Olimpisme

Joan Antoni Samaranch, candidat a presidir el Comitè Olímpic Internacional

Joan Antoni Samaranch Salisachs, fill de Joan Antoni Samaranch i Torelló (1920-2010), és un dels candidats a presidir el Comitè Olímpic Internacional (COI) a partir del març del 2025. El COI publicava aquest dilluns la llista dels set aspirants a ocupar el càrrec, confirmant així la candidatura del català, que actualment ocupa la vicepresidència de l’organisme. El guanyador de les eleccions succeirà l’alemany Thomas Bach i es convertirà en el desè president de l’entitat. El COI es va fundar el 1894 i és responsable de l’organització de la cita esportiva més important del món: els Jocs Olímpics.

“Ara mateix el que és fonamental és treballar per la independència del moviment olímpic en aquest món tan polaritzat. Aquesta independència està amenaçada pels interessos de diferents grups. No som l’ONU, però en un moment de gran inestabilitat, amb més de 40 guerres o conflictes al món, hem aconseguit reunir els joves de tots els territoris sota un mateix sostre. La nostra tasca és demostrar que un altre món és possible, un món en què les diferències no només no ens puguin separar, sinó que siguin una cosa que hem de celebrar”, assegurava en declaracions recollides a EFE.

Samaranch, fill del dirigent homònim que va presidir l’organisme entre el 1980 i el 2001, subratllava que el seu cognom no comptarà “per a res” en aquesta carrera electoral. Si fos elegit, seria el primer cas de pare i fill al capdavant de l’organisme, si bé hi ha altres exemples de membres que també van tenir a l’assemblea el seu progenitor; entre ells, Albert de Mònaco i Nora de Liechtenstein. L’elecció es durà a terme en una assemblea prevista del 18 al 21 de març del 2025 a Grècia.

Unes eleccions disputades

Entre els candidats que aspiren a ocupar la presidència, n’hi ha quatre que presideixen una federació internacional. Un dels candidats més potents és el britànic Sebastian Coe, president de la federació internacional d’atletisme (World Athletics). La llista la completen Kirsty Coventry, ministra d’Esports de Zimbàbue i guanyadora de set medalles olímpiques; Johan Eliasch, suec, president de la Federació Internacional d’Esquí i Snowboard; Feisal al-Hussein, president del Comitè Olímpic Jordà; David Lappartient, president de la Unió Ciclista Internacional (UCI) i del Comitè Olímpic Francès; i Morinori Watanabe, president de la Federació Internacional de Gimnàstica (FIG).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)