Opinió

Desequilibri pressupostari

Perquè la veritable lluita dels grans equips, ja fa temps, no és a les lligues estatals, sinó a la Champions

La lliga Asobal d'handbol tot just acaba d'arrencar i tothom té clar que el FC Barcelona en serà el campió. L'equip que dirigeix Xavi Pascual ha patit una profunda renovació aquesta temporada, en què ha rejovenit la plantilla, amb el que això suposa de pèrdua d'experiència, però res fa pensar que en un campionat que es disputa en 30 jornades, no sigui el gran favorit per tornar a ser campió. I si ho aconsegueix, seria la setena lliga seguida i establiria un nou rècord en el campionat de lliga espanyol d'handbol, ja que mai un equip ha guanyat set cops el títol de forma consecutiva. La temporada passada el Barça va igualar els sis títols consecutius que el Granollers va aconseguir entre les temporades 1955/56 i 1960/61.

I per què el Barça d'handbol guanya d'aquesta manera –ha aconseguit 92 victòries consecutives en la lliga–? Perquè té els millors jugadors. I per què té els millors jugadors? Perquè té el pressupost més gran. I per què té el pressupost més gran? Perquè viu sota el paraigua protector d'un club de futbol.

La solució? Que hi hagi un equilibri pressupostaria entre els clubs. Un equilibri que signifiqui, evidentment, que el pressupost del Barça vagi a la baixa, no que els dels altres vagin a l'alça. Aquest argument el va tornar a posar d'actualitat dimecres l'exseleccionador espanyol i exentrenador del Barça i de l'Ademar, entre d'altres, Manolo Cadenas. “No és possible un canvi en l'handbol espanyol perquè els pressupostos són decisius i encara que els clubs han intentat millorar les seves plantilles, la diferència econòmica és tan important que resulta impossible pensar en un escenari diferent al dels últims anys”, diu Cadenas. Perfecte. L'escenari que desitja Cadenas ja es va produir. O ja hem oblidat que el Teka de Santander, l'Elgorriaga Bidasoa d'Irun, el Portland San Antonio de Pamplona i el Ciudad Real van guanyar tots la copa d'Europa entre el 1994 i el 2009? I tots, més l'Ademar de Lleó, també van guanyar la lliga Asobal. El Teka, el Portland, i el Ciudad Real ja ni tan sols existeixen, el Bidasoa fa temps que no és un dels grans de l'handbol i només l'Ademar aguanta d'aquella manera. Tots van tenir pressupostos per superar el Barça o els grans clubs alemanys i ser grans d'Europa, però no van saber crear una estructura de club sòlida. I ho van pagar.

I si es limita el pressupost del Barça, què passa en les competicions europees? Perquè la veritable lluita dels grans equips, ja fa temps, no és a les lligues estatals, sinó a la Champions. Que Cadenas digui als equips alemanys, al PSG, al Veszprém o al Kielce que retallin el seu pressupost, que el Barça ho ha de fer perquè el Naturhouse, l'Ademar o el Granollers puguin aspirar a ser campions de la lliga espanyola i, és clar, llavors el Barça estaria en la competició europea com els clubs de l'Asobal estan en relació amb el Barça. En desavantatge. Siguem seriosos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)