Els Jocs de la por
El temor als contagis per la Covid-19 a la vila olímpica i a la ciutat de Tòquio fan que la cancel·lació plani encara sobre els Jocs
La cerimònia d’inauguració de demà trencarà motllos, perquè sense públic no hi haurà coreografies i la desfilada d’atletes serà limitada
La cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Tòquio es farà demà (13 h, hora catalana) en unes circumstàncies excepcionals. No serà precisament una festa, sinó un recordatori del temor que hi ha al Japó. La competició ja està en marxa en alguns esports, com ara el futbol, però això no vol dir que els Jocs estiguin salvats. La cancel·lació encara plana sobre la cita, sobretot després que un dels màxims responsables del comitè organitzador, Toshiro Muto, hagi confirmat que premeran el botó nuclear de la suspensió si es descontrolen els positius a la vila olímpica o a la ciutat.
El problema no només rau en els positius que s’estan detectant entre els esportistes i els acompanyants –71 fins ahir, la majoria no esportistes–, sinó en els brots a Tòquio, fora de la vila. Dimecres se’n van detectar 1.387 i el govern ja fa setmanes que va declarar l’estat d’emergència a tot el país fins al 22 d’agost. Al Japó la preocupació és màxima perquè el ritme de vacunació és lent i per l’arribada de milers de persones, fet que va propiciar una primera decisió mai vista en uns Jocs Olímpics: les competicions es faran sense públic. De fet, mai en la història moderna dels Jocs s’havien ajornat un any.
El president del COI, Thomas Bach, ha admès que en aquest darrer any ha estat nits sense dormir arran de les noves onades del virus –sobretot la variant delta– a mesura que s’acostaven els Jocs, tot i que la cancel·lació, segons ell, “no ha estat mai una opció”.
Cursa d’obstacles
El març de l’any passat, poques setmanes abans de l’ajornament definitiu dels Jocs i quan la pandèmia començava a tenir un efecte global, Bach va afirmar que la cita no es podia posposar “com si fos un partit de futbol”. “La suspensió dels Jocs suposa destruir el somni d’11.000 esportistes”, hi va afegir. Les pressions dels comitès nacionals van acabar forçant una decisió històrica. Més enllà de la situació concreta de la Covid-19 al Japó, molt més controlada que en altres països durant el 2020, l’altre problema era la preparació dels esportistes, que va quedar truncada completament pels confinaments massius a escala mundial.
La cerimònia
Una de les conseqüències de la situació a Tòquio i de la decisió més radical de totes, uns Jocs sense públic, provocarà imatges de gran impacte, sobretot durant la cerimònia, quan els atletes hauran de desfilar sense públic. Un dels productors de l’acte, Marco Balich, ha intentat explicar als mitjans com serà la inauguració. “Serà sòbria, d’estètica japonesa, però també connectada a la realitat actual.” No hi haurà ni grans coreografies ni actuacions grandiloqüents, com les de Rio de Janeiro. La desfilada serà més reduïda que mai, ja que molts esportistes no viatjaran a Tòquio fins just abans de les seves competicions per evitar el màxim de contactes. Les delegacions desfilaran en un estadi olímpic gairebé desert, només ocupat per convidats i membres de l’organització que estaran convenientment separats.
La cerimònia de Rio va aplegar 12.600 atletes en la desfilada. Tot i que ara seran molts menys, Balich manté que l’acte estarà centrat més que mai en els esportistes. “L’organització ha de lluitar entre la promoció dels valors i la cultura del Japó i la por i el temor a la infecció i la malaltia.”
Biles, fora de la vila
El temor a la Covid-19 no només s’ha instal·lat en la població del Japó, sinó en algunes de les estrelles dels Jocs. Així, Simone Biles i tot l’equip de gimnàstica dels EUA han decidit instal·lar-se lluny de la vila olímpica i allotjar-se en un hotel. Fa uns dies es va confirmar que una de les gimnastes reserves de l’equip, Kara Eaker, havia donat positiu per coronavirus al camp d’entrenament de Narita, a uns 46 quilòmetres de Tòquio. Tant ella com la seva companya Leanne Wong van ser aïllades per començar la quarantena. De moment només s’han detectat tres casos d’esportistes –tres jugadors de la selecció sud-africana de futbol–que han donat positiu a la vila olímpica.
El primer cas oficial d’un esportista que es queda fora dels jocs és la de la xilena Fernanda Aguirre (taekwondo). Va donar positiu a l’aeroport però la quarantena no li permetrà disputar la competició.
Sense treves
Històricament només les dues grans guerres mundials han forçat a la cancel·lació dels Jocs Olímpics. Va passar el 1916 –s’havien de fer a Berlín– i precisament a Tòquio el 1940. En aquell moment el govern japonès va renunciar a organitzar-los, també els d’hivern a Sapporo, recordant que la guerra requeria la mobilització “espiritual i material” de tot el país.
El 1944 es va intentar portar-los a Londres, però, evidentment, va ser una missió impossible. També es van acabar anul·lant els Jocs d’hivern a Cortina d’Ampezzo.
PROTAGONISTA
LA CERIMÒNIA
Sense públic a les grades, no hi haurà ni grans coreografies ni una desfilada multitudinàriaAlegria a Brisbane per la concessió dels Jocs del 32
Els Jocs Olímpics del 2032 es faran a la tercera ciutat més gran d’Austràlia, Brisbane. La capital de l’estat de Queensland succeirà París i Los Angeles, segons s’ha confirmat en la 138a sessió del COI, celebrada a Tòquio. La ratificació de la seu fa que per primer cop no hi hagi hagut diverses ciutats candidates competint, sinó que el COI proposa un nom que després s’ha d’aprovar, un cop realitzades unes negociacions que l’estament anomena “fase de diàleg” i que no són públiques. Aquesta elecció també és inèdita per dos motius més. El primer és que es tracta del primer cop que hi haurà dues seus designades abans de la inauguració dels més immediats, producte de l’ajornament d’un any dels de Tòquio. El segon és que encara no hi ha seu per als Jocs d’hivern del 2030, els de la candidatura Barcelona - Pirineus.