Opinió

DIES IRAE

L’Alt Karabakh torna al mapa

DIVENDRES 25.

El Chelsea, l’Atlético de Madrid i la Roma jugaran per primera vegada partits de la Champions League a l’Azerbaidjan. Comparteixen grup amb el Qarabag, el club sorpresa que s’ha classificat per a la fase de grups i que ha situat al mapa un nou estat i, a més, el que molts anomenen el conflicte més oblidat: el de l’Alt Karabakh (en rus, Nagorno Karabakh). El Qarabag no juga els seus partits a la seva ciutat, Agdam, perquè s’ha acabat convertint en una ciutat fantasma, com a punt clau en el conflicte bèl·lic entre els armenis de l’Alt Karabakh i el govern de l’Azerbaidjan. Agdam està situada al límit de la regió autònoma i el territori àzeri i per això ha rebut els efectes dels combats que s’hi produeixen, sobretot des de 1988. El Qarabag juga els seus partits a Bakú, la capital de l’Azerbaidjan. És una de les conseqüències d’un conflicte que ve de molt lluny i que ara, per la via del futbol, ha tornat a l’actualitat.

L’Alt Karabakh era una província de la Gran Armènia i havia estat part de l’imperi persa. El 1813 va ser annexada a l’imperi rus. Durant anys, Armènia i l’Azerbaidjan se’n van disputar el control. El 1921, acabada de crear la URSS, Stalin la va adjudicar a l’Azerbaidjan i li va donar l’estatut de regió autònoma el 1923. Però els armenis (el 75% de la població) no van deixar de reivindicar el seu lligam amb Armènia. El 1988 el parlament de l’Alt Karabakh va votar unir-se a Armènia, i això va encendre un dur conflicte bèl·lic fins al 1994, amb neteges ètniques incloses d’armenis i àzeris als territoris respectius. La independència de l’Alt Karabakh o la integració a Armènia no han acabat de ser mai efectives, i l’abril de l’any passat encara hi va haver una revifada del conflicte armat. Les noves reserves de petroli i gas alguna cosa hi tenen a veure. Igualment com el paper de Rússia, ara proarmènia però jugant a dues bandes amb la venda d’armes, i el de Turquia, proàzeri per l’enemistat històrica amb Armènia. I la indiferència de la resta del món, que ara, si més no, hi veurà partits de futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)