Opinió

DIES IRAE

L’Alt Karabakh torna al mapa

DIVEN­DRES 25.

El Chel­sea, l’Atlético de Madrid i la Roma juga­ran per pri­mera vegada par­tits de la Cham­pi­ons Lea­gue a l’Azer­baid­jan. Com­par­tei­xen grup amb el Qara­bag, el club sor­presa que s’ha clas­si­fi­cat per a la fase de grups i que ha situat al mapa un nou estat i, a més, el que molts ano­me­nen el con­flicte més obli­dat: el de l’Alt Kara­bakh (en rus, Nagorno Kara­bakh). El Qara­bag no juga els seus par­tits a la seva ciu­tat, Agdam, perquè s’ha aca­bat con­ver­tint en una ciu­tat fan­tasma, com a punt clau en el con­flicte bèl·lic entre els arme­nis de l’Alt Kara­bakh i el govern de l’Azer­baid­jan. Agdam està situ­ada al límit de la regió autònoma i el ter­ri­tori àzeri i per això ha rebut els efec­tes dels com­bats que s’hi pro­du­ei­xen, sobre­tot des de 1988. El Qara­bag juga els seus par­tits a Bakú, la capi­tal de l’Azer­baid­jan. És una de les con­seqüències d’un con­flicte que ve de molt lluny i que ara, per la via del fut­bol, ha tor­nat a l’actu­a­li­tat.

L’Alt Kara­bakh era una província de la Gran Armènia i havia estat part de l’imperi persa. El 1813 va ser anne­xada a l’imperi rus. Durant anys, Armènia i l’Azer­baid­jan se’n van dis­pu­tar el con­trol. El 1921, aca­bada de crear la URSS, Sta­lin la va adju­di­car a l’Azer­baid­jan i li va donar l’esta­tut de regió autònoma el 1923. Però els arme­nis (el 75% de la població) no van dei­xar de rei­vin­di­car el seu lli­gam amb Armènia. El 1988 el par­la­ment de l’Alt Kara­bakh va votar unir-se a Armènia, i això va encen­dre un dur con­flicte bèl·lic fins al 1994, amb nete­ges ètni­ques inclo­ses d’arme­nis i àzeris als ter­ri­to­ris res­pec­tius. La inde­pendència de l’Alt Kara­bakh o la inte­gració a Armènia no han aca­bat de ser mai efec­ti­ves, i l’abril de l’any pas­sat encara hi va haver una revi­fada del con­flicte armat. Les noves reser­ves de petroli i gas alguna cosa hi tenen a veure. Igual­ment com el paper de Rússia, ara pro­armènia però jugant a dues ban­des amb la venda d’armes, i el de Tur­quia, proàzeri per l’ene­mis­tat històrica amb Armènia. I la indi­ferència de la resta del món, que ara, si més no, hi veurà par­tits de fut­bol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)