Opinió

Especialistes

El Barça ha de trobar equilibri entre jugadors versàtils i dominadors d'un ofici concret

Aquesta temporada hem assistit al Barça més camaleònic que es recorda. O com a mínim que jo recordo. La variant del 3-4-3 i el constant moviment de peces al qual ha sotmès Luis Enrique el seu equip han fet que hi hagués dies en què fins i tot ha estat difícil descodificar una alineació. Aquest és el Barça de Sergi Roberto, adaptat al lateral amb eloqüència, sempre disposat a donar un cop de mà, a ficar-se a la trinxera si s'escau. També és l'equip de Rafinha, a dies interior i a dies extrem, una quotidianitat compartida amb Denis Suárez, Arda Turan i fins i tot André Gomes, futbolistes que ho han estat tot i que alhora no han estat res, que s'han desdibuixat al llarg del terreny de joc i de la temporada sense arribar a trobar el seu lloc.

En l'era de la especialització, em sembla que al Barça li han faltat especialistes. Sempre és elogiable i recomanable tenir en una plantilla futbolistes capaços d'assumir diversos rols. Tots els equips en tenen: Nacho al Madrid, Alaba al Bayern, Sturaro a la Juve o Fernandinho al Manchester City, per posar alguns exemples de països diferents. Però de la mateixa manera que la polivalència és una virtut que cotitza a l'alça, també sembla saludable mesclar-la amb elements que tenen un hàbitat més focalitzat, jugadors de virtuts marcades, potser sense tant ventall de recursos, però potents en la seva especialització. El Barça 2016/17 ha acabat tenint quatre futbolistes a cavall entre un interior i un extrem, però que no han estat ni una cosa ni l'altra, ja sigui per les seves característiques, per la dispersió de la temporada o perquè Luis Enrique no els ha trobat el millor ecosistema i han quedat desdibuixats en la pintura del Barça actual. Un cop passat, tot són certeses, però l'experiència de la temporada també ha de ser una referència de futur i l'aparició de noms com el de Gerard Deulofeu, un jugador que ha nascut amb l'ofici d'extrem adscrit en l'ADN, o el previsible de Verratti, a qui mai imaginaries d'extrem però que com a interior té les virtuts més preuades, poden ser el camí cap a un Barça més ric en perfils.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)