Olimpisme

Castellet ja ha fet història

Pequín 2022. Igualarà Sánchez Vicario, Vasco i Ferrer-Salat com l’esportista catalana amb més participacions olímpiques (5)

La història de l’esport català en els Jocs d’hivern és una barreja de pioners, aventurers, esquiadors amateurs de totes les disciplines i finalment l’entrada dels primers professionals. Als Jocs de Garmisch Partenkirchen del 1936, quan ja manava Hitler a Alemanya, hi van viatjar Josep Oriol Canals i Margarita Moles en les proves de fons i d’esquí alpí. La seva participació va ser anecdòtica. 86 anys després, a Pequín, la surfista de neu Queralt Castellet es convertirà no només en l’única esportista del país a encadenar cinc Jocs d’hivern, sinó que igualarà el “rècord” femení d’Arantxa Sánchez Vicario, Maria Vasco i Beatriu Ferrer Salat. Castellet va debutar amb 16 anys a Torí i ha volat a la Xina en un dels millors moments de la seva carrera. El podi no és un somni sinó un objectiu a l’abast.

Al segle XX la gran llegenda olímpica dels esports d’hivern va ser l’esquiador de fons de la Seu d’Urgell Jordi Ribó, que va encadenar quatre cites olímpiques entre els esdeveniments de Calgary 88 i Nagano 98. Al Japó va aconseguir el seu millor resultat (25è en els 50 km). Ander Mirambell arribarà a Pequín als seus quarts Jocs en la modalitat de tobogan. El pròxim 17 de febrer farà 39 anys i encara manté la passió intacta, tot i que el Top 20 sembla ja una quimera.

Els diplomes

El millor resultat històric d’un atleta d’hivern en els Jocs és el quart lloc de Jordi Font en la final de surf de neu de Torí el 2006. Es va quedar a tocar del podi (4rt) contra pronòstic. El segon diploma olímpic és el setè lloc de Castellet en la final de mig tub a Pyeongchang de fa quatre anys. Laura Orgué, per la seva banda, va lluitar fins a l’extenuació per assaborir un extraordinari 10è lloc en la cursa d’esquí de fons de Sotxi el 2014, una edició en què Adrià Díaz i Sara Hurtado van ser 13ns amb el seu exercici de dansa en patinatge sobre gel.

Tocant fons

El 2002, a Lake Placid, cap esportista català es va classificar per als Jocs, una cita recordada encara per l’escàndol Mühlegg. A l’altra banda hi ha els Jocs de Grenoble del 1968, amb un rècord que encara dura (11 esportistes). És l’única vegada que hi ha hagut un equip català en la competició de bob a 4, amb un quartet que també prova les emocions fortes dels ral·lis: Josep Clot, Toni Marín, Víctor Palomo i Guillem Rosal. També hi va haver per primera i última vegada participants en la modalitat de Luge.

Martin Fourcade, la glòria del nord

El gran campió català dels esports d’hivern el tenim més enllà del teló d’acer. Nascut a la Llaguna (Alta Cerdanya) Martin Fourcade és ja considerat un dels millors biatletes de la història. Sempre competint amb els colors del Comitè Olímpic Francès, va fer eclosió en els jocs de Vancouver amb una plata en la prova de sortida en massa. El 2014, després de dominar la copa del món amb mà de ferro, va assaborir els seus dos primers títols olímpics a Vancouver. Fa quatre anys els seus seguidors a la Catalunya del Nord van acabar embogint amb la monumental exhibició que va acabar completant: tres ors més. En total una trajectòria olímpica inigualable fins i tot per l’esport francès: cinc ors i dues plates.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)