Opinió

Cultura i futbol

Cal fer entrar la cultura del futbol i el seu profund sentit social en el món literari

El futbol massa sovint sembla allunyat de la cultura quan precisament és al revés. El futbol va néixer perquè una classe social, la burgesia anglesa, tenia temps lliure i disposava de recursos per malgastar-lo. Si ens hi fixem bé, pretenia disminuir l'agressivitat i l'esperit bel·licós excessiu a l'Europa industrial, on van començar a aparèixer esports lligats a una Europa democràtica allunyada d'esperit, que no de fets, de la idea de la guerra. L'època victoriana, o la Suïssa neutral interiorment, però amb una llarga ombra d'interessos econòmics de tota mena. No passa res si es domina mig món per la força imperial mentre l'oficialitat sigui occidental i la carn de canó autòctona sigui a milers de quilòmetres.

Els obrers, la gent popular, també va començar a disposar de més hores lluny de la feina, i els esports amb demostrat sacrifici personal, com la boxa i el ciclisme, van atraure les masses fins que no va a arribar una pilota que va enlluernar tothom. On hi havia indústria i reivindicació, el futbol arrelava. A Catalunya, on hi havia anglesos, com a Palamós i a Barcelona; a Espanya, a Huelva, o al País Basc. A Madrid, els germans Padrós, mataronins del tèxtil, van haver de lluitar contra la festa sanguinària dels bous, fins que hi van conviure en convertir-la en una festa nacional carpetovetònica gràcies a un estat reaccionari, d'esquerra o dreta, sempre contra el progrés. Contra la gent. Per això com amb els toros, s'han afaitat els partits i les competicions a favor de l'equip del règim.

Cal fer entrar tot el que envolta la cultura del futbol i el seu profund sentit social identitari, que no deixa de ser una lectura cultural, en el món de la literatura, la història, la sociologia i el pensament. Si triomfa la cultura de la barbàrie als estadis, s'enfonsarà. Aleshores serà un entreteniment més, el que tota societat necessita de lleugeresa i tot el que tan molesta d'aquest esport tan fascinant s'ensorrarà com un castell de cartes. Falta molt i molt, però el Barça, pel seu fet singular, és l'equip que ha d'iniciar aquesta tasca en l'àmbit català, estatal i internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)