Més motor

TONI BOU

VUIT VEGADES CAMPIÓ DEL MÓN DE TRIAL

“El títol més especial va ser el primer”

Toni Bou visita la redacció de L'Esportiu per celebrar el seu vuitè títol mundial, que el converteix en el millor pilot de trial de tots els temps

Es declara enamorat dels esports de motor i no descarta participar en competicions d'enduro

Tothom em felicita més que mai, això vol dir que Jordi Tarrés va marcar una època en el trial mundial
M'agrada participar i fer xous ‘indoor' a tot arreu perquè són una gran eina de promoció del nostre esport
Vivim una etapa daurada, però hem de ser conscients que els èxits del motor català no seran per sempre

El pilot de Piera Toni Bou (1986) s'ha refer­mat aquest 2014 com una de les grans lle­gen­des del moto­ci­clista català en superar amb vuit títols acon­se­guits la lle­gendària xifra de set títols mun­di­als de trial de Jordi Tarrés. Per cele­brar-ho, el campió va visi­tar la redacció de L'Espor­tiu per expli­car-nos coses del seu pas­sat, pre­sent i futur. Per expo­sar la rellevància del trial a Cata­lu­nya, només una dada: dels 40 cam­pi­o­nats mun­di­als que s'han dis­pu­tat (1975-2014), dis­set han estat gua­nyats per qua­tre pilots cata­lans (Jordi Tarrés, Marc Colo­mer, Adam Raga i Toni Bou).

Entre cam­pi­o­nats del món a l'aire lliure i els ‘indoor'ja en suma setze. El sorprèn l'impacte que ha tin­gut aquest últim?
L'he vis­cut d'una manera molt dife­rent. Totes les feli­ci­ta­ci­ons que rebo demos­tren que Jordi Tarrés va fer una cosa molt impor­tant per al trial i que haver-lo superat fa que tot­hom doni més mèrit a aquest cam­pi­o­nat que als ante­ri­ors.
Ara queda molt lluny, però intu­eixo que el títol que més va cele­brar va ser el pri­mer, el 2007.
Sí, evi­dent­ment. Per a qual­se­vol espor­tista que gua­nya un cam­pi­o­nat del món, el pri­mer cop és irre­pe­ti­ble. Fas rea­li­tat un somni que has per­se­guit durant tota la vida i després, encara que ho tor­nis a fer, la sen­sació ja no és la mateixa. És únic.
Per arri­bar a ser campió del món va sacri­fi­car mol­tes coses de la seva joven­tut?
No tinc la sen­sació d'haver-ho fet. No em va cos­tar gens acos­tu­mar-m'hi perquè això és el que real­ment m'agrada. Com que he gau­dit del trial tota la vida, ha sigut fàcil adap­tar-me a l'alta com­pe­tició. Pro­ba­ble­ment no he tin­gut mai tant de temps lliure com els altres joves per sor­tir amb els amics i fer altres coses, però dedi­car la vida al trial ha val­gut la pena.
És molt monàstica la vida d'un pilot que gua­nya any rere any el cam­pi­o­nat del món?
En el meu cas con­si­dero que no. Faig una vida nor­mal tot i que hi ha coses que no puc dei­xar pas­sar. Física­ment m'haig de cui­dar molt i men­tal­ment s'ha d'estar sem­pre ben pre­pa­rat. Sem­pre ho he sabut por­tar.
Les lesi­ons li han com­pli­cat l'existència aquesta tem­po­rada. En algun moment va veure peri­llar el títol?
Vaig tenir una lesió impor­tant a les cos­te­lles, amb tres fis­su­res, just abans del Gran Premi del Japó. Allà sabia que era impos­si­ble acon­se­guir la victòria, però vaig sal­var la doble jor­nada amb dos segons llocs que van ser com una victòria. Adam Raga ens va “robar” sis punts en un cap de set­mana i això va fer que ser campió fos més difícil i que hi hagués emoció pràcti­ca­ment fins al final.
Com­pe­tir amb dolor, en un esport tan exi­gent, no deu ser agra­da­ble.
No m'ima­gi­nava que em pogués fer tant de mal; la pri­mera set­mana va ser la pit­jor de l'any, però vaig estar durant un mes fent les zones amb dolor.
El trial és un esport de risc. Recorda alguna situ­ació que l'hagi ate­mo­rit?
De por no n'he tin­gut mai; he anat tenint lesi­ons pun­tu­als, això sí. Em vaig tren­car el peroné i el canell, però m'he pogut curar bé. L'any pas­sat em vaig cla­var una branca a les cos­te­lles a Angla­terra i fins que no em vaig fer les pro­ves vaig estar pre­o­cu­pat perquè no sabia si havia entrat a dins de tot.
Amb el vuitè títol a la but­xaca ha modu­lat la seva posició, molt crítica, res­pecte al canvi de regla­ment de prin­ci­pis de tem­po­rada?
Segueixo pen­sant que és un gran error i que la fede­ració inter­na­ci­o­nal ha de fer marxa enrere. El trial és un esport massa ama­teur per apli­car una nor­ma­tiva que exi­geix tant en els con­trols que estan a les zones. Això l'únic que ha fet és que baixés molt el nivell ja que és un regla­ment que no ens deixa parar a les zones i els con­trols no s'atre­vei­xen a apli­car-ho perquè és massa estricte. Això fa que parem en zones on teòrica­ment no podríem fer-ho i que després siguin massa fàcils de fer.
Fins a quin punt arriba l'ama­teu­risme al trial?
Hi ha molts pro­fes­si­o­nals en la gent que envolta aquest esport, gent que fa molt bé la seva feina, però per exem­ple no tenim con­trols pro­fes­si­o­nals, només n'hi ha a Itàlia. Al mun­dial no en tenim. Hi ha grans pre­mis on en saben molt però sem­pre et tro­bes amb con­trols que sim­ple­ment no en saben.
Tots els grans pilots del mun­dial són cata­lans, però la reper­cussió arriba més enllà de Cata­lu­nya?
Ara mateix els països on més se segueix el trial i on més es prac­tica són Angla­terra, França i Itàlia. Aquest any mateix he fet mol­tes pro­ves a França de xous indoor i estic encan­tat. N'he fet una quin­zena. Sem­bla que esti­gui crei­xent més allà que no pas aquí.
El mer­cat dels EUA és inex­plo­rat encara?
Anar allà és una opció. El fin­landès Tommi Ahvala, que va ser campió del món (1992), s'hi gua­nya molt bé la vida fent exhi­bi­ci­ons. És un mer­cat que encara s'ha d'obrir perquè no han des­co­bert el nos­tre esport. Els millors pilots de motocròs i enduro extrem són d'allà, però els de trial els tenim aquí.
Com a campió li comen­cen a dema­nar coses extra­va­gants?
Sem­pre s'intenta inno­var. A Tolosa l'any pas­sat, per exem­ple, vaig fer el rècord de pujar una paret plana i arri­bar gai­rebé als qua­tre metres. El pro­blema és que et dema­nen més a l'estran­ger que no pas aquí.
Per­cebo una certa crítica a la situ­ació actual de trial a Cata­lu­nya...
Falta explo­tar un esport amb tants de cam­pi­ons. S'ha de dir que la crisi d'aquests últims anys no ens ha aju­dat.
És un pro­blema tan greu com sem­bla per al trial la res­tricció que tenen per entre­nar-se al bosc a Cata­lu­nya?
La nor­ma­tiva està sim­ple­ment mal feta. Tal com està redac­tada només es pot anar amb moto a la mun­ta­nya per camins de 4 metres i és evi­dent que a la gent que fem trial això no ens ser­veix de res. S'hau­rien de fer àrees res­trin­gi­des de trial, llocs específics on es pugui prac­ti­car aquest esport.
Ofi­ci­al­ment la fede­ració cata­lana i els pilots ho han dema­nat?
Les mar­ques són les més interes­sa­des i s'ha dema­nat una llicència verda o fer alguna cosa, però és un tema extre­ma­da­ment com­pli­cat i s'avança molt a poc a poc.
Per als que volen seguir el seu camí, doncs, l'única solució és començar amb bici­cleta?
Jo vaig començar amb bici­cleta de trial i és el que reco­mano a tot­hom, però també es pot aga­far una moto i pro­var-ho. No hi ha res escrit per això.
Hi ha grans espor­tis­tes que quan gua­nyen tants cam­pi­o­nats del món comen­cen a albi­rar rep­tes en altres moda­li­tats. Sé que és una qüestió recur­rent, però on es veu en el futur?
Tot el que porta ben­zina m'agrada. Aquest és el meu punt de par­tida i no des­carto més enda­vant pro­var alguna altra cosa. Sem­pre m'ha agra­dat moltíssim l'enduro indoor i l'enduro extrem i no amago que m'agra­da­ria pro­var-ho de cara al futur.
Ho prac­tica en el temps lliure o fa altres esports?
Bé, de fet tinc poc temps lliure però sí que ho faig, tot i que m'agra­da­ria fer-ho encara més.
Amb el trial a l'aire lliure, l'‘indoor', les exhi­bi­ci­ons i tots els viat­ges, què pre­fe­reix fer quan no va amb moto?
També has de comp­tar les pre­tem­po­ra­des, que són molt impor­tants; tenim molt poc temps lliure. A banda d'això, sóc molt fut­bo­ler i m'agrada estar amb els amics, la pare­lla, anar al cinema i aques­tes coses.
Ima­gino que la pre­pa­ració d'un pilot no és només prac­ti­car les zones?
El gimnàs és cada vegada més impor­tant. Hi entre­nem sobre­tot exer­ci­cis d'equi­li­bri i de pre­venció de lesi­ons.
Si fem un cop d'ull a totes les moda­li­tats del moto­ci­clisme ens tro­bem en l'edat d'or a Cata­lu­nya. Que hi hagi tants cam­pi­ons és casu­a­li­tat?
Sense l'afició que hi ha per tots els esports de motor des de sem­pre això seria impos­si­ble. També hem de ser cons­ci­ents que això no serà per sem­pre i que ho hem d'apro­fi­tar. Tenim sort que, encara que la crisi no ens aju­dat, hi ha un bon plan­ter i sobre­tot molta afició. Els joves que comen­cen a Cata­lu­nya, a més, tenen molts cam­pi­ons del món al seu cos­tat i com en tots els esports apren­dre dels millors és la millor escola.
Mon­tesa és una marca lle­gendària que ara per­tany a Honda. Com s'hi troba?
Agra­eixo molt a Honda sobre­tot que hagi man­tin­gut el nom de la marca, que és històrica a Cata­lu­nya. Als pilots ens agrada i a Honda també.
Més enllà de l'esport, Cata­lu­nya viu un moment soci­al­ment i política­ment històric. Com ho viu?
Em sento català, però també sé que sóc espa­nyol. En qual­se­vol cas, la meva obli­gació és com­pe­tir per a aquest equip, en el qual sem­pre he estat a gust.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)