Estadis atlètics
A finals de maig van començar a Sant Sebastià les obres de remodelació de l’estadi d’Anoeta, el camp de futbol de la Real Sociedad, en què s’ha previst eliminar les pistes d’atletisme. Aquestes instal·lacions es van inaugurar el 29 de juliol de 1993 amb motiu de l’europeu júnior i aquí es van coronar campions continentals de la categoria el cornellanenc Reyes Estévez (1.500 m) i el canetenc Ricard Fernández (10.000 m). La remodelació no ha estat exempta d’alguns contenciosos, tot i que els aficionats a l’atletisme no es quedaran orfes d’instal·lacions perquè en el mateix projecte s’inclou la construcció d’un miniestadi amb pistes de tartan. La seva capacitat serà per a 3.000 espectadors, 4.500 amb grades supletòries, més adient a les necessitats dels espectacles atlètics.
A l’Estat espanyol és habitual que el futbol guanyi terreny dia sí dia també a d’altres pràctiques esportives. Més estrany és el que succeeix a l’emblemàtic Estadi Olímpic de Berlín, l’escenari d’una de les gestes més recordades del món de l’esport, les quatre medalles d’or de l’afroamericà Jesse Owens en els Jocs de 1936. Tot un desafiament davant dels nassos del dictador Adolf Hitler. L’actual alcalde de la capital alemanya i els directius de l’Hertha de Berlín han arribat a un acord per eliminar la pista blava que envolta el terreny de joc a finals de 2018, un cop s’hagi disputat el campionat d’Europa d’atletisme. Més recentment, l’Olympiastadion de Berlín també va ser el marc on va eclosionar la millor versió del llampec de Trelawny, Usain Bolt, amb dos registres estratosfèrics, en 100 m (9.58) i 200 m (19.19), signats durant el mundial del 2009 i que semblen lluny de tenir data de caducitat. L’eliminació de les pistes suposaria no només fer un cop de porta a 81 anys d’història esportiva i política, sinó que deixaria la ciutat i tot Alemanya sense l’únic estadi on es pot organitzar un mundial d’atletisme i la desaparició d’un dels mítings més antics del calendari atlètic, juntament amb el de Zuric. L’operació, òbviament, té l’oposició de gran part dels berlinesos.
Per als aficionats a l’atletisme, però, no tot són males notícies. El club de futbol del West Ham és, des del curs passat, el nou inquilí de l’Estadi Olímpic de Londres, però això no ha estat cap obstacle perquè el 9 de juliol s’hi disputés el míting de la Lliga del Diamant; del 14 al 23 del mateix mes, el mundial paralímpic, i a partir de demà i fins al 13 d’agost, la setzena edició del mundial d’atletisme. Pel nombre d’entrades venudes, ja és segur que durant les deu jornades de competició les grades presentaran un magnífic aspecte, tal com va passar en els Jocs Olímpics del 2012. Faci el que faci, serà un bon escenari per a l’adeu de l’últim referent del tartan, el jamaicà Usain Bolt.