Opinió

Olímpics i Paralímpics, integrats?

... perquè el resultat final fos més minuts de televisió per als paralímpics que els que tenen ara?

Els Jocs Paralímpics s'haurien de disputar al mateix temps i plenament integrats amb els Jocs Olímpics, a la mateixa ciutat i en les mateixes dates? Hi ha qui pensa que sí, que fer aquest pas seria apostar de veritat per un esport totalment integrat, i per això des de fa uns dies hi ha engegada una recollida de signatures en aquest sentit en la plataforma de peticions www.charge.org. La petició es titula: “Que les proves dels Jocs Paralímpics es disputin en els Jocs Olímpics.”

En l'exposició de motius de la petició es diu que els Jocs Paralímpics són un esdeveniment que “sempre reuneix bones intencions per part de tots –dels mitjans també–, però que no arriba, ni de bon tros, a tenir una cobertura i un seguiment similars” als Jocs Olímpics. “No hi ha major esperit olímpic i de superació que els dels esportistes paralímpics”, afirmen, i conclouen: “La millor manera de donar un aparador mediàtic, de reivindicar el seu esforç i passió, és poder compartir temps i espai amb els esportistes olímpics.” Per això demanen al Comitè Olímpic Espanyol (COE) que sol·liciti al Comitè Olímpic Internacional (COI) “la incorporació de totes les modalitats i disciplines de l'esport paralímpic en un únic programa olímpic”. Els impulsors de la petició reconeixen que “serien uns Jocs Olímpics més llargs, però un únic esdeveniment en comptes de dos i, el més important, serien uns Jocs per a tots i totes. Si volem integració, fem integració.”

La campanya és absolutament lloable, però també em sembla que és molt poc realista. Amb els esports que el COI té trucant a la porta per entrar en el programa olímpic, amb les constants limitacions de proves en el programa, amb els problemes que hi ha per trobar ciutats candidates per organitzar els Jocs actuals –i els Paralímpics una mica de retruc; no oblidem els problemes que hi ha hagut a Rio–, no sembla que ni el COI ni les federacions internacionals estiguin gaire per una integració dels Jocs Olímpics amb els Paralímpics. Si més no, a curt termini. El COI és un organisme i el Comitè Paralímpic Internacional, un altre. Els comitès olímpics nacionals tampoc estan integrats, ni les federacions esportives –tot i que s'estan fent avenços en els últims anys.

No tinc cap dubte que per als esportistes paralímpics seria una motivació extra compartir dates i escenaris amb els esportistes olímpics, però em sembla força discutible afirmar que, d'aquesta manera, els esportistes paralímpics aconseguirien un aparador mediàtic major que el que tenen ara. Algú pensa, de debò, que els mitjans traurien prou temps i espai a Phelps, Nadal o Bolt per parlar de Sarai Gascón, Núria Marqués o l'equip de bàsquet amb cadira de rodes perquè el resultat final fos més minuts de televisió o més centímetres quadrats de paper per als paralímpics que els que tenen ara?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)