Opinió

Aixecar-se i marxar

Cap esport il·lustra millor que el bàsquet que el canvi s'impulsa des dels clubs

Un esport neix perquè algú, en algun racó de món, prac­tica un joc de manera més o menys feréstega. Amb l'agru­pació de juga­dors neces­sa­ris per jugar-hi se'n fa un club, i quan n'hi ha dos ja poden jugar l'un con­tra l'altre, posant negre sobre blanc les regles de joc. Com que més enllà de l'honor de gua­nyar és més el que uneix els con­trin­cants que no el que els separa, els clubs o els juga­dors s'alien en forma de fede­ració o d'asso­ci­ació. I amb el temps i l'expansió de l'esport, aque­lla pri­mera fede­ració local s'agrupa amb d'altres en un àmbit ter­ri­to­rial més gran, que a la vegada es posa sota el parai­gua d'una altra i d'una altra...

I aquí és on come­tem l'error. Perquè amb la piràmide com­ple­tada, con­si­de­rem el poder una jerar­quia de dalt a baix, direcció que des­pu­lla de força les últi­mes bau­les d'una cadena que només exis­teix si algú juga. Hi pot haver esport sense fede­ració, però no n'hi haurà mai sense clubs ni espor­tis­tes. Una veri­tat poten­cial, però, sovint subs­tituïda per la sub­missió a l'esta­ment supe­rior com si es tractés d'un poder suprem, i no d'algú que només tindrà poder men­tre aquells sobre els que creu manar no s'aixe­quin i mar­xin.

Que dimarts el Barça, el Madrid, el Basko­nia i l'Uni­caja s'aixe­ques­sin i mar­xes­sin de l'ACB pot veure's com un gest ego­ista, una solució necessària, una amenaça o una intenció ferma de crear una com­pe­tició paral·lela. Com que l'estiu als des­pat­xos serà llarg, temps hi haurà d'esca­tir-ho. D'entrada, però, el que de moment ens recorda aquest prin­cipi de rebel·lió és que cap esport il·lus­tra millor que el bàsquet que el canvi s'impulsa des dels clubs, com a poder poten­cial que són. Així va ser amb la cre­ació de l'ACB en els anys vui­tanta i amb l'escissió de l'Euro­lliga el 2000. I així serà ara que cal rede­fi­nir l'equi­li­bri entre totes dues, també pels tretze que con­ti­nuen a taula. Algú pot lamen­tar que el bàsquet sigui un esport en què els cis­mes són cons­tants. Jo crec que el pro­blema el tenen els que, de rup­tura, no se'n plan­te­gen mai cap.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)