Més esport

Una dècada de regnat

El CPA Olot va guanyar el seu primer mundial el novembre del 2004 a Fresno; des de llavors, n'ha guanyat set més i ha estat dues vegades segon

És un club de poc més de 200 socis i amb només un professional

En l'espectacular muntatge Respira que va donar dissabte al CPA Olot a Reus el seu vuitè títol mundial hi ressona l'èpica banda sonora de Juego de tronos. Doncs bé, en el patinatge internacional fa temps que el joc de trons s'ha acabat, i només hi ha una corona, la de l'equip garrotxí, que precisament aquest 2014 celebra el desè aniversari del seu primer títol mundial, a Fresno el 2004. Des de llavors, l'equip, dirigit sempre per Ricard Planiol, ha acumulat vuit campionats del món i dos subcampionats, un palmarès que el converteix probablement en l'equip més guardonat de la dècada en l'esport català, encara que estiguem parlant d'un esport minoritari.

Les patinadores, entrenadors i directius van celebrar diumenge aquest nou triomf a l'ajuntament de la ciutat i van avançar que el xou que preparen per al 2015 encara serà més exigent tècnicament i físicament. El repte és trobar el finançament necessari, anar a Colòmbia i tornar amb el novè títol mundial. No hi serà una de les campiones, Sònia Roqué, que diumenge es va acomiadar oficialment de l'equip perquè ha arribat al punt en què compaginar la duresa dels entrenaments amb els estudis i la feina se li ha fet impossible. L'Olot, com tots els altres equips catalans, han fet dels grups de xou una modalitat gairebé tan nostrada com els castellers. L'originalitat i el talent en les vistoses coreografies de Planiol s'han unit en aquests últims anys a la capacitat de sacrifici de les seves patinadores.

En la recepció oficial de diumenge, tant Planiol com l'altra entrenadora de l'equip, Esther Fàbrega, van reconèixer que el xou d'aquest any tenia una gran complexitat i que, de fet, no va sortir rodó fins a la cita de Reus, quan els jutges, tan impressionats com els espectadors, els va atorgar quatre puntuacions de 10. “Gairebé estàvem més satisfetes per haver-lo fet sense pràcticament cap error que pel títol”, va admetre Fàbrega. Això justifica la bogeria que es va desfermar a la pista quan les patinadores van completar els sis minuts més perfectes dels últims anys. Les puntuacions, de fet, eren un tràmit. El títol ja el tenien a la butxaca. Amb tot, Planiol insisteix en el fet que la recerca de la millora i la perfecció seria impossible si els altres equips catalans, sobretot el Masnou i el Reus, no milloressin també cada any.

El mèrit de l'Olot és indubtable. El club té uns 210 socis i uns ingressos limitats. Per anar a disputar el campionat del món del 2013 a Taiwan va haver de fer una campanya de micromecenatge per recollir entre 45.000 i 50.000 euros. Es tractava que tothom (particular o empresa) que ho volgués patrocinés cadascun dels 24 patinadors que havia de viatjar cap al campionat.

Al club només hi ha un professional, Ricard Planiol, i les instal·lacions són cedides per l'Ajuntament. Les actuals campiones són totes formades al planter del club, i la fal·lera per patinar ha fet que el club tingui ja tres equips complets de grups de xou amb gent d'Olot i la comarca. El 2013 el club va celebrar el seu 20è aniversari.

En la competició de patinatge de grups, els diversos entrenadors i coreògrafs preparen un xou per temporada, que és el que porten en tots els campionats oficials o exhibicions que es faran durant l'any. Així, els vuit mundials s'han aconseguit amb coreografies diferents i amb diversos canvis de patinadors per temporada.

El primer xou que va donar el mundial al club, convenientment anomenat Llibertat justament quan la federació catalana intentava independitzar-se, va ser transformat temporada rere temporada fins a arribar a l'extrema precisió i bellesa de Respira, que deixa la pell de gallina a qui el contempla, i que la retransmissió televisiva no fa justícia a la sensació que transmet quan és vist en directe.

REACCIONS

Aquest mundial també és fruit de la feina conjunta que fan els pares i la junta del club
Ricard Planiol
Entrenador
L'exercici tenia molt de risc, i fer-lo tan rodó i just en el mundial va ser increïble
Esther Fàbrega
Entrenadora

RICARD PLANIOL

L'equip s'ha anat renovant, però sempre sota la direcció d'un únic entrenador
Han aconseguit títols a Europa, a l'Amèrica del Nord, a la del Sud, a l'Àsia i a Oceania

La gala de campions, a casa

Si la temporada passada el final de festa per als grups de xou va ser la copa de les Nacions, que es va fer a Girona, aquest any els seguidors que vulguin veure per primera o última vegada el xou Respira hauran d'anar al pavelló d'Olot, que ha estat la seu escollida per la federació catalana per celebrar la gala de campions. A diferència dels altres campionats que s'han disputat tota la temporada, la gala no és un esdeveniment competitiu, i això treu pressió a tots els participants. En principi, la federació convida a la gala als equips i patinadors que més èxits han aconseguit durant el 2014 i, per tant, es preveu que hi siguin tots els medallistes del campionat del món de Reus. Pel que fa a la copa de les Nacions, competició bianual, el directiu de la federació espanyola Francesc Jansà va confirmar ahir que encara no hi ha seu per al 2015.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)