Opinió

Bonucci i l'art de la verticalitat

La seva fiabilitat en la sortida de la pilota en llarg és clau en el joc de la Juve

Pep Guardiola explica que Johan Cruyff li deia sempre que la primera opció de passada que havia de prioritzar era la de buscar a Romário. Aquest concepte figurava en un lloc primordial de l'esquema tàctic de l'entrenador holandès. La idea no era, però, llançar una pilota i abandonar a la seva sort el punta perquè es busqués la vida. Era la primera pedra de l'elaboració d'un atac que buscava potenciar la verticalitat. La passada havia de procurar sempre deixar en la millor disposició el receptor i en un percentatge molt alt de les accions generava una altra situació clau: que aquest receptor deixés la pilota de cara perquè els integrants de la línia de migcampistes estiguessin, un altre cop, en la millor disposició per detectar els espais generats on podien descarregar la passada definitiva o bé atacar aquests espais amb una conducció per atraure rivals i permetre trobar els companys lliures. Un dels jugadors que més bé va saber interpretar aquest paper de rebre la pilota i deixar-la de cara va ser José Mari Bakero. Una actuació tàcticament clau, però que una gran majoria d'aficionats no va saber valorar en la seva justa mesura. De fet, més aviat era objecte de burla fins al punt de penjar-li el mot de Patrasic.

El paper de Koeman com a passador en llarg també va ser excel·lent. En el panorama actual, el central que millor interpreta aquesta aposta per la verticalitat és Leonardo Bonucci (1-5-1987), el defensa de la Juventus. L'enèsim recital de Bonucci es va produir en les semifinals de la lliga de campions al camp del Mònaco. L'internacional italià, a més de tenir una riquesa tàctica defensiva exuberant, es converteix sempre en el primer atacant de l'equip torinès. Llegeix a la perfecció els moviments dels seus companys més avançats que busquen el desmarcatge entre línies (Dybala sol ser una referència habitual) i la seva tècnica li permet assegurar amb fiabilitat la sortida de pilota. Les estadístiques són concloents. En la lliga italiana, acredita una mitjana de 70 passades per partit amb una precisió del 87,3%. Aquestes xifres augmenten el seu valor quan es comprova que només un 2,9% de les passades que fa són cap enrere, mentre que les passades endavant són un 38,6%. A més, ell figura en la gènesi de deu ocasions clares de gol per al seu equip gràcies a les 207 passades en llarg encertades sobre un total de 323. En la lliga de campions, a part de sobresortir en estadístiques defensives, Bonucci també acredita un percentatge superior al 80% en els nou partits que ha jugat. Avui, en la tornada contra el Mònaco, tornarà a exhibir l'art de la verticalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)