motociclisme. La incontinència de Marc Márquez exigeix constantment el límit a Rossi, Pedrosa i Lorenzo, que, de mica en mica, van arribant a l'altura de l'insaciable. I el públic ho celebra

Van ser només uns metres, però en la setena cursa del campionat per primera vegada un pilot que no fos Marc Márquez va rodar en primera posició durant l'última volta. Del combat a dos de Mugello entre el vigent campió i Jorge Lorenzo, al combat a tres de Montmeló entre el vigent campió, Valentino Rossi i Dani Pedrosa. Serà Assen l'escenari de la primera última volta a quatre manillars?

La incontinència de Marc Márquez exigeix constantment el límit a Rossi, Pedrosa i Lorenzo, obligats a tot i més per intentar estar a l'altura de les circumstàncies del cerverí. I és clar, de tot això l'aficionat en diu més que bé, perquè amb l'arribada del 93 s'han acabat les curses resoltes en poc menys de cinc voltes i en les que quan hi havia dos avançaments se celebrava com una victòria en el judici final. Diumenge, en una cursa que per a molts ja forma part del podi d'or de la història de la velocitat, es van arribar a comptabilitzar fins a vint-i-cinc passades entre els quatre genets del mundial.

Un Pedrosa recuperat

Ningú en tenia prou i tothom volia guanyar, però això no va evitar que la cursa fos quasi deu segons més ràpida que la de l'any passat, quan Lorenzo, Pedrosa i Márquez van passar primer, segon i tercer de la primera a la darrera volta de carrera. I d'allò al d'aquest diumenge, poca broma: dels 43:06.479 minuts de Lorenzo amb una mitjana de 164,4 km/h del 2013, als 42:56.914 de Marc Márquez, amb 165km/h, mitjana igualada per Rossi i, gairebé, per Pedrosa (164,9 km/h) –el mallorquí, despenjat de la pugna pel triomf després de vuit voltes, va ser cinc segons més ràpid que fa un any–. Tot i els avançaments, els tocs i les passades de frenada.

A banda de l'immaculat camí de Márquez i de l'enèsima mostra de l'infinit i benaurat caràcter de Rossi, Montmeló va servir per intercanviar els papers de l'auca amb què havien sortit de Mugello Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa.

Tant el mallorquí com Rossi van lloar durant el cap de setmana la millora de l'M1 en la frenada, un progrés vist ja a Mugello. Però a l'hora de la veritat, en un traçat propici per la Yamaha, Rossi es va quedar sense goma per contestar Márquez i Pedrosa al final i Lorenzo va patir moltíssim en la sortida dels revolts –perdia adherència i no podia igualar l'acceleració dels rivals–. La seva decepció contrastava amb la felicitat de Pedrosa.

El vallesà es va haver de conformar amb el tercer lloc, però surt de Montmeló havent superat les dues assignatures que enguany l'han condemnat: la qualificació i la primera meitat de cursa. I, per postres, va regalar la seva versió més agressiva i inhabitual, mossegant Márquez en els últims revolts. I que duri.

Marc, de nou el més ràpid

Dia de proves ahir a Montmeló per als pilots de Moto GP i, com no, taula de temps final amb Marc Márquez al capdavant. El de Cervera, que va provar elements de l'electrònica, modulacions del xassís, noves forquilles Öhlins i un nou pneumàtic davanter Bridgestone, va fer una millor volta d'1:41.184, davant de Smith (a 0.040), Lorenzo (0.331), Pol Espargaró (0.456), Bradl (0.471), Iannone (0.690), Pedrosa (0.785), Hernández (0.954), Aleix Espargaró (0.969) i Rossi (0.990).

Els Márquez, efemèride històrica

La victòria de Marc Márquez en Moto GP i la d'Àlex Márquez en Moto 3 va significar que per primera vegada en la història dos germans guanyaven una prova del mundial de motos el mateix dia. Fins a aquest 15 de juny, els llibres recollien la fita dels germans italians Alfredo i Albino Milani, que en el gran premi de les nacions celebrat a Monza el 9 de setembre de 1951 van guanyar en la categoria de 500cc i en la de sidecars, respectivament. Després de vorejar en dues ocasions la victòria aquesta temporada, Àlex Márquez va trobar finalment la recompensa després de completar una cursa perfecta: líder les 22 voltes, de la primera frenada en la darrera acceleració. Amb el triomf, Márquez és ara a 32 punts de Jack Miller en la classificació general, amb les aspiracions de títol intactes. A més, després d'aquesta cursa, l'Àlex és el pilot de Moto 3 que més voltes ha passat per meta en primera posició (46), igual com Marc (90) ho és a Moto GP.

Diumenge vitamínic en Moto 2

A banda del triomf de Tito Rabat, en la línia marcada cap al títol, la cursa de Moto 2 al circuit va ser veritablement vitamínica per als pilots catalans. Maverick Viñales, segon, va tornar a sentir aquella finor de pilotatge amb què va començar l'any (triomf a Austin), perduda en les últimes curses. Tot i la caiguda, Jordi Torres, que explicava que Montmeló havia de ser un punt d'inflexió en una temporada plena de problemes, també surt reforçat d'una cursa en la qual va remuntar del dotzè lloc fins a caure, poc abans del final, quan atacava el tercer graó del podi. Així mateix, Ricky Cardús –confirmat per a l'equip Tech 3 fins a final d'any– amb el setè lloc i Àxel Pons amb un vuitè després de vèncer en l'última volta un grup format per Schrotter, West, Baldassarri i Simón, van signar el seu millor resultat en el mundial. Per a ells i la resta de la graella de Moto 2, avui hi ha test a Montmeló.