A Tòquio superant dificultats
Cent esportistes catalans intentaran al Japó complir els somnis pels quals tant han hagut de lluitar
Són 49 homes i 51 dones, obligats a formar part de la delegació espanyola
Un centenar d’esportistes catalans han anat superant una a una totes les dificultats i han arribat a Tòquio. Els difícils temps de la pandèmia mundial de la Covid-19, l’ajornament de la competició olímpica per un any, el confinament durant mesos, els problemes per entrenar-se i per competir durant molt de temps, les lesions per la curta preparació o la falta de competició han quedat enrere. El potencial de l’esport no ha minvat, i les ganes i la il·lusió dels esportistes per ser presents a la cita olímpica s’ha incrementat en proporció a les dificultats que han anat superant.
L’equip estatal que envia el Comitè Olímpic Espanyol als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, que comencen divendres, està format per 321 esportistes, dels quals 184 són homes i 137 dones. D’aquests esportistes de la delegació espanyola, 100 són catalans, amb una proporció d’homes i dones molt anivellada, amb 49 homes i 51 dones. Aquesta relació inclou els esportistes nascuts a l’estranger però que han estat nacionalitzats i competeixen per clubs catalans, i atletes que van néixer fora de Catalunya però que van viure l’etapa de formació i de professionalització en clubs del país. L’equip olímpic estatal serà present en 31 esports, mentre que hi haurà esportistes catalans en 20 d’aquestes disciplines.
Com és habitual i com gairebé marca la tradició, el major nombre de catalans es concentra en els esports d’equip de l’hoquei sobre herba i del waterpolo. Un total de 20 jugadors, 13 homes i set dones, estaran en les seleccions estatals masculina i femenina d’hoquei sobre herba, mentre que en el waterpolo seran 19, dotze en l’equip masculí i set en el femení. El tercer esport amb més esportistes catalans convocats és l’atletisme, amb 11, i hi ha quatre homes i set dones. Comptant totes les modalitats, hi ha sis esportistes catalans que estan com a reserves en la seva selecció, i que podrien entrar a l’equip en qualsevol moment.
La representació d’esportistes catalans a Tòquio 2020, formada per 100 esportistes, és la tercera més nombrosa en uns Jocs Olímpics, segons les dades oficials de l’Observatori Català de l’Esport. A Barcelona 92 hi van ser presents 129 esportistes catalans, i a Sydney 2000 n’hi van anar 118. L’esportista català amb més participacions és Jesús Ángel García Bragado, que disputarà els seus vuitens Jocs. Va començar la seva trajectòria olímpica a Barcelona 92, i disputant sempre els 50 km marxa, serà a Tòquio amb 51 anys. El seu millor resultat va ser el quart lloc a Pequín. No serà el de més edat, ja que l’amazona Beatriz Ferrer-Salat disputarà amb 55 anys la doma clàssica a les regnes del cavall Elegance. Per a ella seran els cinquens Jocs, i va guanyar dues medalles, una de plata i una de bronze, a Atenes 2004.
Els objectius
Els esportistes catalans buscaran les seves fites olímpiques del 23 de juliol al 8 d’agost, tot i que els primers a competir seran els de la selecció de futbol, que ja tenen partit el dijous 22. Per a uns quants l’objectiu serà el títol olímpic o una medalla, per a uns altres un diploma olímpic en finalitzar entre els vuit millors, i per a la gran majoria fer una bona actuació sigui individualment o en el global de l’equip del qual formen part.
Els dos triomfadors a Rio de Janeiro 2016, Mireia Belmonte i Saúl Craviotto –tots dos amb una medalla d’or i una de bronze–, seran a Tòquio i seran els banderers de la delegació espanyola. La badalonina no arriba en el seu millor moment i no disputa els 200 m papallona, en què va ser campiona olímpica fa cinc anys. Tot i això, aspira a lluitar per les places de podi. El lleidatà repeteix en el K1 200, en què va aconseguir el bronze al Brasil i la plata a Londres, i forma part d’un potent K4 500 amb el qual ha estat dos cops subcampió mundial. En la cita olímpica brasilera també van arribar al podi els equips de bàsquet femení –plata–, i masculí –bronze–, amb una bona representació de jugadors catalans. A Tòquio l’objectiu dels dos conjunts serà arribar a les semifinals i lluitar per pujar al podi.
En la classe 470 de vela es pot lluitar per les medalles tant en categoria femenina com masculina. Sílvia Mas i la canària Patricia Cantero són les actuals campiones mundials, mentre que Jordi Xammar i el gallec Nicolás Rodríguez també aspiren al podi, com en les tres últimes edicions del mundial, en què van aconseguir una medalla de plata i dues de bronze.
Reivindicar-se
La selecció espanyola d’handbol masculina vol fer una gran actuació i lluitar pel podi després que no es pogués classificar per als Jocs de Rio. L’equip estatal és l’actual campió d’Europa i tercer en l’últim mundial, i té ganes de tornar a brillar en uns Jocs, en què ha guanyat tres medalles de bronze. Els equips de waterpolo volen tornar a lluitar per les medalles a Tòquio, després de no haver-ho pogut fer a Rio. El conjunt femení ha estat segon en els dos darrers mundials, i són les actuals campiones d’Europa, i el masculí és el subcampió mundial i europeu.
ESPORTS
En hoquei sobre herba i en waterpolo és on hi ha un nombre més alt de catalansLA TERCERA
La representació catalana a Tòquio és la tercera més nombrosa en uns Jocs OlímpicsLES MEDALLES
Hi ha moltes possibilitats de lluitar per pujar al podi per equips i en individualL’última llista, la del bàsquet masculí
El seleccionador espanyol Sergio Scariolo va donar ahir la llista dels convocats per als Jocs Olímpics de Tòquio, en què hi ha quatre catalans: Pau i Marc Gasol, Ricky Rubio i Rudy Fernández. N’ha quedat fora, finalment, Pierre Oriola. El de Tàrrega ja sabia que seria un dels que no viatjarien des de Las Vegas –on van jugar un amistós contra els Estats Units– a Tòquio perquè quan van repartir les samarretes la van donar a Garuba i no a ell. A banda dels quatre jugadors catalans, la resta dels 12 escollits són Sergio Rodríguez, Llull, Abalde, Abrines, Willy i Juancho Hernangómez (tot i la lesió), Garuba i Claver.