Opinió

El poder connector d’un propòsit sòlid

Si no hi ha una idea ben falcada és difícil prioritzar el que és important

Un dels aspec­tes clau per entre­nar equips és la comu­ni­cació. Tant li fa que s’esti­gui al cap­da­vant de grups pro­fes­si­o­nals, ama­teurs o en etapa for­ma­tiva. Un entre­na­dor és bàsica­ment el que comu­nica, tant ver­bal­ment i ges­tu­al­ment com cog­ni­ti­va­ment: és, doncs, en essència, mis­satge i con­tin­gut. Així, seguint la teo­ria del “cer­cle dau­rat” de l’escrip­tor i moti­va­dor anglès Simon Sinek, la pre­gunta que es plan­teja és què pri­o­rit­zem a l’hora de comu­ni­car: començarem pel què farem, seguit del com ho farem i dei­xa­rem el perquè en últim lloc; o bé el procés serà a l’nrevés, de din­tre cap a fora, posant tot l’èmfasi en el perquè i que d’aquí en deri­varà la mate­ri­a­lit­zació del procés per acon­se­guir l’objec­tiu? Sinek argu­menta que si vols lide­rar amb èxit qual­se­vol tipus de pro­jecte s’ha de fer de la segona manera: tenir un propòsit, una moti­vació forta, con­so­li­dada, i fixar-la com a ítem prin­ci­pal en el mis­satge, ja que deixa empremta en la part del cer­vell que ges­ti­ona les emo­ci­ons i els com­por­ta­ments. “La gent com­pra el perquè ho fas”, afirma.

L’entre­na­dor del Manc­hes­ter Uni­ted, José Mou­rinho, sosté també, des d’una pers­pec­tiva més pragmàtica i lli­gada a la figura del tècnic, la neces­si­tat de tenir clar el perquè i el perill de dis­persió i incon­sistència que suposa pen­sar pri­mer en el què i no en la idea. “Avui dia hi ha entre­na­dors que diuen: vull fer un entre­na­ment com Mou­rinho, com Guar­di­ola, com Sime­one. Van al You­tube i acon­se­guei­xen tro­bar alguna cosa. Fan clic aquí, clic allà i la infor­mació apa­reix. Una altra cosa és si ets capaç de pro­duir el teu propi conei­xe­ment. I ningú millor que cadascú ha de ser capaç de tenir una deter­mi­nada idea, ja sigui per a un període de temps deter­mi­nat o per a un entre­na­ment específic i ser capaç d’ope­ra­ci­o­na­lit­zar-la.” El tècnic con­clou: “La capa­ci­tat d’ope­ra­ci­o­na­lit­zació d’una idea és el que dona riquesa a l’entre­na­ment, la que et fa esco­llir els exer­ci­cis adap­tats a les teves idees i al que vols trans­me­tre. Aquest és un aspecte fona­men­tal.” El que fa Mou­rinho és cor­ro­bo­rar el que teo­ritza Sinek: el nucli de qual­se­vol pro­jecte, el cor, és la idea, el perquè, la cre­ació de conei­xe­ment. Per això, com diu Sinek, els qui soli­di­fi­quen els seus pro­jecte des del nucli cap a la superfície són els que ins­pi­ren els altres, els líders en els seus res­pec­tius àmbits. “Ara hi ha mol­tes eines a la nos­tra dis­po­sició, i totes són ben­vin­gu­des, però el fet de tenir tant conei­xe­ment fa que hi hagi la tendència a no fil­trar i no pri­o­rit­zar el que real­ment és el més impor­tant i fona­men­tal”, diu Mou­rinho. I és que, si no saps quin és el teu propòsit, no pots ni fil­trar ni pri­o­rit­zar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.